Hodges a fost foarte vocal pe Twitter, contestându-l pe fostul său șef, generalul Mark Milley, actualul șef al Statului Major General Interarme al SUA, în legătură cu discuțiile apărute privind nevoia pentru purtarea unor negocieri între Rusia și Ucraina.

„De ce Milley sau alții cu acces la mai multe informații decât mine ar face presiuni asupra Ucrainei să negocieze acum pentru a-și «cimenta câștigurile»? Terminați cu asta”, a scris, duminică, într-un mesaj publicat pe Twitter, Hodges.

Hodges consideră că Ucraina va câștiga războiul „pe stil vechi – pe câmpul de luptă” și a adăugat că presiunea de a negocia vine din partea unor oameni care nu înțeleg Moscova, mai ales în contextul în care cea mai recentă hartă a războiului arată că forțele ucrainene au eliberat jumătate din teritoriul ocupat de ruși.

Miercurea trecută, secretarul american Apărării, Lloyd J. Austin, și Mark Milley, șeful Statului Major Interarme, au ținut o conferință de presă pentru a prezenta o actualizare a situației războiului din Ucraina. Milley a reiterat poziția sa în ceea ce privește negocierea Ucrainei cu Rusia, spunând: „Ar putea exista o activitate intensă în timpul iernii, dar, în mod obișnuit, din cauza vremii, operațiunile tactice vor încetini un pic. Președintele Biden și însuși președintele Zelenski au spus că va exista o soluție… politică”.

Milley a adăugat: „Președintele Statelor Unite a fost foarte, foarte clar pentru noi: depinde de Ucraina să decidă cum și când sau dacă negociază cu rușii, iar noi vom continua să îi sprijinim atât timp cât va fi nevoie.”

Anton Gerașenko, unul din consilierii ministrului de interne al Ucrainei, a declarat sâmbătă pentru Newsweek: „Cred că negocierile sunt posibile doar atunci când există cei care vor respecta condițiile convenite și garanții clare. Rusia lui Putin nu poate oferi acest lucru. Ei sunt criminali de război și mincinoși patologici”.

Săptămâna trecută, Ucraina s-a confruntat cu un atac masiv cu rachete din partea Rusiei, în timp ce liderii mondiali se întâlneau la summitul G20 din Bali, Indonezia. Liderii NATO au reacționat la acest atac prin următoarele declarații: „Condamnăm atacurile barbare cu rachete pe care Rusia le-a comis marți asupra orașelor și infrastructurii civile din Ucraina”.

Marțea trecută, o rachetă a aterizat în satul Przewodówon, de pe teritoriul Poloniei, provocând moartea a două persoane. Atacul cu rachetă a fost primul incident al războiului dus de Rusia în Ucraina care a avut un impact direct asupra unei țări membre NATO. Informațiile inițiale ale agenției de presă The Associated Press au indicat că a fost vorba de o rachetă rusească, ceea ce i-a determinat pe aliații NATO să convoace o reuniune. Cu toate acestea, președintele Joe Biden și președintele polonez Andrzej Duda au recunoscut între timp că a fost probabil o rachetă ucraineană antiaeriană care a fost lansată împotriva unei rachete rusești care se apropia.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News