Mazăre cu șuncă /VIDEO
Ingrediente: 500 g mazăre congelată, 150 g șuncă sau jambon, o ceapă, 2-3 căței de usturoi, sare și piper după gust, 2-3 linguri de ulei de măsline, 3-4 linguri de apă, câteva ouă.
Preparare: se încălzește un pic de ulei de măsline într-o crăticioară, se adaugă șunca, ceapa și usturoiul tăiate mărunt și se călesc până se înmoaie și își lasă aromele. Se adaugă apoi mazărea și apa. Se lasă să fiarbă cu capac, la foc mic, până se pătrunde mazărea și scade zeama. Se potrivește de sare și piper. Separat, se fac ouă ochiuri și se pun peste mazăre, în farfurie, în momentul servirii.
Ciorbă cu afumătură
Ingrediente: 600-700 g costiță afumată, 3-4 cartofi, 2 morcovi, 300 ml borș, o ceapă, un ardei gras, o țelină mică, mărar, 3-4 linguri de bulion, 2-3 roșii, sare, piper.
Preparare: se pune afumătura la fiert într-o cratiță cu apă, se lasă să dea în câteva clocote și se înlătură spuma formată. Legumele se spală, se toacă și se adaugă în cratița cu afumatură. Se potrivește gustul de sare și piper și se mai lasă pe foc până se fierb bine legumele. Apoi, se adaugă roșiile curățate și tocate și bulionul. Se lasă să mai dea într-un clocot și se adaugă borșul. Se gustă și se echilibrează de sare și piper. După ce se ia de pe foc, se presară mărar tocat.
Paste cu cârnăciori
Ingrediente: o cutie de farfalle (400 g), 500 g cârnăciori oltenești afumați, un avocado, o lămâie, 100 g parmezan ras, câteva fire de busuioc.
Preparare: se fierb pastele, se scurg și se lasă deoparte. Se prăjesc cârnăciorii și se taie bucățele. Avocado se curăță, se taie felii și se stropește cu zeamă de lămâie. Se amestecă pastele cu avocado și cârnăciorii și se presară parmezan și busuioc.
Pizza cu salam
Ingrediente: blat – 300 g făină, 125 ml apă, 10 ml ulei, un vârf de linguriță de sare, 2,5 g drojdie; topping – 75 g mozzarella, 35 g cașcaval, 50 g salam picant uscat, sos de roșii, o jumătate de ardei iute.
Preparare: se face un aluat din ingredientele pentru blat și se lasă la dospit cam 30 de minute. În acest timp, se rade cașcavalul, iar mozzarella și ardeiul iute se taie rondele. Se întinde aluatul cu mâinile și i se dă o formă rotundă. Se unge tava de pizza cu puțin ulei, se așază blatul, se pune sos pe toată suprafața și se presară cașcavalul ras. Se pun apoi feliile de salam, ardeiul iute și rondelele de mozzarella și se bagă tava în cuptor la temperatură maximă (220 de grade). Se așază cât mai sus, pentru a se rumeni frumos.
Pui înveliți în bacon
Ingrediente: 2 pui mici, cimbru uscat, unt, sare, piper, o lămâie, o căpățână de usturoi, 200 g bacon feliat (sau pancetta), ulei de măsline, busuioc.
Preparare: puii se freacă bine în interior și pe exterior cu sare și piper. În interiorul fiecăruia se bagă un cub de unt, o jumătate de lămâie, 2-3 crenguțe de cimbru și 2-3 căței de usturoi. Apoi, pe fiecare se înfășoară felii de bacon, care se fixează cu bețe de lemn pentru frigărui. Se așază puii într-o tavă unsă cu ulei de măsline, se stropesc cu puțin ulei, se presară pe ei restul de usturoi (zdrobit) și cimbru. Se dă tava la cuptor, la 200 de grade, pentru o oră și jumătate. La final carnea trebuie să fie moale și suculentă, dar rumenită bine deasupra. Se decorează cu busuioc.
Sparanghel cu pancetta
Ingrediente: 1 kg sparanghel, 250 g pancetta, două linguri de ulei; pentru sos – 50 g unt, o lingură de făină, un gălbenuș, 100 ml smântână pentru gătit, sare; servire – 50 g cașcaval ras, pătrunjel.
Preparare: sparanghelul se curăță și se fierbe în apă sărată, apoi se strecoară. Șunca se prăjește puțin în ulei. Sosul se face astfel: se prepară un rântaș alb din unt și făină (ca la sosul bechamel), se stinge cu zeama în care a fiert sparanghelul și se adaugă smântâna pentru gătit. După ce se mai răcește, se adaugă gălbenușul și se amestecă bine, apoi se potrivește de sare. Se așază sparanghelul fiert într-un vas ceramic, deasupra se pun feliile de pancetta, se toarnă sosul alb, iar la sfârșit se presară cașcaval. Se dă la cuptor până se rumenește și se servește cu pătrunjel proaspăt.
Citește și: Ingredientele de evitat din mezeluri: sub ce denumiri se ascund si ce rol au