Capitala Romaniei, anul 2006. Pe o straduta care n-a vazut niciodata asfaltul, stau aliniate gospodarii modeste. Ai senzatia ca prin cine stie ce “artificiu” ai nimerit intr-un sat uitat de lume. In cartierele marginase zeci de oratanii isi fac veacul prin curtile oamenilor. Neobisnuit e sa nu gasesti gaini, gaste sau rate. Iar “stapanii” lor spun ca nu stiu cum s-ar descurca fara ele. “Gainile de Bucuresti” sunt insa amenintate: in vecinatatea Capitalei a fost descoperit un focar de gripa aviara. Oamenii au aflat despre teribila boala si au cele mai ciudate teorii pe aceasta tema. Ba ca e o boala “data de Dumnezeu pentru necredinciosi”, ba ca “le taie pe toate si le baga in frigider”.

Focarul de gripa aviara descoperit in vecinatatea Bucurestiului a bagat spaima in toti crescatorii de pasari. Potrivit specialistilor, cele mai vulnerabile zone din Bucuresti in privinta aparitiei gripei aviare sunt cele de la periferia orasului, in special zonele cu lacuri. Bucurestenii care locuiesc in zona Lacului Fundeni sunt ingroziti de faptul ca pasarile lor ar putea fi contaminate cu virusul H5N1. Absolut toti si-au vaccinat de mai multe ori pasarile si nu le dau drumul din tarcuri sau din curte.

“Eu cresc gaini de cand ma stiu, dar ma ingrozesc de cate vad la televizor. Am auzit de boala asta ca nu are leac. Gainile o iau de la pasarile calatoare. Ne e frica, pentru ca vreo 40 de lebede au stat toata iarna pe lacul asta, care e la doi pasi de casele noastre”, povesteste Aurelia Pamfiloiu, o bucuresteanca de 56 de ani, ce locuieste chiar pe marginea Lacului Ostrov, intre Piata Delfinului si Lacul Fundeni.

Are 13 gaini, dar spune ca le-a vaccinat si le tine inchise. Nu stie cum s-ar descurca fara ele. “Mai mananc si eu un ou proaspat, apoi mai taiam cate o gaina sa le dau la copii. Sunt o femeie credincioasa si stiu ca boala asta vine de la Dumnezeu. Care e rau si necredincios o sa se imbolnaveasca. Oare meritam altceva, la cat de rai s-au facut oamenii?”, se intreaba femeia. Tot ea da si o solutie in cazul in care virusul ajunge mai aproape de zona unde locuieste: “Daca vad la televizor ca vine boala spre noi, tai toate gainile si le bag la frigider”, ne mai spune Aurelia.

Cateva case mai incolo, batranul Gheorghe Petre are si el o multime de nedumeriri. “Eu cresc gaini de peste 15 ani de zile. Acum insa nu stiu ce sa mai zic. A venit medicul veterinar, le-a vaccinat pe toate si mi-a spus sa le tin inchise, ca sa nu ia contact cu pasarile calatoare. Aici langa noi e lacul si vin o multime de pasari salbatice. In perioada asta eu zic ca e mai bine sa nu mai mananc carne de pasare, pentru ca am auzit ca se imbolnavesc oamenii. Daca, Doamne fereste, se intampla sa se descopere virusul si aici, atunci nu stiu ce va fi cu noi”, ne spune batranul in varsta de 75 de ani.

La fel de ingrijorata este si vecina lui Gheorghe, o pensionara in varsta de 50 de ani. Paulina Iordan are si ea in curte cateva gaini si patru rate. Le tine inchise intr-un tarc si spune ca nu le da drumul nici macar in fata casei. “La fel ca si vecinii mei, si eu cresc pasari in curtea casei. Asa am fost noi invatati, sa avem cate o pasare macar in ograda. A venit si la noi medicul veterinar, le-a luat probe de sange pentru analize, le-a vaccinat si in plus am si eu grija sa nu intre in contact cu pasarile migratoare. Acum, ce o da Dumnezeu, dar daca se imbolnavesc si vin autoritatile si ne iau gainile din curte, nu stiu din ce o sa mai traim”, se plange Paulina.

 
 

Urmărește-ne pe Google News