Pe 7 octombrie a acestui an, președintele Putin își va sărbători aniversarea a 70 de ani. Până la această vârstă, Iosif Stalin suferise deja un al doilea accident vascular cerebral, Leonid Brejnev își pierduse atât de mult capacitatea de a lucra, încât puterea reală a trecut în anturajul său, Iuri Andropov nu a apucat să trăiască până la această dată, iar Boris Elțin a demisionat având probleme de sănătate, scrie publicația rusă.

Sănătatea lui Putin, în  cuvintele secretarului său de presă Dmitri Peskov, este „excelentă”. Judecând după imaginea sa afișată în fotografii și de televiziune, președintele Rusiei chiar nu poate fi comparat cu predecesorii săi – face sport, se plimbă în taiga și se îmbolnăvește cel mult de o răceală. Dacă e de crezut aceste reportaje TV, nu va fi greu pentru Putin să conducă Rusia până în 2036, așa cum permite constituția pe care a modificat-o, potrivit unui raport al portalului independent rus Projekt.

O imagine din 2007

Pe 15 iulie anul trecut, Parchetul General al Federației Ruse a declarat Project Media Inc., o companie asociată publicației Proekt, drept organizație nedorită. Ca urmare, Project Media a fost închisă, dar ediția reînviată a Proiectului nu mai este asociată cu „organizații indezirabile”. Cu toate acestea, publicația îi avertizează pe cititorii săi ruși, că în contextul noii legislații din Rusia, distribuirea acestei investigații le poate atrage sancțiuni penale.

„Mă antrenam. Calul s-a întâmplat să se ridice în fața barierei și am făcut un salt mortal, un salt mortal adevărat”. Această declarație a lui Vladimir Putin de anul trecut a fost una dintre rarele recunoașteri ale președintelui rus cu privire la vreo problemă de sănătate. Acesta a adăugat că a căzut pe rumeguș și că se simțea „destul de confortabil”.

După ce a preluat scaunul de șef al statului la vârsta de 47 de ani, Vladimir Putin a exploatat, la începutul carierei prezidențiale, imaginea unui om activ în floarea vârstei. Această imagine nu era departe de adevăr mai ales, în contrast cu predecesorul său grav bolnav, Boris Elțin, scriu jurnaliștii ruși.

La începuturile sale, Putin se examina rar și nu acorda prea multă atenție unor probleme precum febra, își amintește un oficial care a lucrat cu șeful statului la acea vreme: „Amâna o întâlnire până seara doar dacă avea o infecție gravă”. Dar Kremlinul a dorit atât de mult să creeze o imagine a președintelui ca „mascul alfa”, încât a decis să nu spună nimic rău despre sănătatea sa. Autoritățile au avut grijă să nu recunoască nici măcar cele mai simple febre, ca să nu mai vorbim de leziuni provocate de sport, cum ar fi cea despre care vorbea Putin în 2021.

Putin șchiopătând

Și căderile de la cai au fost o problemă. În anii 2000, șeful statului era pasionat de sporturile ecvestre, iar accidentările asociate acestei activități nu i-au trecut . Una dintre căderile de pe şa a fost foarte gravă, de ceva vreme Putin „nici măcar nu a putut să stea în picioare”, iar apoi a fost tratat multă vreme, îşi aminteşte o cunoştinţă a şefului statului de atunci.

Pe 4 noiembrie 2012, de Ziua Unității Naționale, canalele de televiziune de stat au difuzat imagini cu depunerea de flori la monumentul lui Minin și Pozharsky din Piața Roșie. La ceremonie au fost prezenți Putin și Patriarhul Kirill. Cu toate acestea, președintele nu a fost prezentat în mod deosebit la emisiunea de televiziune. Putin șchiopăta atât de vizibil încât au decis să ascundă informațiile nu numai la televizor – serviciul de presă de la Kremlin nu a postat videoclipul evenimentului pe site-ul oficial, limitându-se la fotografii și a interzis categoric agențiilor de presă. să menţioneze şchiopătura în mesajele lor . Imaginile unui Putin șchiopătând au devenit virale pe internet datorită site-ului Patriarhiei, unde videoclipul de la ceremonie a fost postat fără tăieturi

Până la momentul ceremoniei de pe Piața Roșie, pentru oficialii care lucrau cu Putin era deja evident că ceva nu era în regulă cu președintele. În septembrie, a șchiopătat la summitul APEC de la Vladivostok și apoi părea blocat la Moscova: Kremlinul a început să anuleze zborurile oficiale ale lui Putin unul după altul. În decembrie, a devenit și mai rău – protocolul prezidențial a fost instruit să nu prevadă mai mult de o oră pentru toate evenimentele – liderul național nu a putut sta mai mult din motive de sănătate . 

De dragul lui Putin, au redus chiar concertul de la Teatrul Bolșoi la o oră – pentru aniversarea a 200 de ani de la victoria asupra lui Napoleon. Dar nici la un eveniment atât de scurt, președintele nu a apărut până la urmă, scriu jurnaliștii ruși. În cele din urmă, la sfârșitul anului 2012, Putin nu a putut să-l primească pe prim-ministrul Japoniei la Kremlin . Oficialii au spus informal: „șeful nu este bine”, poartă un corset și, în general, are nevoie de o operație la spate , amintește un fost oficial guvernamental care a participat la pregătirea evenimentului cu participarea șefului statului, scriu jurnaliștii de la portalului independent rus Projekt.

Cele mai importante dispariții ale lui Putin

  • noiembrie 2012 – călătoriile de afaceri și zborurile pe distanțe lungi ale președintelui sunt anulate, unele dintre întâlnirile lui Putin arătate de Kremlin se dovedesc a fi „conserve” – imagini mai vechi.
  • 5 – 15 martie 2015 – Putin nu apare în public, toate întâlnirile sunt mai vechi.
  • 9-16 august 2017 – președintele, împreună cu jurnaliștii, vizitează Abhazia și Soci, iar apoi timp de o săptămână Kremlinul publică doar „conserve”
  • februarie 2018 – în plină campanie electorală, președintele anulează evenimentele publice. Peskov recunoaște că șeful statului „a fost răcit”
  • 13-29 septembrie 2021 – Putin intră în „autoizolare”, toate evenimentele au loc prin link video

Spitalul la care venea Putin

În vestul Moscovei, în Kunțevo, există un teritoriu imens ocupat de Spitalul Clinic Central (CCH). Această instituție medicală este responsabilă de sănătatea celor mai importante persoane din stat – există săli VIP, comunicații speciale și securitate. Aici Putin a început să vină tot mai des de-a lungul anilor. La sosire, este întâmpinat de autoritățile spitalului, iar apoi predat medicilor desemnați președintelui. Unul dintre acești medici, de exemplu, a fost Dmitri Verbovoy. Pentru o lungă perioadă de timp acesta a fost specializat în resuscitare, cel puțin pe internet este menționat ca autor al unui manual de urgență/ ambulanță pentru boli acute, răni și otrăviri.

Verbovoy a fost numit de Putin șef adjunct al departamentului său medical, iar apoi director adjunct al afacerilor medicale. Dar nu doar Putin a fost la medici, ci și aceștia au început să zboare la reședința lui și să-l însoțească în călătorii. iar aceste călătorii oferă o oportunitate unică de a înțelege cine și de ce îl tratează pe Putin, scriu jurnaliștii ruși.

A fost dat peste cap la hochei

Putin a petrecut o mare parte din luna mai a lui 2017 în locul său preferat, Soci. A doua zi după Parada Victoriei (9 mai), a mers la reședința din sud și în aceeași seară, ca întotdeauna, a jucat hochei în Palatul de Gheață din Soci. Echipa sa „Legends of Hockey” a învins echipa rivală cu scorul de 17-6, iar șeful statului a adus o contribuție decisivă la această victorie, marcând șapte goluri. Meciul a fost umbrit de un singur lucru – legendarul veteran Pavel Bure s-a izbit accidental de președinte, iar acesta a căzut, aproape dându-se peste cap.

Vezi o galerie cu momentul în care Putin este dat peste cap

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

După ciocnire, președintele a părăsit locul singur, dar în aceeași zi, un anume Konstantin Arkadievici Sim s-a stabilit în sanatoriul rus, care face parte din Administrația Prezidențială și situat chiar lângă reședința lui Putin. Chiriașul a stat acolo până pe 18 mai. Se știe că Sim este traumatolog ortoped. Dar altceva este mai important – portalul rus de investigații susține că această persoană este unul dintre medicii curanți ai președintelui Rusiei.

În mod paradoxal, după ce timp de mulți ani au ascuns informații despre sănătatea lui Putin, autoritățile au făcut publice informații despre medicii președintelui. Cert este că toți cei care îl însoțesc pe Putin la Soci, inclusiv medicii, sunt cazați în patru locuri – lângă stațiunea de schi Laura, în Grand Hotel Polyana și Polyana 1389 Hotel and Spa  sau nu departe de reședința sa din deja menționată ” Rus” și sanatoriul „Soci”.

Numele medicilor care vin să-l trateze pe Putin

Acordul dintre Spitalul Clinic Central și hoteluri pentru cazarea medicilor este publicat pe site-ul de achiziții publice împreună cu actele de acceptare a serviciilor prestate. În acte, pot fi găsite numele medicilor și datele cazării acestora în hoteluri timp de patru ani – din 2016 până în 2020. Din aceste documente, reiese clar că medici precum Sim au zburat în mod special pentru Putin – datele coincid fie cu momentul vizitelor oficiale ale președintelui la Soci, fie cu perioadele disparițiilor sale misterioase.

În 2016-17, Putin a fost însoțit în mod regulat la Soci de o medie de cinci medici. De exemplu, în aceeași zi cu Sim, în Rusia locuiau încă patru medici, printre care specialistul ORL Alexei Șceglov și specialistul în boli infecțioase Iaroslav Protasenko.

Pe 21 iulie, președintele se întoarce la Soci pentru a se întâlni cu președintele Azerbaijan Ilham Aliyev – și acolo îl așteaptă deja același ORL Șceglov și specialistul în boli infecțioase Protașenko, precum și un resuscitator cu normă întreagă și un neurochirurg  – aproape toți au sosit în Soci cu o zi înainte de șeful statului. A doua zi după discuții, se pare că președintele rămâne la Soci pentru a se odihni, iar specialiștilor se alătură un medic de ambulanță Serghei Snezhko.

Din când în când, numărul medicilor de lângă președinte crește dramatic

În cel puțin două ocazii, publicația Proekt poate susține că Putin a suferit fie o operație, fie o procedură foarte gravă, cel mai probabil în spate. Pe 25 noiembrie 2016, președintele se întâlnește la Kremlin cu actorul Steven Seagal, iar apoi dispare până la 1 decembrie – site-ul Kremlinului publică „conserve” și mesaje despre apeluri telefonice. În acest moment, în sanatoriul de lângă reședință se cazeazăi succesiv 12 medici. Mai întâi, sosește un grup de medici personali ai lui Putin. Apoi, un grup de neurochirurgi operatori de la Spitalul Clinic Central, condus de șeful de departament Oleg Mișkin, li se alătură timp de două zile.

Vezi o galerie de la întâlnirea cu actorul Steven Seagal.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

În același timp, în hotel a apărut un specialist în reabilitare – Mihail Tsikunov. Tratamentul a decurs, evident, bine – la 1 decembrie Putin se adresa deja adunării federale. Un an mai târziu, președintele i-a acordat lui Mișkin titlul de Doctor Onorat al Rusiei.

În 2019, Putin a avut din nou nevoie de ajutor. În weekendurile de 30 noiembrie și 1 decembrie, președintele a fost la Soci, dar nu a apărut în public, iar în acel moment au venit la el un număr record de medici – 13 persoane deodată, inclusiv toți aceiași specialiști de la Departamentul de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Central, condus de Mișkin. Lor li s-au alăturat specialistul în leziuni ale coloanei vertebrale Elena Denisenko și asistenta de la sala de operație Gulfiya Abdulina.

Pe 13 februarie 2019, liderul rus îl primește la Soci pe omologul său din Belarus, Alexandr Lukașenko. Pentru a-și demonstra propria sănătate, cei doi lideri au mers la schi – la aceeași stațiune Gazprom „Laura”. În aceleași zile, în Hotelul și Spa Polyana 1389 locuiesc doi resuscitatori, un neurolog, un dermato-venerolog, doi medici ORL și un chirurg.

„Umbrele” lui Putin

Medicii ORL Șceglov și Igor Esakov, precum și chirurgul Evgheni Selivanov, sunt cei mai frecventi însoțitori ai lui Putin. De exemplu, Șceglov a zburat la Putin la Soci de 59 de ori în patru ani și a stat cu el timp de 282 de zile. Selivanov – de 35 de ori și 166 de zile. În august 2017, Putin dispare din domeniul public pentru o lungă perioadă de timp – între 8 și 16 august. În tot acest timp au fost șase medici la Soci, inclusiv Șceglov și Selivanov. Ambii medici sunt foarte importanți pentru Putin.

Selivanov este medic chirurg, cel puțin până de curând, specializat în oncologie. Tema tezei sale de doctorat este „Particularitățile diagnosticului și tratamentului chirurgical al pacienților vârstnici și senili cu cancer tiroidian”.

Publicația nu scrie că Putin ar suferi de cancer tiroidian, dar amintește de faptul că acesta și-a demonstrat public interesul pentru problema acestei boli. În iulie 2020, s-a întâlnit cu șeful Centrului Național de Cercetare Medicală pentru Endocrinologie, Ivan Dedov, care este șeful fiicei mai mari a lui Putin, Maria.

Vladimir Putin și Ivan Dedov, la întâlnirea amintită de publicația rusă. Foto: Hepta

Dedov i-a spus președintelui despre prevalența ridicată a cancerului tiroidian și a vorbit despre noul medicament hormonal „Tyrogin”, care combate metastazele după operație. „Recuperare de 95-98%?” a întrebat Putin și a primit un răspuns afirmativ, relatează jurnaliștii ruși.

 
 

Urmărește-ne pe Google News