În 2000, două cazuri de contestare a politicilor privind personalul armatei britanice au determinat Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) să ratifice o directivă prin care li s-a permis atât bărbaţilor cât şi femeilor cu o altă orientare sexuală să servească în armată. James Wharton, soldatul a cărui imagine apare pe coperta revistei armatei britanice, Soldier, a declarat că această schimbare de atitudine a fost binevenită, persoanele homosexuale ce servesc în armată putând să-şi desfăşoare activitatea nestingherit.
„Înainte să le spun alor mei că sunt gay, am spus asta în armată”, declară ofiţerul de 22 de ani. Conform site-ului soldiermagazine.co.uk, armata britanică poate fi un exemplu pentru modul în care a reuşit să depăşească stereotipurile legate de sexualitatea membrilor săi. Nu acelaşi lucru se poate spune însă despre armata americană, parteneră a celei britanice în ultimii ani în diferitele zone de conflict. În continuarea Ministerul Apărării din Statele Unite ale Americii nu recunoaşte existenţa personalului cu alte orientări sexuale.
Tânărul britanic îşi serveşte ţara şi regina de şase ani de zile şi a luat parte la diferite operaţiuni în Irak. Contrazicând orice stereotip legat de vulnerabilitatea pe care orietarea sexuală ar putea-o determina, James Wharton e mândru de faptul că a fost în cea mai dificilă zonă de conflict din prezent. Soldatul şi-a cunoscut iubitul în timpul marşului de anul trecut din cadrul Gay Pride din Londra, când pentru prima dată membri ai armatei britanice au avut libertatea de a mărşălui în uniforme. Faptul că în momentul de faţă aşteaptă să fie promovat la gradul de caporal, îl determină pe tânărul soldat să fie mândru de faptul că iubeşte un bărbat, că îi place fotbalul şi concertele lui Pink.
Cu toate că s-au făcut schimbări, Wharton a declarat că încă mai este loc pentru îmbunătăţiri. El a susţinut că dacă în 1999 au fost trecute în rezervă 298 de persoane de a căror orientare sexuală s-a aflat, acum este mult mai bine. Însă stereotipurile încă mai persistă la un anumit nivel al armatei dar nu la fel de absurd ca înainte. Singurele griji pe care le are în momentul de faţă sunt legate de pericolele iminente meseriei.