Tribunalul București l-a achitat pe Gabriel Oprea pe motiv că fapta nu există.

În plus, a stabilit că firma care nu a semnalizat groapa, General MPM Impex SRL, va plăti o amendă penală de 330.000 de lei. Statul nu va plăti daune, ci doar firma sus-numită.

Părinții lui Bogdan Gigină vor primi daune morale în valoare de 100.000 de euro, în timp ce fosta soție va primi 250.000 de euro.

Cum s-a produs accidentul

În seara de 20 octombrie 2015, Bogdan Gigină era antemergătorul coloanei oficiale cu care ministrul de interne de atunci, Gabriel Oprea, mergea spre vila lui din cartierul Cotroceni. Se întunecase şi ploua mărunt, dar motocicleta lui Gigină avea 84 km/h, pentru că Gabriel Oprea se grăbea, acuză procurorii DNA.

„Viteza de deplasare era stabilită în mod implicit de către ministrul de interne, prin comunicarea destinației și a momentului precis la care aceasta trebuia să ajungă la destinație”, precizează DNA. Oprea, mai spun procurorii, „era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei de deplasare dincolo de depășirea limitei de siguranță”.

În jurul orelor 19:00, după ce a trecut de intersecţia dintre străzile Ştirbei Vodă şi Calea Plevnei, în dreptul fostei clădiri „Casa Radio”, Bogdan Gigină a căzut cu motocicleta într-o groapă din mijlocul carosabilului. Aceasta fusese săpată de angajaţii unei firme de gaze.

Polițistul s-a lovit puternic la cap şi a suferit o hemoragie cranio-cerebrală. A fost transportat imediat la Spitalul Universitar, aflat în apropiere, dar medicii nu l-au mai putut salva. Avea 28 de ani.

Carmen Gigină: „Copilul meu a murit din ordinul unui nenorocit”

În 2020, mama polițistului decedat, Carmen Gigină, declara pentru Libertatea că vorbise la telefon cu fiul ei cu o oră înainte de accident. Îl aştepta să se întoarcă de la serviciu, când un poliţist a sunat-o şi i-a dat cumplita veste.

„Mi-a spus că Bogdan a suferit un accident, conducându-l acasă de la un zaiafet pe Oprea, care ceruse coloană”, a declarat Carmen Gigină. Mama polițistului spune că apoi a aflat că, în seara accidentului, maşina în care se afla Gabriel Oprea a oprit în dreptul gropii și că acesta, după ce a realizat gravitatea situaţiei, i-a ordonat şoferului să plece în grabă.

„Copilul meu a murit în ploaie, pe un caldarâm, din ordinul unui nenorocit”, acuză Carmen Gigină.

„Eu nu am văzut accidentul. Nu am știut că este vorba despre un accident”, a declarat Gabriel Oprea, într-o conferinţă de presă organizată la sediul MAI, la o săptămână după tragedie.

„Am văzut doar mașina de poliție din față oprită și pe cei doi polițiști coborând și alergând. Unul dintre ei ne-a făcut semn să continuăm deplasarea și mașina în care mă aflam a pornit de pe loc”, a adăugat Gabriel Oprea.

El a mai precizat că deplasarea din acea seară era în interes profesional.

DNA: Mergea oriunde doar cu coloană oficială

Potrivit procurorilor DNA, cât timp a fost ministru de interne (ianuarie 2014 – noiembrie 2015), Gabriel Oprea a mers numai cu coloană oficială. Inclusiv în deplasările cu caracter privat, adică în vizite particulare, la sediile unor partide politice, la restaurante sau atunci când se întorcea acasă.

Coloana oficială îl însoţea pe Oprea şi în afara programului de lucru, dar și în zilele nelucrătoare, iar trei angajați de la Poliția Capitalei, special desemnați, erau permanent la dispoziția ministrului de interne.

Regimul de care beneficia Oprea era rezervat, prin lege, exclusiv președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului. Fostul ministru de interne nu doar că s-a poziţionat la acelaşi nivel de privilegii, dar numărul de deplasări făcute de el cu coloană oficială a fost de 3 ori mai mare decât cele realizate, în aceeași perioadă, pentru însoțirea președintelui României, subliniază procurorii.

„Mergi mult avansat, te rog, şi sparge tot ce ai în faţă!”

Autoturismul cu care circula Gabriel Oprea era însoţit în permanenţă de o maşină de poliție, dar şi de un motociclist rutier care deschidea drumul în trafic.

Alţi zeci de poliţişti aflaţi în intersecţiile de pe traseu primeau indicaţii pentru a dirija circulaţia, astfel încât maşina ministrului de interne să aibă cale liberă. „Venim cu presiune” şi „Opreşte contrasensu că venim în scurt” erau ordinele primite de ei, conform stenogramelor publicate de ziare.com.

„Viteza de deplasare a coloanei pe raza municipiului București putea atinge și 120 km/h”, spun procurorii DNA.

Şi Bogdan Gigină, motociclistul din faţa coloanei, primea în cască indicaţii din mașina în care se afla Oprea:

● „Bogdane, mergi şi fă breşă, mergi pe contrasens, fă breşă!”

● „Bogdane, între benzile 2-3, între benzile 2 și 3!”

● „Scoate, scoate banda 3! Contrasensu! Contrasensu, banda 3! Scoate-i!”

● „Mergi mult avansat, te rog, şi sparge tot ce ai în faţă!”

Faptele se prescriu în octombrie anul acesta

Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de DNA, sub acuzația de ucidere din culpă, ca urmare a nerespectării dispozițiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unei activități. Infracțiunea, prevăzută de art.192 alin. (1) şi (2) din Codul Penal, e pedepsită cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

După deciziile CCR şi ÎCCJ referitoare la eliminarea prescripției speciale, şi în acest caz mai funcționează doar prescripția generală, au precizat surse judiciare pentru Libertatea. În cazul infracțiunii de care e acuzat Gabriel Oprea, termenul de prescriere este de 8 ani de la data comiterii faptei.

Cu alte cuvinte, în octombrie 2023, indiferent care va fi stadiul procesului, fostul ministru de interne scapă de orice răspundere penală în acest dosar.

De ce au trecut 7 ani până la prima sentință

Ancheta a durat din octombrie 2015 până în mai 2018. De la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, dosarul a ajuns la Parchetul General, care l-a trimis la DNA pentru că „în cauză există indicii de săvârşire a infracţiunii de abuz în serviciu”.

În ianuarie 2018, după ce părinţii lui Bogdan Gigină au contestat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) durata prea mare a anchetei, DNA a explicat public că „declasificarea unor documente ce aveau legătură cu cauza s-a realizat, parțial, abia în decembrie 2017 și în ianuarie 2018”.

Pe 1 mai 2018, DNA a trimis dosarul în judecată la ÎCCJ, iar procurorii au anunțat că au dispus clasarea față de Gabriel Oprea, pentru două infracțiuni de abuz în serviciu.

În următorii doi ani, dosarul a fost pasat de la ÎCCJ la Judecătoria Sectorului 1, iar de aici la Tribunalul Bucureşti, pentru că instanțele susțineau că nu e de competența lor să-l soluționeze.

Statul ar putea plăti daunele

La Tribunalul Bucureşti, procesul pe fond a început în septembrie 2020 şi a avut 37 de termene.

Alături de Gabriel Oprea, în dosar mai este inculpat, tot pentru ucidere din culpă, şi Petre Mazilu, administratorul General MPM Impex S.R.L, firma care nu a semnalizat corect groapa în care a căzut cu motocicleta Bogdan Gigină.

Semnele de circulație nu erau reflectorizante şi se aflau la circa 11,5 metri înainte de zona lucrărilor (în condiţiile în care semnalizarea trebuia să înceapă cu 240 de metri înainte), spun procurorii DNA.

În acelaşi dosar, Guvernul României, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Finanţelor Publice au calitatea de parte responsabilă civilmente, adică plătesc eventualele daune alături de inculpaţi. Poliţia Capitalei este parte civilă, alături de părinţii lui Bogdan Gigină şi de fosta lui soţie.

Rezultate Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I – cine intră în turul 2. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!
 

Urmărește-ne pe Google News