„Este o copilărie ce încearcă să facă actualii guvernanți. Este o bătaie de joc la adresa miilor de absolvenți ai facultăților de medicină. Nu poți să afirmi că, dacă nu ai ministru, nu poți să organizezi rezidențiatul. Dacă ar fi așa, ar însemna că toată activitatea ministerului ar fi blocată, nu s-ar mai da salarii, nu s-ar mai face nimic“, a declarat pentru Libertatea Gabriel Ispas, decanul Facultății de Drept de la Univesitatea Titu Maiorescu, care a fost și la conducerea departamentului juridic din cadrul ministerului.
„În cazul de față, ordinul de ministru putea fi semnat de secretarul de stat pentru mediul universitar. Este o chestiune instrumentată politic. Doamna Pintea este în campanie electorală“, mai susține Gabriel Ispas,
Pe de altă parte, Sorina Pintea, ministrul Sănătății, afirmă că s-a consultat zilele acestea cu juriști din cadrul instituției pe care o conduce și concluzia la care a ajuns este că fără semnătura ministrului Educației nu se poate desfășura rezidențiatul.
Sorina Pintea: Singura soluție este să avem un ministru la Educație
„Nu mai puteam să aștept pentru că marți, 8 octombrie, este prima zi de înscriere la rezidențiat. Nu puteam să aștept până luni. Am căutat soluții toată săptămâna, am discutat cu juriști pentru a vedea care este cea mai bună soluție. Singura soluție este să avem un ministru la Educație, interimar, numit, cum vrea domnul președinte Iohannis“, a declarat ministrul Sănătății.
Întrebată dacă se putea da OUG pentru organizarea rezidențiatului, Sorina Pintea a afirmat că și în acest caz este nevoie de semnătura ministrului Educației.
Reprezentantul studenților la medicină: Se amână integrarea pe piața muncii a peste 5.000 de medici
Teodor Blidaru, președintele Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România, spune că nu există certitudinea nici pentru data de 8 decembrie în vederea susținerii examenului de rezidențiat.
„Doamna ministru nu are certitudinea că până atunci vom avea ministru la Educație. Totodată, oficialul nu a prezentat o altă soluție. Noi, studenții, privim cu îngrijorare întreaga situație“, a afirmat Teodor Blidaru.
În continuare, reprezentantul studenților la medicină ne-a explicat în ce măsură îi afectează pe studenții la medicină amânarea rezidențiatului.
„E vorba de peste 5.000 de absolvenți în medicină. Aceștia nu mai au nici calitatea de studenți din luna iulie, deci nu mai primesc burse și alte beneficii pentru studenți. Astfel, ei ar trebui să integreze în câmpul muncii începând cu ianuarie 2019. Cu cât amâni mai mult rezidențiatul, cu atât prelungești perioada de șomaj pentru acești tineri. Pentru că asta sunt, din păcate, la ora actuală: șomeri cu diplome“, a încheiat Blidaru.