Elena Băsescu: ”Poţi să ai şi eşecuri, poţi să ai şi succesuri, pot să fie oameni care nu vor să vorbesc cu tine”
Una dintre cele mai mediatizate gafe ale Elenei Băsescu este şi una dintre cele mai vechi. ”Poţi să ai şi eşecuri, poţi să ai şi succesuri„, afirma mezina preşedintelui, într-un interviu, în 2009, când se pregătea să devină europarlamentar. Și a și ajuns, cu ajutorul voturilor celor din Partidul Democrat. Ea nu se oprea aici. ”Pot să fie oameni care nu vor să vorbesc cu tine”, continua aceasta, senină, seria gafelor, în fața jurnaliștilor. Și nu au fost singurele care au rămas în memoria colectivă.
Tot în 2009, EBA a dăruit unei bătrâne cu dizabilităţi un scaun cu rotile, pe care l-a descris drept „un scaun electric”. Preşedintele Traian Băsescu i-a luat apărarea fiicei sale, afirmând că „este mult mai deşteaptă decât crede lumea”.
Elena Udrea și Norvegia, țară a Uniunii Europene
Norvegia este țara buclucasă care a pus-o în încurcătura pe Elena Udrea, pe atunci consilieră a președintelui Traian Băsescu. Într-un interviu la Realitatea TV, aceasta a fost intrebată cum apreciază știrea conform căreia „presedintele” Norvegiei va propune organizarea unui referendum care sa urmăreasca retragerea acestei tari din UE, dacă Romania si Bulgaria vor deveni membre ale Uniunii. Udrea a declarat ca situatia prezentata nu o îngrijorează. Ulterior, a aflat că Norvegia nu era în UE.
Ulterior, a recidivat. Aceasta a povestit un moment istoric, încurcând însă personajele: l-a confundat pe Attila, cel mai puternic conducător al hunilor, cu Ginghis Han, un alt mare cuceritor.
„Să vă aduc aminte o întâmplare reală: când Ginghis Han a ajuns la porţile Romei cu gândul să o cucerească, Papa a ieşit cu toţi episcopii şi clericii Vaticanului cu cruci şi steagurile bisericeşti să-i întampine…Ginghis Han a ramas mut şi impresionat dându-şi seama că în faţa acestei procesiuni orice bătălie este inutilă. A ordonat retragerea şi duşi au fost. Trageţi concluzia dvs. despre rolul bisericii în istoria omenirii”, a scris Elena Udrea pe pagina sa de Facebook.
Pentru că pagina sa a devenit ținta ironiilor internauților, Udrea le-a răspuns criticilor. „Emoţie virală pe net! Elena Udrea l-a confundat pe Attila cu Ginghis Han! După zeci de ore de seminarii de istorie recentă la DNA, bine că nu i-am confundat pe Coldea cu Kovesi. Amândoi au avut acelaşi nărav. (Attila si Ginghis Han). Dacă nu apucă procurorii să se autosesizeze în speţa cu Ginghis Han, înseamnă că am scăpat uşor. Doar vreo 700 de ani cu suspendare. Bine că n-am spus că Dieta de la Augsburg a fost o cură de slăbire în grup. Relaxaţi-vă, dragii mei, măcar în sfânta zi de sămbătă”, a scris ea.
Băsescu: ”Țigancă împuțită”, „Dacă te urci pe masă, îti arăt ce-am învăţat”; Ce spunea despre Lavinia Șandru: ”În politică e foarte usor să ajungi pe centură..”
Gafele președintelui Traian Băsescu sunt celebre. Și destul de numeroase, în cele două mamdate. În noiembrie 2006, acesta făcea o vizită la Spitalul Judeţean din Timişoara, ocazie cu care a participat la un curs de prim ajutor, material didactic fiind un manechin din plastic.
La conferinţa de după eveniment, o jurnalistă l-a întrebat dacă poate povesti celor prezenţi ce a învăţat la cursul de resuscitare, iar Băsescu i-a cerut, în stilul caracteristic, să se urce pe masa de conferinţă, ca să îi arate: „Dacă te urci pe masă, îti arăt ce-am învăţat”.
În 19 mai 2007, în ziua votului pentru referendumul privind demiterea şefului statului, preşedintele de atunci mergea la un supermarket din Capitală, unde a fost filmat şi înregistrat de câţiva ziarişti.
Iritat de insistenţele reporterului unei televiziuni din trustul Intact, Băsescu i s-a adresat acesteia cu formula „Păsărică, tu nu ai altă treabă?”. La ieşirea din supermaket, Băsescu i-a smuls Andreei Pană din mână telefonul. După ce şeful statului s-a urcat în autoturismul personal, telefonul a înregistrat o discuţie purtată de Traian Băsescu cu soţia sa, Maria, în care a numit-o pe jurnalistă „ţigancă împuţită”.
Aparatul a fost restituit, iar angajaţii postului TV au reuşit să recupereze înregistrarea afirmaţiilor şefului statului, care au fost făcute publice.
După ce a promovat-o în PDL şi la alegeri, Traian Băsescu a rupt „prietenia” cu Lavinia Şandru, cu care a intrat într-un conflict dur. „I-as aduce aminte vorbaretei domnisoare ca, desi a luat doar 300 de voturi la Targu Mures, am insistat sa fie prima pozitie pe lista pentru ca am crezut ca vrea sa faca politica, nu jocuri politice. Ii atrag atentia ca in politica e foarte usor sa ajungi pe centura politicii, acolo unde ai sanse sa te intalnesti cu multi alti politicieni care umbla dintr-un partid in altul”, îi transmitea acesta pupilei sale.
Ioan Rus, despre românii din diaspora: ”Lucrează pe circa 1500 de euro, iar de banii ăștia copiii se fac golani acasă și nevastă-sa curvă”
Ardeleanul Ioan Rus, fost ministru al Transporturilor și-a pierdut mandatul în Guvern din cauza unei declarații nefericite pe care a făcut-o la Digi24.
„Romania are 3 milioane de oameni sa zicem, din forta activa, in acest moment in Occident. 3 milioane, dintre care vreun milion sunt fierari, betonisti, zidari si asa mai departe. Lucreaza in constructii, autostrazi etc. prin Europa. Au poate 1500 de euro salariu. O spun foarte direct. De banii astia copiii se fac golani acasa si nevasta-sa curva. De 700 de euro vin acasa jumatate”, afirma ministrul Ioan Rus.
El a recidivat, ulterior, cu o glumă sinistră, afirmând că ”primarului ungur de la Cluj i-a dat un microbuz cu defecţiuni la frânare.
Ponta: ”Tu ce faci fă, Doina, aici? Aveai chef de nişte inundaţii?”
Victor Ponta, Liviu Dragnea și Doina Pană au mers împreună marți într-o barcă într-o zonă sinistrată din Teleorman. Imaginea cu politicienii aflați în barcă, și trași din apă de jandarmi a dus la mii se glume și comentarii ironice, în online. Însă cireașa de pe tort a fost afirmația fostului premier Victor Ponta. În timp ce o ajuta să urce în barcă alături de el și Liviu Dragnea Ponta a întrebat-o pe ministrul Apelor, Doina Pană: „Tu ce faci fă, Doina, aici? Aveai chef de nişte inundaţii?”
Replica Doinei Pană nu a întârziat să apară. „Păi nu aveam chef, dar…„, i-a răspuns ministrul Apelor lui Ponta.
”Cred ca a fost de departe minciuna care m-a afectat cel mai tare”, a spus Ponta, ulterior, el negând această afirmație, surprinsă însă pe înregistrările video.
Liviu Dragnea: ”I want to discuss about the romanian future, not this kind of bullshit. Sorry, corruption….”
În decembrie 2016, înainte de alegerile parlamentare, președintele PSD Liviu Dragnea a declarat într-un interviu la postul de radio elvețian SRF, în contextul luptei anti-corupție: ”I want to discuss about the romanian future, not this kind of bullshit, sorry, corruption”. (Vreau să discut viitorul României, nu genul acesta de rahat, mă scuzați, corupție)” .
Reacția acestuia a fost de negare a afirmației: ”Nu știu ce au făcut (ziariștii elvețieni, n.r.) și ce au montat. Eu nu pot să spun așa ceva. Nici nu eram singur eu cu acei reporteri”, a spus Dragnea, deși în media apăruse înregistrarea audio a declarației sale.
În contextul trecerii în neființă a istoricului Neagu Djuvara, la vârsta de 101 ani, liderul PSD Liviu Dragnea l-a încurcat pe Neagu Djuvara cu Mircea Djuvara, un filosof român care a murit în 1945, în mesajul de condoleanțe transmis pe Facebook.
Dragnea a explicat eroarea de a-l confunda pe Neagu Djuvara, în mesajul de condoleanțe: ”Cine a făcut greșeala nu mai e; Încet, încet, cei care le fac dispar!”, a spus președintele PSD, duminică, la Parlament, el precizând că a avut încredere în persoana respectivă, să posteze pe pagina de socializare mesajul de condoleanțe, la moartea istoricului român.
Preşedintele Klaus Iohannis, fotografie la Masa Tăcerii și episodul ”Paltonul”
Și președintele Klaus Iohannis a făcut câteva gafe. Acesta s-a fofografiat stând la Masa Tăcerii, deși în apropierea monumentului lui Constantin Brâncuși exista un afiș care îndeamnă turiștii să evite contactul cu operele.
“Nu am fost amendat și nici nu cred că s-a pus problemă. Am fost împreună cu primarul, care a fost foarte de acord și nu a găsit nicio problemă. Discuția, va asigur că are substrat electoral, altfel nu s-ar fi discutat. Am citit câteva comentarii. Cred că cineva care a comentat aceste lucruri a avut dreptate. Dacă Brâncuși nu ar fi vrut să se așeze nimeni pe acele scaune, probabil nu le-ar fi pus într-un parc public, ci într-un muzeu închis. Toată discuția mi s-a părut exagerată pur și simplu și cred că putem să o închidem aici.” a spus Klaus Iohannis, după criticile apărute în spațiul public.
Dar poate del mai interesant moment a fost cel al paltonului. În 2015, acesta a efectuat o vizită oficială în Franța. Președintele a uimit pe toată lumea, la aeroport, când și-a aruncat paltonul pe mașină din cauză că cei de la SPP nu au fost atenți la el să îl preia.
Imaginile au fost preluate de presa acreditată, care a filmat incidentul din aeronavă, iar în câteva minute gestul șefului statului a fost comentat pe larg de toată țara.
Ion Iliescu: „The ducks come from the trucks”
Și fostul președinte Ion Iliescu a rămas celebru pentru expresia: „The ducks come from the trucks” .
Acesta a explicat la un summit la Istanbul că „The ducks come from the trucks”. În realitate, dorea să spună „The drugs come with the trucks”, adică „Drogurile au fost transportate cu camioanele”, subiectul fiind traseul drogurilor din Asia în Europa centrală, prin România, însă limba engleză i-a jucat feste fostului șef al statului.
Cu altă ocazie, președintele Iliescu a vorbit la o conferinţă privind căile navigabile interioare despre „Sulaina cenăl” – canalul Sulina și mărturisea audienței că doreşte să fie „les tehnişăn ănd mor politişăn”.
Crin Antonescu: ”Florin Georgescu este „the father and mother of….”
The father and mother of….”, a fost descrierea făcută lui Florin Georgescu de Antonescu, la o întâlnire la Cotroceni cu delegaţia FMI.
El nu s-a oprit. „Mai fărst steitmănt iz zis păliticăl craisis dont influănce, ăăă… dont influănce, ză negosienşăns…”, s-a mai chinuit fostul preşedinte interminar să spună, însă privirile uluite ale oaspeților l-au făxcut să se oprească.
Dan Șova: ”Niciun evreu nu a suferit din cauza românilor” în timpul Holocaustului”
Dan Șova, fost ministru al Transporturilor, afirma, într-un interviu la TV că ”niciun evreu nu a suferit din cauza românilor” în timpul Holocaustului. A doua zi și-a cerut scuze. Afirmația nefericită i-a adus o plângere penală din partea Romani CRISS şi a Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului (
Ulterior, acesta a fost trimis de partid la Muzeul Holocaustului de la Washington, pentru a se documenta. Și tinerii din PSD au început să studieze un curs de studiere a istoriei Holocaustului în România.
Boc, către șeful Nokia: „Yes, but you know, aviara gripa…”
Emil Boc, fost prim-ministru, s-a întânit cu șeful Nokia la Guvern. În imaginile prezentate, ulterior, de cameramanul oficial, Boc l-a intrebat pe Meskus dacă postul de la sucursala din Romania reprezintă o „noua provocare”.
Directorul general Nokia a spus ca „da, este o noua provocare, (dar-n.r.) este mai aproape de casa”. Atunci, premierul l-a intrebat dacă a avut probleme cu „aviara gripa„. „Yes, but you know, aviara gripa…”. Interlocutorul a răspuns: „Im very healthy!” („Sunt foarte sănătos!”).
Carmen Dan: ”Vreți să vă spun eu acum, cu nume și pronume?”
Ministrul de Interne, Carmen Dan, a confundat „prenumele” cu „pronumele„. Întrebată despre şoferul autocarului MAI care făcea curse prin Bucureşti, evitând la milimetru o coliziune frontală cu un tramvai, aceasta a răspuns, nervoasă: „Vreţi să vă spun cu nume şi pronume?”.
Ulterior, aceasta a spus că nu îşi cere scuze pentru că a „pronunţat greşit un sunet
Nu este singura gafă a ministrului de Interne. În declaraţia de interese semnată de Carmen Dan pe 25.06.2012, aceasta a scris că deţine funcţia de „SUPPREFECT”.
Liviu Pop: ”Totul este sub control, operaţia la genunche a decurs bine”
El a șocat și prin declarațiile despre educația care este gratuită în România.
”Educaţia e gratuită conform Constituţiei. În fapt, cineva trebuie să asigure această gratuitate. Statul asigură o parte din gratuitate, părintele asigură altă parte din gratuitate, copilul nu plăteşte nimic”, declara în luna iulie ministrul Educaţiei la un post de televiziune.
”Pamblica” care i-a dat de furcă ministrului Valentin Popa
Și noul ministru al Educației, Valentin Popa se mândrește cu folosirea cuvântului ”pamblică”, despre care spune, însă, că este un regionalism.
El s-a scuzat afirmând că așa se foosește în Moldova acest cuvânt. „Întotdeauna am vorbit aşa şi sunt mândru că sunt bucovinean şi voi folosi în continuare aceste regionalisme”, a spus Valentin Popa.
Și Liviu Pop l-a apărat pe succesorul său la Ministerul Educației, dar a gafat la fel ca și colegul său.
”Este un regionalism, ca și „jeruntele” de la mine din Vișeul de Jos, dar unii înțeleg genunchi, alții gerunte. Fiecare are greșelile, poate, influențate, datorate (sic! – n.r.), pardon, mediului rural în care au trăit. Nu vreau să comentez și n-o să comentez niciodată greșelile nici a (sic! – n.r.) domnului președinte Iohannis, nici a domnului fost președinte Băsescu, nici a domnului Donald Trump. Nu cred că asta este important în România. Poate peste 40 de ani, 50 de ani. Suntem mult prea în spate cu faptele în sistemul de educație ca să începem să comentăm lucrurile acestea”, spunea Pop, la Digi 24, continunând seria de greșeli.
Mircea Dușa și „trupurile neînsufletite ale cadavrelor celor decedați”
Aflat la Baza Aeriană 90 de la Otopeni, pentru a întâmpina avioanele militare care se întorceau cu răniţii şi persoanele decedate în accidentul de autocar din Muntenegru, ministrul Apărării Mircea Duşa a rostit o frază halucinantă.
„Pe măsură ce, aşa cum a comunicat deja ambasadorul, se finalizează formalităţile de partea din Muntenegru, vom efectua şi zborul cu trupurile neînsufleţite a cadavrelor celor decedaţi”, a spus ministrul Mircea Duşa.
Remus Pricopie: ”Remus şi Romulus au fost crescuţi de o vulpe, într-un cuib”
Liviu Pop nu este singurul ministru al Educației care s-a făcut de râs, de-a lungul timpului. Un alt titular de la Învățământ, Remus Pricopie, dădea un interviu care a rămas celebru:
Jurnalist: În ce oraș s-au născut Romulus și Remus?
Remus Pricopie: Nu știu dacă s-au născut într-un oraș anume, pentru că ei au fost găsiți de cineva în padure, într-un cuib, cred că vulpea nu era cetățean….
Jurnalist: Nu era vulpe, era lupoaică.
Remus Pricopie: Lupoaică, da. Lupoaica nu era un cetățean … Roma a venit după.
Nu a fost prima gafă pe care ministrul Educaţiei a făcut-o. În perioada examenului de Bacalaureat, acesta a comentat pe marginea acuzaţiilor potrivit cărora subiectele ar fi fost postate pe internet, înainte de începerea probei. ”Nu a existat subiecte. A existat decât un mesaj“, a spus atunci ministrul.
Adomniție și cele ”15 stele” de pe steagul Uniunii Europene
Și ministrul Educaţiei Cristian Adomniţei a ieşit foarte şifonat dintr-o discuţie cu câţiva elevi de clasa a cincea, din Brăila.
Adomniţei a susţinut în faţa copiilor că pe steagul Uniunii Europene sunt 15 stele, şi nu 12 aşa cum era corect şi aşa cum îi spuneau şi copiii, amuzați de lipsa de cultură a ministrului.
Ministrul nu s-a lăsat și a dat vina pe consilierii săi.
”Pentru că am avut un material, îl am şi acum pe birou şi mi-au scris că 15. Abia aştept să ajung la Bucureşti, să am o discuţie cu ai mei. Ei, ce-o să le fac, o să-i întreb câte stele sunt pe steagul Uniunii Europene şi dacă spun 15, staţi să vedeţi“, s-a scuzat atunci Adomniţei.
Cătălin Rădulescu, deputatul ”MITRALIERĂ”: S-a lăudat că are acasă o AKM și este pregătit să o folosească
Deputatul PSD Cătălin Rădulescu rămâne in istorie cu porecla deputatul Mitralieră. Un interviu în care a făcut declarații neinspirate i-a adus și dosar penal și confiscarea mitralierei AKM. Acesta afirma, într-un interviu pentru Adevărul, că este pregătit să folosească arma din nou, dacă va mai exista o amenințare comunistă asupra României.
”Nu o să mi-o ia nimeni în viaţa vieţilor şi o ţin, că poate vreodată, dacă mai vine cineva cu vreo idee din asta să transforme statul ăsta pentru care am luptat noi, sunt pregătit să ies cu arma să trag, imediat”, spunea senin deputatul, și cerea autoritățillor să pună tunurile cu apă pe protestatarii din Piața Victoriei, după protestele provocate de celebra ordonanță 13.
Parlamentarul PSD a fost pus ulterior sub acuzare de Parchetului General, iar procurorii au început să îl cerceteze pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiei. Audiat de procurori în martie, Cătălin Rădulescu le-a spus procurorilor că nu a făcut altceva decât să se dea mare și că prima armă a deținut-o în anul 1999.
Citește și: Oscar 2018. Ce se află în pachetul de 100.000 de dolari primit de nominalizații la Oscar