La două zile de la cutremului de 5,8 grade pe scara Richter, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a răspuns acuzaţiilor cu privire la rectificarea bugetară care ar fi vizat bugetul de consolidare al clădirilor cu risc seismic din Capitală.
„Nu se taie de la niciun capitol, nu se taie aşa cum greşit s-a afirmat de la Consolidări, pentru a se da bani la alte capitole. (…) Nu este adevărat. Este vorba despre o sumă care nu poate fi cheltuită până la sfârşitul anului pentru că proprietarii nu ne dau acceptul să intrăm cu angajaţii noştri de la Compania de Consolidări să realizăm consolidarea. (…) Atunci ori ţinem banii blocaţi, pentru că nu putem să-i dăm (…), sau să facem ceva util, să achiziţionăm 50 de senzori seismici ETNA, cei mai performanţi la acest moment. Am primit deja aprobare de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului”, a declarat Gabriela Firea.
Libertatea a luat legătura cu specialiştii Centrului de Cercetare – Evaluare a Riscului Seismic(C.C.E.R.S.) de la Universitatea de Construcţii Bucureşti pentru a afla ce măsoară aceşti senzori şi cui folosesc datele adunate.
„Nu este vorba despre senzori. Sunt nişte staţii, nişte accelerometre care se numesc ETNA, care captează mai mulţi senzori care înregistrează acceleraţiile terenului sau ale construcţiilor pe trei direcţii ortogonale. Două orizontale şi o direcţie verticală. Institutul de Fizică a Pământului are peste 200 de echipamente montate în ţară. Nu sunt toate de tip ETNA. Orice activitate care presupune îndesirea reţelei existente este binevenită”, a explicat pentru ziar profesorul Radu Văcăreanu.
Cu alte cuvinte staţiile doar înregistrează forţele la care este supusă o clădire în timpul seismului iar informaţiile sunt folositoare, ulterior cutremurului, doar inginerilor constructori.
„Înregistrările ne permit să calibrăm nişte modele de calcul pentru clădiri. Preţurile pornesc de la 6000 de euro. Eu nu cred că pot să depăşească 15 mii de euro cu toata reţelistică şi senzorii aferenti”, completează Văcăreanu.
Un calcul simplu arată că dacă municipalitatea ar urma să cumpere 50 de sisteme configurate maximal ar urma să scoată din buget 750 de mii de euro. Pe raza Capitalei, C.C.E.R.S. are montate cinci staţii seismice ETNA: şase în pământ sau la nivelul solului şi patru în imobile cu senzori în subsol şi la ultimul nivel.
CITEŞTE ŞI:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro