„Putin a vrut doar să lichideze statalitatea Ucrainei. Când a adus 200.000 de militari înconjurând în nord, în sud și în est Ucraina, când și-a adus flota de la Vladivostok, din Pacific la Marea Neagră, am știut că e doar o chestiune de timp până când va porni atacul”, a spus fostul mare șahist rus, acum în vârstă de 59 de ani, cunoscut drept unul dintre cei mai înverșunați critici ai președintelui Rusiei.
Problema cu dictatorii este că ei nu se schimbă. Nu este nicio diferență între Hitler, Stalin, Putin, poate și pe Ceaușescu îl putem include acolo. Dictatorii nu se întreabă «De ce?». Ei se întreabă «De ce nu?».
Garry Kasparov:
Marele campion mondial la șah consideră că războiul declanșat de Rusia în Ucraina, pe 24 februarie, a fost „următorul pas” pe lista lui Putin, după ce, în 2016, orașul sirian Alep a fost victima aceleiași armate ruse.
„Am văzut că Putin poate lua teritorii, poate omorî oamenii fără discriminare, cu o bombardare masivă în Alep, fără nicio consecință. De aceea a atacat Ucraina, pentru el era doar următorul pas”, a precizat Kasparov, aflat la București, la turneul Superbet Chess Classic România 2022.
El consideră că „dacă nu ar fi fost rezistența eroică a Ucrainei și a conducerii lui Volodimir Zelenski”, atunci „am fi văzut o altă capitulare a lumii și negocieri vizavi de a salva anumite părți ale Ucrainei”.
„Victoria Ucrainei ar putea încheia secole de expansiune teritorială a Rusiei și, sper eu, va conduce la prăbușirea ultimului imperiu european”, a mai punctat Kasparov.
Marele maestru şi multiplu campion mondial Garry Kasparov şi preşedinta Comisiei de Învăţământ a Senatului, Monica Anisie, au deschis miercuri, 4 mai, turneul Superbet Chess Classic România 2022, care reuneşte cei mai buni şahişti ai momentului. Evenimentul a avut loc la Palatul Parlamentului din București.
Din 1985 și până în 2005, Garry Kasparov a fost deținătorul celui mai ridicat scor atins vreodată de un șahist, fiind depășit doar de Magnus Carlsen în martie 2013. Campionul mondial din perioada 1985-2000 și-a anunțat retragerea din șahul profesionist în martie 2005. După retragere, Kasparov s-a implicat în politică, devenind șeful opoziției politice din Rusia.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!