Cuprins:
Deși dependența de gaz a continentului a scăzut brusc de la începutul războiului din Ucraina, statele est-europene continuă să depindă foarte mult de Moscova pentru aprovizionarea lor.
Președintele Volodimir Zelenski vrea să stopeze acest beneficiu prin oprirea fluxului de gaze din Rusia. Ucraina renunţă astfel la aproximativ 800 de milioane de dolari pe an în taxe din partea Rusiei, în timp ce Gazprom va pierde aproape 5 miliarde de dolari din vânzările de gaze către Europa prin Ucraina.
În jurul orei 15:00 GMT (16:00 la Paris), contractul futures TTF olandez, considerat a fi referința europeană pentru gazele naturale, a crescut cu aproape 3,5% până la 49,725 EUR pe megawatt-oră (MWh), după ce a atins pragul de 50 EUR, cel mai ridicat nivel din octombrie 2023.
Livrările Gazprom ar putea scădea la zero din primele ore ale zilei de 1 ianuarie
Nicio livrare nu este programată pentru miercuri, 1 ianuarie, potrivit datelor publicate marți de operatorul ucrainean GTSOU, care confirmă expirarea unui contract semnat în 2019 între compania Naftogaz și gigantul rus Gazprom, potrivit agenției de presă AFP.
Această rută reprezintă aproape o treime din gazul rusesc vândut către Europa”, explică Phuc-Vinh Nguyen, șeful Centrului pentru Energie din cadrul Institutului Jacques Delors.
Restul este transportat prin gazoductul TurkStream și prelungirea acestuia, Balkan Stream, pe sub Marea Neagră către Bulgaria, Serbia și Ungaria, sau prin transporturi de gaze naturale lichefiate (GNL).
Compania rusă Gazprom a anunţat că va pompa marţi un volum redus de gaze către Europa via Ucraina, în ultima zi înainte de expirarea acordului de tranzit care a menţinut fluxul de gaze pe parcursul a aproape trei ani de război, relatează și Reuters.
Gazprom a declarat că va trimite doar 37,2 milioane de metri cubi marţi, faţă de 42,4 milioane de metri cubi luni.
Cele mai afectate state
Întreruperea livrărilor prin Ucraina va fi o lovitură majoră pentru Rep. Moldova. Premierul moldovean Dorin Recean a cerut, luni, guvernului să înceapă pregătirile pentru posibila naţionalizare a companiei de gaze Moldovagaz, unde pachetul majoritar este deţinut de Gazprom.
Dintre ţările Uniunii Europene, Slovacia va fi cea mai afectată. Ungaria va continua să primească gaz rusesc din sud, prin conducta TurkStream de pe fundul Mării Negre, deşi ar fi dorit să păstreze şi ruta ucraineană.
UE se declară pregătită: „Impactul va fi limitat”
Uniunea Europeană, la rândul său, este calmă, în ciuda faptului că cele aproximativ 14 miliarde de m3 care tranzitează Ucraina în fiecare an reprezintă doar 5% din totalul importurilor sale de gaze.
„Fluxul trebuie să fie oprit până la 1 ianuarie, iar UE este pregătită pentru acest lucru”, a declarat marți Comisia pentru AFP. Aceasta a citat infrastructurile europene capabile să transporte gaze non-rusești „pe alte rute”.
Într-un raport publicat la jumătatea lunii decembrie, Bruxelles-ul a apreciat că „impactul va fi limitat”.
De unde se aprovizionează România
România, alături de Ungaria, beneficiază de rute de aprovizionare care trec prin Ucraina și Turcia. În cadrul acordurilor energetice, inclusiv cele recente dintre România, Ungaria și Turcia, gazele rusești ajung în continuare pe piața locală. Potrivit unor experți, aceste importuri sunt „curățate” prin țări precum Azerbaidjan și Turcia, înainte de a fi vândute Europei, explică Euronews.
Deși oficial, Uniunea Europeană și România susțin eforturile de a elimina complet gazele rusești din rețeaua energetică până în 2027, progresele sunt lente. De exemplu, România a colaborat cu Turcia pentru a diversifica sursele, dar importurile din Rusia prin rute indirecte rămân o realitate economică.
Planurile UE și impactul asupra României
Uniunea Europeană a propus un plan de eliminare totală a importurilor de combustibili fosili din Rusia până în 2027, iar România sprijină acest obiectiv. Cu toate acestea, dependența regiunii de gazele naturale și infrastructura limitată complică eforturile de diversificare.
În ultimii ani, România a investit în proiecte pentru a-și crește independența energetică, inclusiv prin exploatarea gazelor din Marea Neagră. Totuși, aceste proiecte nu sunt încă suficiente pentru a elimina complet nevoia de importuri. În plus, țara a fost afectată de creșterea prețurilor la energie, în tandem cu alte state europene, ceea ce a pus presiune pe consumatori și pe industrie.
Perspectivele României
România și alte state din regiune sunt într-o poziție dificilă: pe de o parte, există presiunea politică de a reduce dependența de gazele rusești; pe de altă parte, realitatea economică face dificilă o tranziție rapidă. Cu investiții suplimentare în surse regenerabile și exploatări locale, România ar putea reduce semnificativ importurile în următorii ani, apreciază Euronews în analiza sa.
WALKERVALI • 01.01.2025, 02:57
Daca suntem prosti vom plati 50 de euro in loc sa platim 5-6 Euro sau mai putin...
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 01.01.2025, 00:35
Foarte bine. Nu vom muri fără gazul rusesc, până la anul nici nu vom mai simți diferența. Să vedem ce va păți Imperiul.
musatm000 • 31.12.2024, 19:12
Deci vitorul ne obliga sa investim in energie,fiecare localitate trebuie sa aiba un parc fotovoltaic cat mai mare care poate incalzi centrale pe curent . Politicienii ce nu gandesc asa sunt in plus si sunt platiti degeaba. Le putem fabrica la noi in tara si asta inseamna locuri de munca si venituri la PIB .