Firea reclamă că discuțiile primarilor cu ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, au loc în aceeași zi în care a fost anunțată și publicarea proiectului de buget pe anul 2019, și acuză Guvernul că nu se ține de promisiunea făcută: că nu va mai tăia, ca anul trecut, din bugetele locale.
„Din ce am văzut pe surse, pentru că nu ama vut acces la datele reale ale proiectului de buget, se vorbește tot despre diminuare, ceea ce ar fi dramatic. Sunt serviciile publice care reprezintă securitatea cetățenilor, sunt toate instituțiile oficiale, noi nu putem întrerupe transportul în comun, livrarea energiei termice, cele 20 de spitale, investițiile în infrastructură”, a declarat marți Gabriela Firea, înainte de reuniunea Asociației Municipiilor din România, la care este prezentă.
Cu toate că Bucureștiul contribuie cel mai mult la PIB, cu 25 la sută, spune Firea, pentru bucurești se face o „mare nedreptate”, pentru că Executivul nu oferă Capitalei un buget pe măsura ei.
„(…) Auzim în fiecare seară că țara este pe plus, bugetul este pe plus, economia duduie. Păi dacă duduie de ce trebuie să se taie de la Dezvoltare?”, afirmă primarul.
Primăria Capitalei a cerut 60 la sută cotă din impozitul pe venit anul trecut, însă a primit mai puțin, iar dacă și anul acesta se taie, practic, din bugetul Bucureștiului, spune Firea, Guvernul ar trebui să preia și atribuțiile primăriei, precum gestionarea transportului în comun, investițiile în spitalele pe care le are în subordine în prezent PMB, prin Asociația Spitalelor și Serviciilor Medicale, ori investițiile în RADET.
La această oră are loc o reuniune a Asociației Municipiilor din România, urmând ca la ora 15.00, Robert Negoiță și Gabriela Firea să se întâlnească la sediul Minsterul Finanțelor Publice cu ministrul Eugen Teodorovici.
Asociația Municipiilor din România, în frunte cu primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, a criticat în repetate rânduri modul în care Guvernul intenţionează să aloce banii către autorităţile locale. Potrivit AMR, pentru ca bugetele locale să aibă aceleaşi venituri ca în 2017, ar trebui să li se repartizeze o cotă de cel puţin 60% din impozitul pe venit.