UPDATE ora 15.55: Într-o primă reacție, Gabriel Oprea a transmis că „în sfârșit, justiția a făcut dreptate”.
„Acest dosar a fost închis astăzi, după aproape 8 ani lungi de procese, de acuzații lipsite de orice fundament, de atacuri la persoană, la familie, ofense și umilințe aruncate public, sistematic, asupra unui om nevinovat. 8 ani în care nimeni nu a luat în seamă adevărul, care trebuie să primeze întotdeauna când vine vorba de justiție, indiferent că ne place sau nu ne place un om”, a spus fostul ministru, potrivit Realitatea Plus.
Oprea a susținut că nu a fost „nimic adevărat în acuzațiile absurde care mi-au fost aduse“ și că „au fost dosare politice”.
„Dumnezeu nu ne lasă niciodată și binele învinge întotdeauna. Am fost lovit, am fost doborât, am fost exclus, dar am învins, m-am ridicat și voi reveni în politica mare”, a mai afirmat președintele UNPR.
Știrea inițială: Gabriel Oprea a fost acuzat de DNA în legătură cu accidentul rutier din 2015 care a dus la decesul poliţistului Bogdan Gigină. În mai 2018, fostul ministru de Interne a fost trimis în judecată de DNA, însă dosarul s-a plimbat pe la mai multe instanţe din motive de procedură.
Pe 6 martie 2023, după mai multe amânări, Gabriel Oprea a fost achitat de Tribunalul București, dar atunci decizia nu a fost definitivă. Fapta de care a fost acuzat Oprea urma să se prescrie în toamna acestui an.
În luna mai, Gabriel Oprea a fost achitat definitiv și în dosarul maşinii de lux cumpărate de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă din MAI. Verdictul Înaltei Curți de Casație și Justiție a venit după 7 ani de procese cu uşile închise.
Cum s-a produs accidentul din 2015 în care a murit Gigină
În seara de 20 octombrie 2015, polițistul Bogdan Gigină era antemergătorul coloanei oficiale cu care ministrul de interne de atunci, Gabriel Oprea, mergea spre vila din cartierul bucureștean Cotroceni. Deși se întunecase şi ploua mărunt, motocicleta lui Gigină avea o viteză de 84 km/h, pentru că Oprea se grăbea, au susținut procurorii DNA.
„Viteza de deplasare era stabilită în mod implicit de către ministrul de interne, prin comunicarea destinației și a momentului precis la care aceasta trebuia să ajungă la destinație”, potrivit DNA. Oprea, mai spuneau procurorii, „era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei de deplasare dincolo de depășirea limitei de siguranță”.
În jurul orelor 19:00, după ce a trecut de intersecţia dintre străzile Ştirbei Vodă şi Calea Plevnei, în dreptul fostei clădiri „Casa Radio”, Bogdan Gigină a căzut cu motocicleta într-o groapă din mijlocul carosabilului, săpată de angajaţii unei firme de gaze.
Polițistul s-a lovit puternic la cap şi a suferit o hemoragie cranio-cerebrală. A fost transportat imediat la Spitalul Universitar, aflat în apropiere, dar medicii nu l-au mai putut salva. Avea 28 de ani.
„Eu nu am văzut accidentul. Nu am știut că este vorba despre un accident”, a declarat Gabriel Oprea, într-o conferinţă de presă organizată la sediul MAI, la o săptămână după tragedie.
În 2020, mama polițistului decedat, Carmen Gigină, declara pentru Libertatea că vorbise la telefon cu fiul ei cu o oră înainte de accident. Îl aştepta să se întoarcă de la serviciu, când un poliţist a sunat-o şi i-a dat cumplita veste.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro