„Am luat toate măsurile necesare ca primar general. Am dat o dispoziție ca reprezentanții Corpului de control al primarului general să înceapă o verificare a celor întâmplate. Am solicitat Apa Nova informații suplimentare, iar AMRSP face propria investigație”, a declarat primarul Gabriela Firea joi, la începutul ședinței de Consiliul General.
Firea a cerut mai multe informații despre modul în care a ajuns cantitatea mare de amoniu în râul Argeș, de ce a fost nevoită Apa Nova să curețe apa cu o cantitate mai mare de clor decât în mod normal și de ce bucureștenii nu au fost informați din timp despre această situație.
Edilul atrage atenția că trebuie stabilit dacă informațiile care s-au răspândit în spațiul public au fost lansate doar pentru a alerta inutil populația.
Directorul general adjunct al Apa Nova, Mihai Savin, prezent la ședința CGMB, a spus că apa furnizată de companie este potabilă și nu reprezintă un pericol pentru sănătate, pentru că majorarea cantității de clor s-a făcut în limitele legii.
„Rezultatele probelor prelevate nu indică depășiri ale clorului. În fapt, a existat într-adevăr o depășire pe Argeș a indicatorului amoniu, iar măsura cea mai rapidă a fost o creștere a dozei de clor, dar nu peste limitele admise de lege. Această doză de clor a dat în anumite puncte din sectorul 6 un miros de clor. Ulterior, am trecut la alimentarea orașului preponderent din Dâmbovița. Monitorizăm încontinuu tot ce se întâmplă, apa este potabilă”, a declarat el.
Totodată, reprezentantul companiei a acuzat Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică de lipsă de responsabilitate, pentru că, prin comunicatul de presă de miercuri seară, au informat că apa de la robinet nu este potabilă bazându-se doar pe câteva probe prelevate din sectorul 6.
Miercuri, mai mulți bucureșteni au reclamat că apa care curge la robinet are un miros neplăcut, înțepător și un gust sărat, reclamând că a fost poluată. În urma acuzațiilor făcute de cetățeni, care au spus că autoritățile au vrut să ascundă faptul că apa este poluată, Apa Nova a anunțat că a mărit cantitatea de substanțe folosite pentru curățarea apei din râurile Argeș și Dâmbovița, acțiune necesară întrucât calitatea apei a scăzut din cauza topirii bruște a zăpezii.
Reprezentanții instituției au garantat chiar că mărirea cantității de clor s-a făcut în limitele prevăzute de lege, iar mirosul de clor nu se va mai simți până miercuri seară.
Ministerul Sănătății a transmis, însă, că apa din râul Argeș a fost poluată cu amoniu din cauza topirii zăpezii și e recomandat ca bucureștenii să nu folosească apa de la robinet pentru băut, pentru prepararea hranei și nici pentru igiena personală, pentru că, în urma rezultatelor preliminare ale analizelor, s-a observat că a fost depășită limita legală a cantității de clor din apă.
Citește și: Noi detalii despre apa de la robinet, în Bucureşti. Apa Nova a efectuat analize în sectoarele 5 și 6