Doi frati gemeni din Bucuresti spera sa intre in Cartea Recordurilor drept cei mai mari consumatori de ata din lume. Ei isi petrec 17 ore pe zi cu acul si ata in mana, iar pana acum au consumat, fiecare, aproape doua milioane de metri de ata, adica echivalentul distantei Bucuresti-Roma. Cea mai complicata lucrare a gemenilor este o fata de masa la care au lucrat sase ani, dar ar mai avea nevoie de inca patru pentru a o termina.
Victor si Cornel Dutu, doi gemeni bucuresteni, in varsta de 46 de ani, au o preocupare mai putin obisnuita pentru niste barbati. Cat e ziua de lunga, cei doi stau incovoiati pe un scaun, cu acul si ata in mana si cos goblenuri de toate dimensiunile si de toate formele. Lucrarile lor sunt inspirate in general dupa picturi celebre. Singura problema este ca le-a slabit vederea si au nevoie de ochelari cu dioptrii tot mai mari. Acest lucru nu i-a impiedicat sa se indragosteasca, aproape ca niste copii, la vederea unei balerine a Teatrului Balsoi, ce a avut o reprezentatie la Bucuresti. Asemanati de vecini cu niste personaje din benzile desenate, Viorel si Cornel nu pot fi diferentiati decat dupa frizura. Ei sunt necasatoriti, traiesc destul de izolati, impreuna cu mama lor si putini oameni au avut acces in casa acestora. Atelierul lor este balconul apartamentului, ce seamana cu o adevarata marochinarie: peste tot sunt rafturi si coveti pline cu zeci de sortimente de ata, aproape 300 de ace si tot atatea cataloage de opere de arta. Panzele au un loc aparte, la fel aracetul si piunezele. Intr-un colt, sunt doua scaunele, mici ca pentru niste copii. Sunt scaunelele pe care gemenii stau tintuiti de ani de zile.
In ciuda inclinatiei actuale, amandoi au terminat Facultatea de Electrotehnica, dar nu au profesat prea mult. „Am inceput sa coasem alaturi de mama noastra, care facea martisoare. De la ea am furat meserie. Primele goblenuri erau cu motive florale, mai usor de realizat, cu doar patru sau cinci culori, iar apoi am invatat sa facem broderii. Poate nu va vine sa credeti, dar pentru broderii folosim materiale utilizate si la fabricarea sutienelor, niste bentite de o rezistenta deosebita. Nu este usor, pentru ca tot ce facem este cu un singur ac si multa rabdare”, ne-a marturisit Cornel.
Cei doi vorbesc incontinuu si, aproape ca o regula, deodata. Nici macar tatal lor nu reusea sa-i potoleasca, pentru ca atunci cand unul spunea sau facea o prostie, nu stia pe care sa-l pedepseasca, pentru ca ii confunda tot timpul. Numai la goblenuri lucreaza independent. Fiecare cu lucrarea lui. Cos doar pe baza de comanda. Clientul vine cu o poza sau cu o ilustrata, iar in doua saptamani are lucrarea. Costurile depind de dimensiuni si de motivul ales. „Fetita cu basma rosie”, pictata de Nicolae Grigorescu, are 520 centimetri patrati si a fost nevoie de doua saptamani de munca pentru a o realiza. Aceeasi perioada a fost necesara si pentru goblenul facut dupa tabloul „Fata de la Muscel”.
Dar se poate intampla ca o comanda sa fie onorata in zece ani! Nu pentru ca cei doi s-ar misca incet, ci din cauza complexitatii lucrarii. Intr-o astfel de „misiune” au pornit acum sase ani, cand si-au pus in cap sa realizeze o fata de masa de 12 persoane. Pana acum si-au petrecut sase ani pentru a realiza numai broderia de pe margini si ar mai avea nevoie de inca patru ani pentru a termina imaginea principala a fatei de masa, temporar pictata. „Noi ne-am pune imediat pe treaba, dar in aceasta perioada trebuie sa si traim. Asa ca facem lucrarile ce ne sunt comandate si abia apoi ce am vrea noi sa facem. Pe fata de masa am primit 5.000 USD, dar inca nu am dat-o”, ne-a spus Victor.
La un goblen, cei doi folosesc pana la 56 de tipuri de ate de culori diferite, cumparate din Franta, iar pe o comanda lucreaza in jur de doua saptamani, cate 17 ore pe zi. O tin in acest regim de munca de 30 de ani, fara a tine cont de sarbatori sau de zilele de duminica. „Ne-am intepat de atatea ori incat am facut bataturi in care nu mai intra acul nici sa vrem. Pentru o lucrare ce reprezinta un peisaj, de dimensiunea medie, de 20×26 cm, folosim 2,5 kilometri de ata. Dupa o munca titanica, pe panza apare un chip, reproducerea unei fotografii sau a unei picturi”, ne-au spus gemenii in cor. Cei doi au realizat pana acum 780 de goblenuri si sunt hotarati sa bata mia. Se mandresc ca au consumat, fiecare, aproximativ 1.950.000 metri de ata (1.950 km), adica distanta de la Bucuresti la Roma. Cand vor ajunge la cifra de o mie de goblenuri, vor sa contacteze oficialii Cartii Recordurilor, pentru a le omologa reusita.
Vorbind tot timpul deodata, Victor si Cornel ne-au declarat ca se mandresc cu doua din cele mai recente lucrari ale lor: doua goblenuri ce o reprezinta pe Elena Stolenskaia, o balerina a Teatrului Balsoi ce a fost anul acesta la Bucuresti. Cea mai mare trecere o au lucrarile lor in randurile ambasadorilor acreditati la Bucuresti. Gemenii spun ca fostul ambasador SUA, James Rosapepe, era innebunit dupa goblenuri si a cumparat sapte bucati. Actualul ambasador al Frantei a luat si el 15. El a fost intrecut de un fost ambasador al Japoniei, care a cumparat 25 de bucati. Alte zeci de goblenuri au luat drumul Olandei (peisaje cu valuri, corabii si mori de vant), Indoneziei (motive florale), tot prin intermediul ambasadorilor.
Despre clientela romana, Victor si Cornel spun ca e saraca si ca unii „uita” sa se achite de datorii. Printre cei care au apreciat munca lor se numara fiul fostului presedinte al Romaniei, Dragos Constantinescu, Viorel Catarama si Dinu Patriciu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News