Ai pregătit mâncăruri pentru sărbătoarea Crăciunului?

Da. Întotdeauna eu mă ocup de organizarea mesei de Crăciun, de la prepararea bucatelor până la arnajamentul mesei. Anul acesta de Crăciun am pregătit sarmale, o ciorbă de perioşare, salată de beouf, curcan la cuptor, friptură de porc şi câteva aperitive.

De unde ai învăţat să faci astfel de preparate?

Am învăţat singură, de-a lungul timpului. Mi-am personalizat reţetele cu un sfat de la cineva, un pont de la altcineva şi cu multe experimenţe, unele foarte reuşite, altele mai puţin (râde).

Zi-ne o reţetă.

Se cumpără un curcan întreg, se scot măruntaiele, se spală foarte bine cu apă rece, se taie gheruţele şi guşa. Apoi se freacă bine cu sare, piper şi unt atât înăuntru cât şi pe dinafară. Se iau două căpăţâni de usturoi şi se desfac în căţei de ustori, fără a-i curăţa. Aceştia se strivesc puţin cu lama cuţitului, iar apoi se pun în interiorul curcanului, lâsand de-o parte 5-6 bucăţi. Se foloseşte o pungă de cuptor, în care se întroduce curcanul împreună cu 50 grame de unt şi căţeii de usturoi. Se fac câteva găuri în pungă cu scobitoare şi se dă la cuptor la foc mic pentru trei ore.

Carnea de curcan este cea mai sănătoasă carne de animal, neconţinând cholesterol deloc, astfel că vă recomand cu drag să înlocuiţi puiul şi porcul cu carnea de curcan.

Fiindcă curcanul gătit are o carne puţin mai uscată decât cea de pui, eu obişnuiesc să fac un sos foarte simplu de preparat: Scoate-ţi curcanul din tava în care l-aţi preparat şi păstraţi sosul pe care l-a lăsat. Puneţi tava la foc pe aragaz şi adaugaţi 150 ml vin alb demisec. Fierbeţi timp de zece minute, la foc mare, până când lichidul scade. Adăugaţi treptat 50 g de unt – câte puţin, pentru ca sosul să se îngroaşe. Aveţi grijă ca sosul să nu mai clocotească. Strecuraţi, puneţi peste feliile de carne tăiate şi serviţi împreună cu o salată de sfeclă roşie cu hrean.

Există ceva de la care te abţii sau mănânci lebăr, tobă, şorici alte bunătăţi specifice sărbătorilor fără probleme?

Nu mă abţin de sărbători de la nimic. Mănânc din tot ce îmi este poftă, însă raţional, în porţii mai mici.

Cum te dregi după sărbători?

Nu obişnuiesc niciodată să fac excese culinare de sărbători, însă fiindca acum nu am nicio restricţie alimentară, din ianuarie voi reveni la dieta întocmită de nutriţionista mea, Veronica Daghie. Bineînţeles, voi continua să merg la sală, cu aceeaşi frecvenţă – de cinci ori pe săptămână.

Cum îţi petreci Crăciunul şi Revelionul?

Crăciunul îl petrec în Bucureşti alături de concurentii, dar şi de colegii, de la “Noră pentru mama”, căci voi avea live-uri în fiecare zi. Seara de Crăciun, bineînteles o voi petrece alături de soţul meu, acasă. Vom face o masă tradiţională de Crăciun la care vom avea invitaţi familia şi prietenii. De Revelion vom petrece la Sibiu.

Există ceva care nu îţi place la Crăciun?

Da… din păcate. De Crăciun nu-mi place aglomeraţia. Aglomeraţia din trafic, aglomeraţia din magazine, aglomeraţia de pe stradă, aglomeraţia din hipermaketuri… până şi la farmacie e aglomerat! Desigur, toate acestea nu se întâmplă chiar în ziua de Crăciun ci până în Ajun.

Cât cheltuieşti de sărbători pe cadouri, ornamente, mâncare?

Suficient. Nu fac rabat la calitate, dar nici nu cheltui frenetic, doar fiindcă e Crăciun şi trebuie să explodeze frigiderul. În ceea ce priveşte cadourile, am grijă să iau câte ceva tuturor apropiaţilor mei, iar ornamente pentru brad şi casa am destul de multe, însă recunosc că în fiecare an mai cumpăr câte ceva, fiindca îmi plac foarte mult.

Citeşte şi: Cum a slăbit Gabi Cristea 7 kilograme în două luni

 
 

Urmărește-ne pe Google News