„Este imposibil din punct de vedere economic să crești, să recoltezi sau să procesezi produse brute care să fie complet lipsite de defecte nepericuloase, care apar în mod natural, inevitabile”, spune Administrația americană pentru produse alimentare, a notat CNN.
Foarte multe dintre produsele alimentare preferate pot conține bucăți din creaturi pe care nu ți-ai dori să le „deguști” și despre care, cu siguranță, nu știi că sunt acolo!
Fecale de rozătoare în cafeaua ta, viermi în sosurile pentru pizza, mucegai în jeleuri.
Mult îndrăgita ciocolată poate conține fragmente de insecte și păr de rozătoare.
Producătorii de alimente susțin că este imposibil de scăpat de toate viețuitoarele care ar putea face o „plimbare” cu respectivul produs pe linia de procesare a alimentelor.
De aceea, autoritățile americane au stabilit niște norme, niște bariere peste care producătorii n-au voie să treacă. Să fie bucăți de insecte, păr de rozătoare și excremente, dar în limite rezonabile!
Micul dejun cu excremente și insecte
Excrementele de pe boabele de cafea pe care le măcinați dimineața nu trebuie să depășească bariera de 10 miligrame la o livră (0,45 kilograme).
Cât e limita pentru mucegai sau resturi de insecte? E rezonabil dacă sunt infestate doar 4-6% dintre boabe.
Când presărați piper pe ouă, încercați să nu vă gândiți că în fiecare linguriță s-ar putea găsi 40 de fragmente de insecte sau păr de rozătoare.
Vreți și fructe la micul dejun? Trebuie să știți că multe insecte care trăiesc printre acestea nu pot fi îndepărtate definitiv de pe acestea în timpul recoltării și transportului. Ba, mai mult, rămân înghețate pe fructe, fiindcă acestea se transportă, de obicei, în camioane frigorifice.
Prânzul, cu aceleași „ingrediente”
Cine își dorește un pic de unt de arahide, trebuie să știe că are și fragmente de insecte sau fire de păr de la rozătoare. Untul de arahide este unul dintre cele mai des verificate produse alimentare, dar curat sută la sută nu poate fi!
Gemurile, de orice tip, aproape că nu sunt ferite de mucegai! Mai există și niște acarieni pe care nimeni nu s-a mai obosit să-i numere!
Stafidele abundă în ouă de muște
V-ați gândit să le puneți copiilor o gustare? Eventual, o pungă cu stafide. Acestea pot conține până la 35 de ouă de muște, dar și câteva capete sau membre de insecte, echivalentul a zece astfel de vietăți.
Astea sunt cantitățile admise la 8 uncii (226 de grame) de stafide.
Și-n băuturi se pot găsi astfel de „ingrediente”
Cine vrea să bea ceva după orele de serviciu? Multă lume are acest obicei. Sunt, de asemenea mulți fani ai băuturilor gen „Bloody Mary”.
Cine mai bea cu aceeași plăcere după ce va afla că sucul de roșii poate conține până la 20 de ouă de muște și cam patru viermișori.
Cine vrea un suc de fructe trebuie să știe că și acesta poate conține urme de insecte, ouă de muscă, iar până la 12 la sută dintre fructele folosite pot fi mucegăite.
Cina cu de toate
La cină, „ingredientele” speciale se înmulțesc. Într-o cutie de spaghete se pot găsi 450 de fragmente de insecte. Din sosuri nu lipsesc părți de viermi.
Chiar și porumbul fiert conține părți din viermi sau larve de viermi care se dezvoltă pe acesta.
Sparanghelul, spanacul, chiar și conservate, conțin multe elemente nedorite. De asemenea, aproape toate condimentele folosite des sunt și ele contaminate.
La 10 grame de oregano mărunțit pot exista 300 de bucăți de insecte și două fire de păr de la rozătoare.
„Producătorii de alimente au angajați care verifică tot timpul calitatea produselor, care iau în mod constant mostre din produsul lor ambalat și finit, pentru a fi siguri că nu pun nimic în afara normelor”, a spus specialistul în siguranța alimentelor, Ben Chapman, profesor în științe agricole și umane la Universitatea de Stat din Carolina de Nord.
Specialiștii în calitatea produselor alimentare au adăugat că produsele nu pot fi curățate sută la sută. Bucățile de insecte nu transmit boli oamenilor.
Cele mai periculoase par a fi bucățile de plastic sau de metal care pot contamina mâncarea.