Negocierile privind un nou guvern au fost reluate la începutul acestei săptămâni, la aproape trei luni de la alegerile câștigate de partidul naționalist PVV (Partidul Libertății) al lui Wilders, dar care nu a obținut majoritatea, după ce potențialul partener, formațiunea centristă NSC (Noul Contract Social), a renunțat să se alăture oricărei coaliții conduse de Wilders.
Decizia NSC a pus capăt efectiv formării oricărui guvern de dreapta care ar avea o majoritate în parlament.
În mod tradițional, Olanda este guvernată de coaliții majoritare care își fixează acordurile în acorduri guvernamentale detaliate.
Dar acum este posibil ca Țările de Jos să fie nevoite să recurgă la o formă neconvențională de guvernare pentru a evita noi alegeri, deoarece prea multe partide au anunțat că nu vor colabora cu Wilders, în ciuda promisiunilor acestuia de a renunța la cele mai controversate planuri ale sale, cum ar fi închiderea moscheilor și interzicerea Coranului în Olanda.
„În ceea ce mă privește, toate opțiunile sunt pe masă”, a declarat Wilders în cadrul unei dezbateri parlamentare, adăugând că încă își propune să conducă o nouă coaliție în calitate de prim-ministru.
„Nu optăm pentru noi alegeri, vrem să ne asumăm responsabilitățile”, a precizat liderul extremist.
Wilders a cerut ca un nou intermediar să-i consulte pe toți liderii partidelor parlamentare în următoarele trei-patru săptămâni pentru a le asculta cerințele, după care un grup restrâns să încerce să alcătuiască o coaliție viabilă.
Printre opțiunile aflate pe masă s-ar număra formarea unui guvern minoritar sau unul de tehnocrați, în care miniștrii nu ar fi legați de acorduri stricte între partide și ar căuta majorități schimbătoare pentru politicile lor.
Partidele olandeze parlamentare urmau să decidă asupra propunerii lui Wilders în cursul zilei de miercuri.
Citiți și:
Foto: Profimedia Images