Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Augustin Lazăr consideră, prin această informaţie transmisă în spaţiul public, ministrul Justiţiei recurge „la un mod tipic de manipulare prin distorsionarea adevărului”.
Astfel, Augustin Lazăr afirmă că ministrul Toader exploatează o eroare de grefă din 2016, făcută cu ocazia selectării lucrărilor necesare pentru procedura de numire în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
„Am aflat abia după o săptămână de suspans că ordonanța de clasare invocată de ministrul Justiției nu a fost emisă, confirmată sau verificată de subsemnatul în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, astfel cum acesta a lăsat să se înțeleagă, enumerând-o ca motiv de revocare.
Este un mod tipic de manipulare prin distorsionarea adevărului.
Ministrul justiției exploatează o eroare de grefă survenită în martie 2016, făcută cu ocazia selectării lucrărilor necesare pentru procedura de numire în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Efectuând copii după documente redactate de A. Lazăr, grefiera a fotocopiat, urmare a unei erori generate de identitatea numelui de familie, ordonanța emisă de procurorul șef adjunct de secție Cristian A. Lazăr din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Această ordonanță de disjungere cu privire la alte persoane a ajuns prin declinarea competenței la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, dosar pe care l-am repartizat, spre soluționare, unui procuror.
Copiile mai multor lucrări au fost introduse într-un plic și depuse împreună cu proiectul de management la Ministerul Justiției, unde eroarea a fost observată și înlăturată. Proiectul a fost publicat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii în perioada 4 – 21 aprilie 2016, fiind pus în dezbatere publică, perioadă în care s-au efectuat verificări asupra candidatului, așa cum s-a dispus prin Hotărârea Secției pentru Procurori nr. 235 din 4 aprilie 2016.
Printr-o adresă emisă, Consiliul Superior al Magistraturii ne-a comunicat că această ordonanță de clasare, aparținând altui procuror, nu s-a aflat în dosarul de candidatură. De altfel, documentul care poartă numele altui procuror nu poate fi utilizat pentru verificarea raționamentului juridic al candidatului.
Referitor la evaluarea mea profesională pentru perioada 2011 – 2013, din consultarea actelor aflate la lucrarea în cauză, a rezultat că evaluarea a vizat activitatea pe care am desfășurat-o în calitate de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, pentru perioada 1.01.2011 – 31.12.2012 şi de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, pentru perioada 1.01.2012 – 31.12.2013, când aveam calitatea de membru de drept al comisiei de evaluare de la nivelul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Astfel, efectuând copii după documente redactate de A. Lazăr, grefiera a fotocopiat, urmare a unei erori generate de identitatea numelui de familie, ordonanța emisă de procurorul șef adjunct de secție Cristian A. Lazăr din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, se arată într-un mesaj transmis de Lazăr prin intermediul paginii de Facebook a Parchetului General.
La scurt timp după apariția mesajului a reacționat și Tudorel Toader. Ministrul Justiției precizează că nu a existat nicio „eroare” referitoare la ordonanţa de clasare din dosarul de candidatură al procurorului general, Augustin Lazăr.
„Simple precizări! Nu a fost şi nu este nicio eroare referitoare la ordonanţa de clasare din dosarul de candidatura a lui A. Lazăr”, a scris Tudorel Toader miercuri seară pe Facebook.
El continuă cu întrebarea „cum se justifica o astfel de ordonanţă în dosar”, adăugând că „în sfârşit aflăm şi „justificarea” – a greşit grefiera care a multiplicat lucrările acestuia”.
Ministrul reaminteşte că „tot o „greşeală” a fost şi pe data de 20 martie 2018, atunci când grefiera a multiplicat Protocolul secret din 2009, l-a trimis la MJ fără ultimele două pagini care se ‘lipiseră’ la exemplarul trimis la CSM”.
Tudorel Toader a publicat pe site-ul Ministerul Justiției un comunicat referitor la numirea în funcție a procurorului general al României, Augustin Lazăr. Ministrul promisese acum câteva zile că va publica dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr.
Toader susține că ministrul Justiției care l-a propus pe Augustin Lazăr în funcția de procuror general al României (Raluca Prună – n.r.) a făcut propunerea cu „nerespectarea criteriilor anunțate și a prevederilor legale”. Toader mai spune și că decretul de numire a lui Lazăr, semnat de președintele Klaus Iohannis, „nu deținea o evaluare a îndeplinirii criteriilor de competență profesională și de performanță”, astfel că Augustin Lazăr „nu a demonstrat îndeplinirea criteriului anunțat de Ministerul Justiției pentru ocuparea funcției de Procuror General, capitolul Condiții prevăzute de lege, și anume calificativul „foarte bine” la ultima evaluare”.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!