Astfel, pentru funcţia de procuror general la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Parchetul General) au îndeplinit condiţiile legale Alex Florenţa şi Gabriela Scutea, actuala șefă de la PÎCCJ. Interviurile sunt programate pe 20 februarie, la sediul Ministerului Justiţiei.
Pentru funcţia de procuror-şef al DNA, Crin Bologa, actual șef DNA, şi Marius-Ionuţ Voineag sunt cei care au îndeplinit condiţiile. Interviul a fost programat pentru 21 februarie, tot la sediul Ministerului Justiţiei.
Cei trei candidaţi pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) sunt Ioana Albani, Alina Albu şi Oana Pâţu, actuala șefă interimară a instituției. Interviurile au fost programate pentru 24 februarie, tot la sediul Ministerului Justiției.
Procurorii vor susţine, în faţa ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu, şi a comisiei de interviu, un interviu constând în:
- susţinerea proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care candidează
- verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare ale candidatului
- evaluarea aspectelor legate de modul în care candidatul se raportează la valorile profesiei şi ale funcţiei pentru care candidează.
Rezultatele vor fi publicate pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei, pe 27 februarie. Propunerile care vor fi făcute de Cătălin Predoiu vor fi înaintate Secţiei pentru procurori a CSM, în aceeași zi, în vederea emiterii avizului consultativ.
În final, preşedintele Klaus Iohannis va fi cel care va face numirea în funcție a șefilor marilor parchete, după ce primeşte avizele de la CSM, chiar dacă acestea ar fi negative, pentru că avizele CSM au doar caracter consultativ.