Gigantul rus a raportat un profit net de 2,5 trilioane de ruble (peste 41,5 miliarde de euro) pentru primele șase luni ale acestui an. Prețurile la petrol și gaze au crescut vertiginos în această perioadă, pe fondul îngrijorărilor legate de aprovizionare, apărute după invadarea Ucrainei de către Rusia.
Kremlinul deține 49,3% din Gazprom și își va primi partea sa dintr-o plată de 1,21 trilioane de ruble, după ce consiliul de administrație a propus investitorilor o sumă de 51,03 ruble pentru fiecare acțiune. Decizia va fi prezentată acționarilor companiei, în cadrul unei adunări generale extraordinare care va avea loc pe 30 septembrie.
Plata acestor dividente reprezintă un eșec în eforturile Occidentului de a pune pe butuci economia rusă prin intermediul sancțiunilor, scrie The Guardian. Marea Britanie și Europa au luat măsuri pentru eliminarea treptată a importurile de petrol și gaze din Rusia, astfel încât Occidentul să nu mai finanțeze regimul lui Vladimir Putin. Rusia și-a sporit în schimb exporturile de petrol către Asia, iar prețurile la gaze au crescut ca reacție la reducerea livrărilor către Europa de către Gazprom.
„În pofida presiunii sancțiunilor și a unui mediu extern nefavorabil, Grupul Gazprom a raportat venituri și profit net record conform IFRS în prima jumătate a anului 2022, reducând, în același timp, datoria netă și gradul de îndatorare la un nivel minim”, a declarat directorul general adjunct al Gazprom, Famil Sadygov.
Decizia privind plata dividendelor vine în contextul în care companiile energetice și liderii europeni așteaptă să vadă dacă Rusia va relua livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1 către Europa. Gazprom a anunțat că va închide gazoductul, pentru lucrări de mentenanță, începând de miercuri, 31 august, până sâmbătă, 3 septembrie.
De altfel, Gazprom și-a redus producția de gaze în ultimele luni, ajungând la cel mai scăzut nivel din 2008 încoace. În iulie, fluxul de gaze a fost diminuat timp de 10 zile, pentru efectuarea unor lucrări de mentenanță programate, la doar 20% din capacitate, pe fondul unei dispute legate de nerestituirea unei turbine reparate în Canada din cauza sancțiunilor impuse Rusiei.
Săptămâna aceasta, Engie, unul dintre cei mai mari furnizori de gaze din Franța, a anunțat că Gazprom va reduce și mai mult livrările către această companie, din cauza unui dezacord privind aplicarea unor contracte. De la începutul războiului, Gazprom a redus substanțial livrările către Engie, care are o participație de 9% în Nord Stream 1.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia