În Piaţa Operei din Timişoara, acolo unde în urmă cu 29 de ani se murea pentru libertate, miroase azi a varză acră prăjită pe plită. A colaci kurtos şi a vin fiert. De pe treptele Catedralei spălate cu sânge în decembrie 1989 se termină suferinţa şi începe veselia târgului de Crăciun.
E un talcioc în care se vând, de-a valma, clătite uriaşe, gogoşele glazurate, căciuli tricotate în China, magneţi de frigider, şosete îmblănite, oale de lut, castane coapte şi porumb fiert.
În capătul plutonului de căsuţe albe, scena amenjată pentru spectacole acoperă cu totul balconul Operei, cel din care, la 20 decembrie 1989, Timişoara era proclamată „primul oraş liber de comunism”.
Astăzi, balconul e gol, iar în piaţă răsună colindele lui Hruşcă. În colţul Operei, un Moş Crăciun tuciuriu cântă la acordeon. Peste burduf atârnă o juma de pet, pentru bacnote.
În Piaţa Operei din Timişoara, decembrie 1989 pare ireal. E dintr-o poveste sau dintr-o altă lume. Nu e cu putinţă să fi fost aici vreodată cei care au înfruntat moartea.
Parcă n-au fost aici nici gloanţele şuierând, nici morţii întinşi pe caldarâmul din faţa căsuţelor în care se vând plăcinte cu varză. Parcă nu s-a murit nicicând pe locul unde acum un porc împăiat face reclamă la slănină fiartă.
În aerul prin care copiii coboară pe tiroliană de la al doilea etaj al Operei n-a mai rămas nici o amintire. Urma sângelui s-a şters de pe pavele, acoperită de mii de paşi. De gunoaiele revărsate acum din coşuri şi de urma vinului roşu cu aromă de scorţişoară ce mai cade, accidental, din paharele de carton.
Galerie foto de Dani Amariei
În celălalt capăt al pieţei, strada pe care trec maşinile claxonând e ca o graniţă între lumi. Din Catedrală răzbate sunetul slujbei de seară, amestecându-se cu ritmurile muzicii irlandeze ce răsună din târgul de Crăciun.
Aici s-a ascuns amintirea lui decembrie ’89. Pe treptelei Catedralei albite de ger, unde-s înşirate câteva zeci de candele. Vântul le-a stins pe toate. Zilele acestea, peste Timişoara a căzut, ca niciodată, o iarnă grea.
Cu moartea pre talcioc călcând
La 17 decembrie 1989, timişorenii demonstrau în Piaţa Operei. Seara, s-a tras asupra lor. Cinci oameni au fost ucişi, iar alţi 23 au fost răniţi prin împuşcare. O asistentă care lucra la Spitalul Judeţean din Timişoara povesteşte că răniţi au început să apară după ora 16.00. Primii fuseseră împuşcaţi în picioare. Dar după ce a început să se însereze, părţile rănite erau coapsele, abdomenul, pieptul, capul…
Azi, după 29 de ani, în locul unde s-a murit pentru libertate se vând gogoşele glazurate şi vin fiert.
S-a tras de după obloanele pe care se adună porumbeii
Timişorenii spun că, după 29 de ani, în oraşul lor nu s-au schimbat decât „lateralele localităţii, acolo unde s-au construit vile şi case. În centru, totul a rămas la fel”.
Pe zidul clădirii care adăposteşte la parter un fast-food au rămas urmele gloanţelor trase în decembrie 1989. Prin obloanele pe care se aşază stolurile de porumbeii din piaţă „trăgeau lunetiştii. Împuşcau demonstranţii numai în cap”, povesteşte un fost vatman, care a fost atunci în Piaţa Operei.
Conform unui procuror magistrat care a anchetat crimele din decembrie 1989, 35 din timişoreni au fost împuşcaţi în frunte, iar alţi 35 – în zona pieptului.
Vechea intrare în morgă a fost desfiinţată
În noaptea de 18/19 decembrie 1989, din morga Spitalului Judeţean Timiş au fost furate trupurile celor împușcați mortal la demonstrații. 43 de cadavre au fost încărcate într-o autoizotermă şi duse la un crematoriu din Capitală. Cenuşa lor a fost aruncată într-un canal din Popeşti-Leordeni. Regimul comunist încerca să şteargă astfel urma crimelor.
Azi, acea intrare în morga Spitalului Judeţean Timiş a fost desfiinţată, iar deasupra ei e ridicată o pasarelă.
Acum 6 ani, în curtea morgii a fost înălţată o biserică, ce poartă hramul Sfinţii Doctori fără de arginţi.
Pe locul fostei fabrici ELBA se va construi un supermarket
În ziua de 19 decembrie 1989, muncitorii de la ELBA au declanşat greva generală. Au ieşit în curte, dar porţile fabricii au fost blocate.
Curajul lor a reaprins flacăra revoluţiei în Timişoara. A doua zi, muncitorii de la toate fabricile din oraş au ieşit încolonaţi spre centru. Erau peste 100.000 de timişoreni.
Astăzi, zona fostei ELBA e în paragină. Fabrica a fost mutată la marginea oraşului, iar anul trecut au fost demolate cu dinamită multe din vechile hale și clădiri.
Din luna octombrie, aici se realizează „un studiu de oportunitate pentru construirea unui supermarket”.
Citește și: