Săptămâna trecută, o mașină de gunoi ieșea pe poarta stației de sortare de la Cățelu, a cărei autorizație a fost suspendată de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) București. Destinația gunoaielor rămâne o necunoscută, dar șoferul nu a reușit să conducă prea mult, înainte de a fi oprit de către Garda de Mediu.
Libertatea documentează de doi ani cazul stației de sortare, ridicată la distanță de 100 de metri de casele oamenilor din comuna Cățelu.
Mașina confiscată este o autoutilitară având numărul B 144 AAV, marca MAN, ce aparține de firma AVA Trans.
Ce au observat comisarii Gărzii de Mediu București? În timpul controlului din 9 martie, „autoutilitara MAN (…) a trecut pe lângă cântar și a ieșit pe strada Drumul Lunca Vișagului, sector 3, București”.
Echipa de comisari a urmărit autoutilitara și a oprit, conform documentului, la aproximativ 50 de metri de stația de sortare. Comisarii au descoperit că aceasta transporta deșeuri municipale amestecate, fără să dețină un formular de încărcare/descărcare deșeuri nepericuloase.
Așadar, autoutilitara a fost confiscată, iar transportatorul, AVA Trans, a primit o amendă suplimentară de 30.000 de lei.
Confiscată în săptămâna agitată
Totul s-a întâmplat în cea mai agitată săptămână din ultimii doi ani, de la construirea stației de sortare în 2019. Lunea trecută, localnicii au blocat accesul mașinilor de gunoi în stație, mașini care și-au continuat drumurile obișnuite cu deșeuri, în ciuda faptului că APM abia suspendase autorizația gropii de gunoi.
Apoi, mai multe camioane au dus gunoaiele de acolo în alte locuri ridicate fără aviz, cum ar fi rampa de pe cheiul Dâmboviței. În final, Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Sectorului 3, condus de primarul Robert Negoiță, a emis un document prin care stația putea fi repornită. Comitetul a invocat „utilitatea publică” și pericolul la care ar fi supuși bucureștenii dacă ar fi întreruptă activitatea stației de sortare.
Asta a atras o reacție virulentă din partea APM și a Gărzii de Mediu, care au spus că acea hotărâre nu are nicio valoare în lipsa autorizației de mediu.
Suspendarea celui mai important document, autorizația de la APM, a venit după o serie lungă de nereguli pe care autoritățile de mediu le-au tot sesizat și taxat și pe care S3 Salubrizare și Deszăpezire, compania din subordinea primăriei de sector, nu le-a rezolvat.
Stația de sortare a lui Negoiță a costat până acum 11 milioane de euro – construcția – și alte peste 100.000 de euro cele opt amenzi date de Garda de Mediu pentru nereguli.
De altfel, o parte dintre problemele de la stația de sortare au ajuns și pe masa procurorilor, iar Garda de Mediu a amenințat cu o a doua plângere penală dacă stația de sortare va continua să funcționeze fără autorizație.
Cine este AVA Trans
Compania AVA Trans face parte dintr-un grup de firme din Călărași (Utiltrailer, Cassano Metal) care gestionează deșeuri și transporturi de deșeuri.
Administratorul AVA Trans este cenzorul Utiltrailer, Ioana Raluca Eftene, iar unic acționar este Cristian Păun. Familia Păun deține acțiuni atât la Utiltrailer (Benonie Victoraș Păun, 46,25%), cât și la Cassano Metal (George Mircea Păun, 45%).
Grupul de firme are legături vechi cu Primăria Sector 3.
Pe 10 noiembrie, printre cele 110 proiecte aflate pe ordinea de zi a Consiliului Local (CL0 al Sectorului 3, la numărul 27), s-a aflat proiectul de hotărâre privind aprobarea contractelor noi cu valoare mai mare de 100.000 euro fără TVA ale societății SD3 Salubritate și Deszăpezire S3 SRL. Acesta a fost discutat în două comisii, cea de buget și cea juridică.
Asta pentru că orice contract mai mare de 100.000 de euro fără TVA trebuie discutat în CL. Era un proiect în care au fost incluse patru contracte-cadru cu trei companii. Două dintre ele erau Cassano Metal SRL și Utiltrailer SA.
Contractele erau:
- Contract-cadru de prestări servicii deșeuri voluminoase 45 de lei/mc + TVA (Cassano Metal)
- Contract-cadru de prestări servicii 150 de lei/tonă + TVA de la 01.01.2020 (Cassano Metal)
- Contract-cadru de prestări servicii 150 de lei/tonă + TVA până la 10.08.2020 și 120 lei /tonă + TVA de la 10.08.2020 (Utiltrailer SA)
- Contract-cadru de prestări servicii levigat 70 de euro/mc, ape pluviale 30 de lei/mc, ape menajere 25 de lei/mc
La toate cele trei contracte, prețul estimat este „peste 100.000 de euro+TVA”.
Proiectul a picat, după ce consilierii Primăriei Sector 3 nu l-au aprobat.
a fost cifra de afaceri a AVA Trans în 2019, cu un profit de 136.000 euro. Are 28 de angajați.
Libertatea a încercat să ia legătura cu AVA Trans, însă n-a reușit până la această oră.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro