Guvernul deja strânge cureaua

Spre comparație, anul trecut în primele cinci luni România avea un deficit bugetar de 8,14 miliarde de lei, echivalent cu 0,88% din PIB. Cu toate acestea, anul trecut România cu greu s-a încadrat în deficitul de 3% stipulat de tratatele europene, astfel că există îngrijorări că în acest an deficitul va trece de acest plafon.

Reamintim, Eugen Teodorovici – ministrul Finanțelor – a dat recent o circulară prin care cere reducerea cheltuielilor în instituțiile de stat și în care se spune negru pe alb că sumele de salarii nu acoperă trimestrul al patrulea.

De asemenea, săptămâna trecută au avut loc disponibilizări în teatre, după ce Guvernul și Primăria Capitalei au tăiat masiv cheltuielile de acest tip. Concomitent, duminică a avut loc un și un protest al artiștilor și angajaților.

Veniturile au crescut, dar nu destul

Veniturile totale din acest an s-au ridicat la 123,8 miliarde de lei. Se înregistrează creşteri, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, în cazul încasărilor din contribuţii de asigurări (+18,5%), TVA (+12,8%), venituri nefiscale (+11,5%) și accize (+5,6%).

”Revoluția fiscală”, bună pentru buget

Încasările din contribuții au urcat datorită creșterii numărului de angajați din economie, a creșterii salariilor, dar și datorită ”revoluției fiscale”, respectiv trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat.

Veniturile din TVA au crescut și ele cu 12,8% faţă de realizările aceleiaşi perioade a anului 2018, ajungând la o valoare de 24,8 miliarde lei.

De asemenea, încasările din impozite şi taxe pe proprietate au crescut cu 7,8%.

Scad încasările din impozitul pe venit

În schimb, încasările din impozitul pe venit au consemnat scăderi de 7,9%, după ce de la 1 ianuarie 2018 a intrat în vigoare reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, făcută pentru a compensa mutarea contribuțiilor.

În fine, sumele de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate se ridică la 6,1 miliarde lei.

Cheltuieli mai mari la salarii

Cheltuielile bugetului general consolidat au ajuns la rândul lor 138,5 miliarde lei, cu 16,3% mai mari.

Cheltuielile de personal au urcat cu 24,6% datorit majorărilor de salarii efectuate prin legea salarizării unitare.

În privința cheltuielilor cu bunuri și servicii, acestea au urcat cu 14,8% față de primele cinci luni de anul trecut.

Creşteri semnificative se înregistrează atât la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, dar şi la bugetul de stat. Se înregistrează de asemenea creşterea cheltuielilor cu dobânzile cu 13,7%.

Majorarea pensiilor se vede în cheltuieli

Creșterea pensiilor a dus, la rândul său, la creșterea cheltuielilor cu asistența socială cu 15%.

Punctul de pensie a crescut cu 10%, de la 1.000 de lei la 1.100 de lei, în vreme ce pensia minimă a urcat de la 520 de lei la 640 de lei.

Investiții ceva mai mari

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 9,6 miliarde lei, cu 2,2 miliarde mai mult decât faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

 
 

Urmărește-ne pe Google News