Theodor Istrate
Salină de suprafață cu sare de Himalaya și de Mediterana, lac de agrement cu lebede și rățuște sălbatice, bibliotecă, băi galvanice și săli de fitness sau de socializare și acvarii cu pești. Astea sunt doar câteva din “minunile” de care au parte, în fiecare zi, cei 100 de vârstnici din acest cămin de invidiat, din localitatea Băcești, județul Vaslui.
Mâncarea este naturală, gătită zilnic cu produse din gospodăria proprie.
Bătrânii trăiesc aici ca într-o familie: culeg fructe sau legume și le prepară cot la cot pentru iarnă.
Situat la peste 50 de kilometri de Vaslui, într-o comunitate cu mulți romi, Centrul de Asistență Medico-Social (CAMS) Băcești pare desprins dintr-o altă lume.
Costurile pentru găzduire și tratament, care presupune sute de ore de terapie cu specialiști, sunt cele stabilite prin lege, adică 60% din pensie. Restul de bani le rămânâne bătrânilor. Mai mult de o treime dintre ei părăsesc centrul pe picioarele lor, deși, atunci când ajung acolo, mulți nu se pot deplasa singuri.
De la spitalul insalubru din boscheți la centrul cu lac și salină
Înființat în 2003, prin hotărârea Consiliului Județean Vaslui, în subordinea căruia se află, centrul este condus de la început de economistul Ion Brișcaru. Grație experienței acumulate, acesta a reușit să transforme o clădire insalubră unde au funcționat, pe rând, un spital, un centru medical și o secție exterioară a Spitalului Județean, în modernul centru de astăzi.
“Am găsit aici o clădire în boscheți, insalubră, nefuncțională, fără apă curentă, încălzire centralizată sau spații de cazare. Nici nu știam cu ce să încep. Însă cu dragoste și dăruire, pentru că altfel nu se poate realiza nimic, am început să transformăm totul”, a declarat, în exclusivitate pentru Libertatea, directorul Brișcaru.
Pe lângă apă curentă și încălzire centralizată, ceea ce este mult pentru o unitate care funcționează într-o zonă fără gaze naturale sau izvoare de suprafață, centrul de la Băcești are acum un lac de agrement pe insulă, o salină de suprafață, un parc. Cel mai important, laboratoare și săli sunt dotate cu aparatură modernă pentru tratamentul bolnavilor: bioptron, pentru terapie cu lumină polarizată cu infraroșii și laser, aparate de magnetoterapie și electrofizioterapie.
Bătrânii se autogospodăresc
Ergoterapia – terapia prin muncă – este folosită cu succes în centrul de la Băcești. Veniți de la țară și obișnuiți cu munca în gospodărie, mulți dintre vârstnici îi ajută pe angajații centrului la treburile zilnice. Primăvara, de când dă firul ierbii, cei care pot culeg urzici, care sunt apoi gătite și servite la masă pentru împrospătarea sângelui. Apoi, strâng plante medicinale pentru ceaiul de dimineață și culeg fructe, unele din livada proprie, din care se fac gemul și dulceața care umplu cămările.
“Toate acestea au un dublu efect. Pe de o parte, reducem mult cheltuielile și beneficiarii mănâncă sănătos, iar pe de altă parte, folosim cu succes ergoterapia. Bătrânii nu numai că merg la cules, ci ajută și în bucătărie, curățând legume și fructe. Este și un exercițiu pentru articulații”, susține Ion Brișcaru.
La Băcești, există și o minifermă de păsări și animale, cu porci, vaci și găini.
“Asta înseamnă o hrană cât mai naturală. La nici o masă nu lipsește carnea din farfurie. Avem cameră frigorifică, pentru când tăiem mai mulți porci sau găini”, a adăugat Brișcaru.
O cafeluță în salină, o plimbare cu caleașca sau la taclale în bibliotecă
Recomandări
Maia Sandu obține o victorie a la Pirus: o victorie importantă care anunță un an foarte greu
La Băcești, viața nu e monotonă ca-ntr-un spital sau un cămin de bătrâni obișnuit. Unii se relaxează la o cafeluță, picior peste picior, în salina cu lumină difuză, ascultând știrile la TV sau doar susurul apei unei minicascade de interior.
Alții preferă biblioteca dotată cu peste o mie de volume sau băncile din curte, unde stau la soare ori cos la câte un goblen.
Cei mai curajoși se plimbă cu caleașca centrului, iar alții participă la concursurile de pescuit pe lac, încheiate cu tradiționala ciorbă pescărească făcută chiar pe malul apei.
“E greu de descris în cuvinte cât este de plăcut. Mai depănăm amintiri, mai facem o glumă, nici nu-ți dai seama când zboară timpul”, ne-a mărturisit Mihai Onfrei, unul dintre bătrânii din centru.
Om al străzii sau intelectual rasat, cu toții își găsesc loc la Băcești
Proveniți din cele mai diferite medii sociale, de la oameni ai străzii la profesori, doctori sau ingineri, fiecare are o poveste de viață, de multe ori tristă. Odată ajunși în centru, toți sunt tratați la fel.
“Mulți vin din boscheți, înjură, dar după un timp reușim să-i reabilităm. Indiferent din ce mediu provin, e dreptul lor la viață și noi trebuie să-l acordăm”, crede Brișcaru.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro