Asistenți sociali, educatori, psihologi, profesori, muncitori, oameni simpli – cu toții au fost omagiați joi, de 8 Martie, la Timișoara. Copii orfani de la mai multe centre din județul Timiș au format comisii speciale și au votat persoana de care au prins cel mai mare drag, care i-a ajutat cel mai mult în drumul lor din viață de până acum. Fie că vorbim despre asistenți sociali, educatori, psihologi sau chiar directori de centre sau de instituții, ei sunt cei care înseamnă „familie” pentru orfanii din Timiș.
Gala Mama nu este o gală în care cei invitați fac doar act de prezență și își etalează ținutele de seară. S-a ținut ziua, într-o clădire de afaceri din Timișora, unde copiii instituționalizați au putut să-și exprime respectul față de cei pe care îi consideră familia lor.
Au fost mai multe categorii de premii, iar unii oameni au fost atât de implicați încât au obținut chiar și două premii. Sunt doar niște diplome și trofee, dar în familiile copiilor instituționalizați din județul Timiș înseamnă enorm.
Cei care n-au avut cui să spună „mamă” de-abia au prididit cu mesajele de „La mulți ani” pentru femeile care i-au ajutat într-un mod profesionist. Copiii orfani din Timiș au reușit să aleagă cel mai bun asistent social, cel mai ascultător psiholog, cel mai bun educator, cel mai bun manager de caz sau cel mai implicat ONG.
Cel mai bun proiect pentru incluziunea socială a tinerilor instituționalizați a fost desemnat „Ajungem Mari Timiș – Îndrăznește să visezi”, cel mai bun asistent social este Emanuela Lăcătușu, cel mai ascultător psiholog este Maria Catarov, Denis Buta este cel mai bun șef de centru, Vera Faraon este cel mai bun educator, iar tot Emanuela Lăcătușu este cel mai bun manager de caz.
„Am organizat acest eveniment ca să-i onorăm pe oamenii care lucrează cu copiii și tinerii instituționalizați din Timiș. Am avut 12 categorii de premii și câteva premii speciale. A fost prima ediție, organizată de către copii și tineri din case de copii din județ. Sunt persoane, instituții, organizații non-guvernamentale care contribuie zi de zi la clădirea stimei de sine, dezvoltarea deprinderilor de viață independentă și pentru incluziunea socială a copiilor și tinerilor instituționalizați, aflați cu măsură de protecție în centre de plasament sau în grija asistenților maternali profesioniști”, spune Andreea Novacovici, reprezentant al Consiliului Tinerilor Instituționalizați Timiș.
Cu puțin ajutor, toți orfanii își pot găsi drumul în viață
Maria Catarov lucrează și ea îndeaproape cu copiii, le ascultă toate problemele și îi ține pe linia de plutire. Psihologul timișorean este ferm convins că toți orfanii își pot găsi drumul în viață și, cu puțin ajutor, reușesc foarte ușor să facă asta și să nu ajungă în anturaje cu influențe negative.
„În toată munca noastră de asistent social este foarte important ca acei copii cu care lucrăm să aibă încredere în noi că îi ducem la un final de drum cu un viitor strălucit”, a spus Emanuela Lăcătușu, care a reușit performanța să obțină, pe lângă aprecierile copiilor fără mamă, două premii.
Asociația Fluturele Visător a obținut premiul pentru cel mai implicat ONG în promovarea drepturilor omului, iar Fundația Siguranța pentru Copii în România a luat premiul pentru exemplu de bună practică în protecția copilului.
Rodica Cojan, director al Direcției pentru Asistență Socială din cadrul Primăriei Timișoara, a fost premiată pentru întreaga carieră în promovarea asistenței sociale. Ei, copiii îi spun „Mama Rodica”.
Nici Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș nu a fost uitată. A fost numită instituția anului pentru ajutorul dat copiilor instituționalizați, iar Organizația Salvați Copiii – Filiala Timiș a primit premiul pentru promovarea drepturilor copilului.
Asociația Ador Copiii este cel mai activ ONG în promovarea adopției și a dreptului la o familie, iar copiii orfani din Timiș spun că nu există în acest județ un ONG care să fie la fel de implicat sau chiar mai implicat decât Ador Copiii.
Asociația despre care vorbim a reușit să schimbe de două ori Legea adopției din România, astfel încât să se ajungă la standarde europene și în acest domeniu.
„Am toată încrederea că există în foarte mulți copii o busolă pentru a-și găsi drumul în viață. Încă mențin legătura cu foarte mulți dintre copiii cu care am lucrat de-a lungul timpului”, spune Maria Catarov.
Reprezentanții Asociației Ador Copiii spun că au reușit să crească foarte mult și vârsta copiilor care intră acum într-o familie adoptivă. Dacă în urmă cu mulți ani erau adoptați doar copii cu vârste fragede, acum sunt scoși din sistem și copiii care au chiar și 10-11 ani.
Copiii orfani din Timiș au dat și premii speciale, printre cei care au fost menționați regăsindu-se și Consiliul Elevilor din Timiș, Fundația Caritas sau Fundația Județeană pentru Tineret, precum și Facultatea de Asistență Socială a Universității de Vest Timișoara, care formează generații întregi de asistenți sociali.
Scopul principal al Consiliului Tinerilor Instituționalizați este să apere și să promoveze drepturile tinerilor institutionalizați aflați în prezent sau nu (post-institutionalizați) în sistemul de protecție specială, să crească participarea activă a acestora la viața comunităților în care activează și să susțină și să promoveze interesele comune ale membrilor săi la nivel local, regional, național, european și internațional.
De asemenea, Consiliul promovează în rândul tinerilor instituționalizați educația, valorile și respectul pentru viața umană. De asemenea, urmărește pregătirea, informarea și formarea tinerilor instituționalizați pentru familie și societate, precum și crearea cadrului necesar dezvoltării personale și profesionale a acestora.
Citește și: EXCLUSIV / Opt dintre gardienii-bătăuși de la Rahova se duc la serviciu, dar sunt ținuți departe de deținuți. Prin această măsură, ei au pierdut la salariu