Gazprom a subliniat că reducerea livrărilor la „0 metri cubi pe zi” va rămâne în vigoare până când compania va primi un răspuns scris oficial din partea Moldovagaz privind o altă înțelegere.

„În acest sens, în baza prevederilor contractului și a normelor aplicabile ale legislației ruse, PJSC Gazprom, de la ora 8:00, ora Moscovei, la 1 ianuarie 2025, introduce o limitare a livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova la 0 metri cubi pe zi. Restricția va fi în vigoare până când PJSC Gazprom va primi un răspuns în scris de la JSC Moldovagaz”, a transmis Gazprom.

Gazprom amenință cu rezilierea unilaterală a contractului

Compania rusă mai notează că „își rezervă toate drepturile, inclusiv dreptul de a rezilia unilateral contractul și dreptul de a solicita SA „Moldovagaz” despăgubiri pentru toate pierderile și plata penalităților pentru neexecutarea și/sau executarea necorespunzătoare de către SA „Moldovagaz” a obligațiilor sale contractuale în temeiul contract”.

Această decizie vine în contextul unor tensiuni continue privind datoriile acumulate pentru gazul livrat de Gazprom Republicii Moldova, ceea ce pune presiune suplimentară asupra situației energetice a țării în plin sezon rece.

Reacția Chișinăului

Guvernul de la Chișinău respinge categoric orice pretinsă datorie față de Gazprom, invalidată de un audit internațional, și anunță că va analiza toate opțiunile legale pentru a proteja interesele Republicii Moldova.

„Rusia folosește energia ca armă politică, transformând oamenii din regiunea transnistreană, pe care o controlează prin armata staționată ilegal, în ostatici. Guvernul condamnă aceste tactici opresive și reiterează că nu va recunoaște vreo pretinsă datorie, care a fost invalidată de auditul internațional. Țara noastră este pregătită să gestioneze orice situație apărută în urma deciziei Kremlinului”, a transmis premierul moldovean Dorin Recean.

Republica Moldova a anunţat vineri că de la 1 ianuarie va reduce exporturile de energie şi va introduce măsuri pentru scăderea consumului cu cel puţin o treime, în condițiile în care se pregăteşte pentru oprirea livrărilor de gaze naturale ruseşti.

Președinta Maia Sandu a postat un mesaj prin intermediul căruia îi învață pe cetățenii Republicii Moldova cum să facă economie la curent.

Stare de urgență

Începând cu 16 decembrie, pe întreg teritoriul Republicii Moldova a fost instituită starea de urgență în energetică pentru o perioadă de 60 de zile.

Autoritățile au avertizat că nerespectarea clauzelor contractuale de către Concernul rus Gazprom ar putea provoca o criză umanitară în stânga Nistrului, unde locuiesc aproximativ 300.000 de persoane, și va cauza deconectări de energie electrică pe malul drept al Nistrului.

Între timp, presa din stânga Nistrului informează că au început de sâmbătă dimineață deconectările la gaz în mai multe localități.

Astfel, începând cu ora 09:00, în regiunea transnistreană au fost inițiate deconectările de la rețeaua de gaze pentru anumite categorii de persoane juridice dar și antreprenori individuali.

 
 

Urmărește-ne pe Google News