La nici o lună după ce primarul general a inaugurat monumentul dedicat Printului Rainier al III-lea pentru care municipalitatea a plătit 9,45 milioane lei, Gabriela Firea vrea să dea peste 10.000.000 de lei pe statui, astfel: 2.519.000 de lei pe realizarea și amplasarea monumentului comun Martin Luther și Jean Calvin, 2.162.000 pe realizarea și amplasarea lucrării generalului Henri Mathias Berthlot, 4.580.000 de lei pentru realizare componentelor și pentru amplasarea statuii Regina Maria a României, 500.000 pentru o statuie a lui Ștefan cel Mare și 300.000 de lei pentru proiectarea și amplasarea monumentului I.L. Caragiale.
5 statui ale lui I.L. Caragiale în București
În București, în evidențele Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic figurează 5 statui/busturi ale lui I.L. Caragiale. Multe dintre ele, însă, sunt în stare improprie. Un exemplu în acest sens este statuia lui Ion Luca Caragiale pe strada Maria Rossetti, (realizată de Constantin Baraschi) care a fost la un moment dat pusă și în fața TNB și care necesită urgent o restaurare. Și să nu uităm că ultima statuie a lui Caragiale a fost realizată în 2010, grupul ”Căruța cu paiațe”, iar municipalitatea a plătit pentru ea 5, 5 milioane de lei. Dar în loc să se îngrijească de cele existente, municipalitatea vrea să mai facă una.
Noua statuie ar urma să fie amplasată în fața hotelului Novotel de pe Calea Victoriei. Cât despre statuia lui Caragiale de pe Str. Maria Rosetti care ar trebui restaurată, noua conducere a AMPT lucrează acum la un proiect în acest sens și urmează să demareze un proces de reabilitarea a tuturor statuilor aflate în stare de degradare
În aceeași rectificare bugetară care se află pe ordinea de zi de marți, 31 octombrie, Primăria vrea să mai dea încă un milion de lei către Patriarhia Română.
Mai puțini bani la capitolul “Energie termică”
În timp ce pentru statui sunt bani, pentru energie termică, nu. Astfel în noua rectificare bugetară care se află pe ordinea de zi de astăzi, bugetul pentru “Energie termică” se diminuează cu 69, 5 milioane de lei, luându-se bani de la finalizarea modernizării tuturor punctelor termice aflate în exploatare RADET, dar și de la modernizarea a 11 puncte termice.
Ieri, primarul general a anunțat că licitația pentru construirea noii Săli Polivalente din Capitală a fost anulată.
UPDATE 31.10. – Primăria Capitalei ne-a explicat de ce cheltuie 10 milioane de lei pe statui: “Monumentul comemorativ „500 de ani de la Reforma lui Martin Luther si Jean Kalvin” se înscrie în suita de comemorări desfășurate în toată lumea creștină, protestantismul fiind a treia mare religie creștină din România. În suita de evenimente care comemorează Centenarul Marii Uniri, amplasarea statuilor Reginei Maria a României, a statuii ecvestre a Regelui Ferdinand I și a statuii generalului Mathias Berthlot a reprezentat o prioritate pentru Primăria Capitalei. De asemenea, finalizarea unor contracte de achiziție publică care au drept obiect realizarea și amplasarea statuilor de for public Ștefan cel Mare și amplasarea bustului I.L. Caragiale este obligație legală”.
În ceea ce privește numărul statuilor pe care I.L. Caragiale le are în București, menționăm că acest aspect nu este reglementat prin lege, multe dintre statui fiind amplasate în perioade istorice diferite, începând cu 1943, continuând cu 1953, 1994 și 2009. Intenția de amplasare a bustului IL Caragiale în fața hotelului Novotel situat pe amplasamentul fostului Teatru Național este o recunoaștere firească a meritelor celui care a scris cele mai jucate și apreciate piese din teatrul românesc . AMPT face mari eforturi în a reabilita și întreține zestrea culturală formată din aproximativ 280 monumente de for public cu autori recunoscuți în toată lumea. În aceeași linie de efort financiar și material continuu se înscrie și reconstituirea statuilor care au fost distruse în timpul regimului totalitarist. Din cauza constrângerilor bugetare din ultimii 5-6 ani, întretinerea și toaletarea statuilor și a monumentelor de for public au fost neglijate , metodologia și procedurile de intervenție sunt strict reglementate de Ministerul Culturii, iar lipsa specialiștilor acreditați în acest tip de intervenții și reabilitări face și mai dificil efortul depus de AMPT în a-și îndeplini sarcinile. Noua conducere a AMPT este în curs de finalizare a caietelor de sarcini pentru a putea demara procedura de achiziție a lucrărilor de restaurare a tuturor monumentelor de for public degradate.
CITEȘTE ȘI:
Poluarea a atins un nivel record în 2016. Specialiștii avertizează în privința „unei creșteri periculoase a temperaturii” de pe Terra
A așteptat 40 de ani să se însoare cu dragostea vieții lui. Motivul pentru care actuala soție a fost nevoită să-l refuze
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro