Pe 2 aprilie, cu aproape patru săptămâni în urmă, criza de la Spitalul Județean din Suceava determina Ministerul Sănătății, în colaborare cu Ministerul Apărării, să decidă schimbarea managementului cu unul militar, condus de generalul Ionel Oprea și colonelul Daniel Derioiu. După aproape o lună de conducere militară, situația s-a mai relaxat în ultimele zile și activitatea de la Spitalul din Suceava începe să intre în normal, așa că cei doi, dar și ceilalți 15 medici militari detașați din diferite zone, vor pleca spre propriile garnizoane în seara zilei de 30 aprilie.
Libertatea l-a contactat pe Ionel Oprea, care se declară mulțumit de rezultatele obținute: “Se poate spune că este misiune îndeplinită la Suceava, chiar dacă încă e focar de coronavirus. Când am venit, mai erau disponibili doar 10-15 inși din personalul medical, nu exista un lanț de conducere, protocoale clare, circuite, era o situație tare grea. Treptat, lumea a înțeles ce trebuie să facă și acum spitalul funcționează la 55-60 la sută din capacitate. Lucrurile sunt sub control. Acum avem doar 507 infectați și alți 605 pacienți non-COVID-19. La ATI, unde avem deja 42 de ventilatoare, mai sunt doar 7 bolnavi asistați”.
Am întocmit deja un plan de acțiune bine pus la punct până la 31 decembrie, care cuprinde și modul de lucru pentru situații de criză, dacă epidemia va reveni în toamnă. Militarii se vor întoarce la garnizoanele lor, iar eu rămân la dispoziția Ministerului Sănătății.
Ionel Oprea, general în rezervă:
Manager Anatoli Buzdugan, director medical Valeriu Gavrilovici
Într-o reuniune a Consiliului Medical al spitalului, au fost aleși noii conducători interimari, prin vot secret. Astfel, manager interimar a fost desemnat Anatoli Buzdugan, un medic din Republica Moldova, stabilit la Suceava de 20 de ani, cel care a și înființat secția de Neurochirurgie a spitalului. Director medical va fi Valeriu Gavrilovici, șeful secției de Chirurgie, iar director de îngrijiri, Geanina Gorescu. Cei trei vor prelua atribuțiile vechii conduceri militare de la 1 mai.
Acum lucrurile sunt clare, funcționează. Există un lanț de coordonare, protocoale de lucru, de tratament, circuite pentru pacienții infectați sau non-COVID-19, proceduri de criză. Cel mai important este că de joia trecută nu s-a mai infectat niciun medic. Adică oamenii vin la muncă, dar nu se mai infectează. Treaba noastră s-a încheiat. Vor mai rămâne aici doar 3 medici militari detașați de curând, care vor pleca și ei pe 10 mai, după încheierea ciclului de 14 zile
Ionel Oprea, general în rezervă:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro