Campania electorală s-a încheiat, e timpul să reconstruim Bucureștiul și asta se poate face doar când oameni cu sensibilități diferite stau la masă.
Mihail Neamțu, vicepreședinte PMP:
Vicepreședintele PMP a declarat în interviul acordat Libertatea că discută atât cu liberalii, cât și cu Nicușor Dan despre înființarea unei a treia funcții de viceprimar care să se ocupe de Cultură și Educație.
Neamțu a negat că o colaborare a PMP în Consiliul General cu PNL și USR PLUS ar fi condiționată de acest post, dar a amintit că majoritatea fără PMP e fragilă.
“Astăzi există o majoritate fragilă pe care o constituie consilierii PNL și USR, pe care îi felicităm pentru un rezultat bun la București, dar fără PMP, această majoritate se poate oricând descompune, pentru că o singură persoană dacă defectează sau absentează ori se îmbolnăvește îi creează primarului general Nicușor Dan probleme”, a explicat Neamțu.
Mai mult, el speră să aibă sprijinul primarului general pe motiv că “domnul Nicușor Dan apreciază acest element de doctrină conservatoare. O spun pentru că, să nu uităm, domnul Nicușor Dan a fost îndepărtat de la șefia USR tocmai pentru că, în contextul referendumului pentru familie, domnia sa a avut o poziționare echilibrată, neutră și echidistantă”.
Cât despre relația tensionată din campanie cu USR PLUS, Mihail Neamțu nu crede că va afecta negocierile. Spune că îl apreciază pe Vlad Voiculescu pentru expertiza din domeniul medical și că este loc pentru o colaborare bună.
“Am fost dintotdeauna antipesedist convins, un om de dreapta”
-Cât de aproape sunteți de o nominalizare pentru funcția de viceprimar al Capitalei, în contextul în care am văzut că Ludovic Orban nu a exclus această variantă?
-Întrebarea este mai degrabă cât de aproape e Bucureștiul de momentul în care un viceprimar cu experiență în domeniul cultural și educațional se apucă de un proiect de mult amânat, cel al Muzeului Dictaturii Comuniste, un proiect care slujește memoria națională, pe care, atenție, ungurii, cehii, polonezii și țările baltice l-au îmbrățișat cu mult timp în urmă.
Când va dori și Bucureștiul să aibă o poveste pe care să o spună turiștilor străini, o poveste despre demnitate, onoare și libertate?
– O alianță la București între PNL, USR și PMP depinde de nominalizarea dumneavoastră pentru funcția de viceprimar?
– Nu e o condiționare, din ce știu eu, eu am susținerea partidului la nivel național și la București. Sebastian Moise mi-a confirmat susținerea pentru această poziție, domnul Tomac mi-a confirmat susținerea, ea mă onorează, însă eu nu am condiționat cu nimic colaborarea între aceste trei partide de nominalizarea mea. Cred că a sosit timpul meritocrației. Adică, dacă domnul Vlad Voiculescu este competent în domeniul medical, și îl felicităm, dacă alți reprezentanți PNL au competență în zona transportului sau a altor domenii, eu, cu siguranță, mă calific la capitolul cultură și educație.
Am fost dintotdeauna antipesedist convins, un om de dreapta și un om al dialogului, dacă mesajul meu este corect interpretat, și colegii de la USR, și colegii de la PNL vor avea în PMP și în mine un partener.
-Vreți să schimbați ce a făcut Gabriela Firea?
–Iar inițiativele Primăriei Generale în domeniul culturii au fost neconvingătoare. S-au risipit foarte mulți bani pe festivaluri care nu au avut impact și relevanță și nu vă ascund că inclusiv dotarea școlilor din București, care putea fi mult mai bună, a fost sub nivelul unei capitale europene. Gata cu resursele alocate de Gabriela Firea pe chermeze.
“Vrem cultură, nu bordură”
– Ce alte proiecte mai aveți dacă ajungeți viceprimar?
– Muzeul Dictaturii Comuniste este un subiect drag mie, Muzeul Holocaustului care să onoreze victimele acestui genocid, dar și luptătorii pentru demnitate care au salvat evrei de la moarte. Al treilea proiect este o statuie a lui Ronald Reagan, care a fost deja ridicată la Budapesta, trebuie ridicată și la București, în prezența, de ce nu, a vicepreședintelui Mike Pence. O statuie a lui Ronald Reagan, deci, cel care a contribuit la dărâmarea comunismului în 89, la 30 de ani de la căderea comunismului.
Un alt proiect este Casa Memorială Mihai Eminescu, de pe Lipscani, Casa Memorială Nicolae Bălcescu, care este uitat, din păcate, deși a fost un părinte fondator al națiunii române și, atenție, un pașoptist revoluționar care a murit în exil la Palermo, din păcate prea puțin cunoscut de către copii.
Și, nu în ultimul rând, sunt dornic să alocăm resurse care au fost risipite pe tot felul de chermeze, acesta e cuvântul, pe această artisticăreală inconsistentă, către proiecte cum ar fi premiile Primăriei Capitalei pentru olimpici, care să fie mult mai consistente, pentru cei care participă la competiții internaționale de limba latină ș.a.m.d. Am candidat tot cu o agendă culturală, am spus “Vrem cultură, nu bordură” pentru sectorul 3, dar lucrurile sunt valabile și pentru tot Bucureștiul.
– Cum credeți că vă veți înțelege cu USR PLUS, alianța care s-a opus unei candidaturi a dumneavoastră la sectorul 3?
– E simplu, noi trebuie să ne respectăm ca și cetățeni, există diferențe de opinie, dezacorduri ideologice, dar există respectul uman pentru competență. Eu voi recunoaște întotdeauna într-un coleg de la USR, dacă are competențe tehnice precise, acest merit de a fi aprofundat un domeniu și de a-l fi stăpânit, așa cum cred că mulți din USR recunosc faptul că, deși nu împărtășesc o viziune progresistă, sunt un conservator educat la cele mai înalte școli ale Europei și nu cred că cineva care a terminat la Kings College, o universitate de top 25 în lume, e de lepădat.
Dacă ne place să defilăm cu mediocritatea și cu impostura, cu plagiatorii, atunci sigur sunt dezamăgit. Dacă, în schimb, se aleg oameni care au făcut școli în centre universitare de top ale lumii, Bucureștiul și România vor avea numai de câștigat.
– Din punct de vedere politic, în acest moment sunt doar două funcții de viceprimar, împărțite de PNL și USR PLUS. Cum veți convinge nevoia pentru o a treia funcție de viceprimar?
– E o decizie administrativă, care trebuie să țină cont de Codul Administrativ. Din păcate, acum nu sunt decât două funcții de viceprimar, și asta nu e bine, deoarece probleme cu care primarul general se va confrunta nu pot fi rezolvate decât prin principiul modern la delegării.
Cred că domnul Nicușor Dan va fi primul care va lua hotărârea aceasta de a introduce și a treia poziție și sper că domnul Nicușor Dan va ține minte care voci din PMP au fost radical împotriva agendei doamnei Gabriela Firea, radical împotriva PSD-ului.
Dacă acest principiu de luptă împotriva risipei, împotriva megalomaniei administrative pe care doamna Firea a întrupat-o atât de bine și atât de rău, în același timp, dacă aceste lucruri contează pentru domnul Dan, sunt sigur că va lua în calcul oferta PMP.
Cheamă la reconstruirea Bucureștiului cu oameni diferiți la masă
– Ați avut sau veți avea o discuție cu Nicușor Dan?
– Fără să încalc un principiu al confidențialității, o să spun doar atât. Un om politic, și eu sunt un om politic, comunică cu toți actorii necesari.
Sunt într-o comunicare cordială cu domnul Dan și sunt într-o comunicare și cu oameni din PNL și cred că fără dialog nu putem reconstrui România. Campania electorală s-a încheiat, e timpul să reconstruim Bucureștiul și asta se poate face doar când oameni cu sensibilități diferite stau la masă.
– Sunteți optimist că lucrurile se vor alinia, cum se spune?
– România modernă a fost construită de liberali și conservatori, nu de liberali, fără conservatori. Dacă filonul acesta conservator al lui Titu Maiorescu, al lui P.P. Carp și al lui Mihai Eminescu contează pentru istoria României și pentru istoria personală a regelui Carol, atunci cu siguranță trebuie să conteze și în secolul XXI. Cred că domnul Nicușor Dan apreciază acest element de doctrină conservatoare. O spun pentru că, să nu uităm, domnul Nicușor Dan a fost îndepărtat de la șefia USR tocmai pentru că, în contextul referendumului pentru familie, domnia sa a avut o poziționare echilibrată, neutră și echidistantă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro