Programul de achiziție a corvetelor multifuncționale pentru Forțele Navale Române se află într-un impas, mai spune generalul Virgil Bălăceanu, fostul reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles, care a criticat această situație pe care o consideră „revoltătoare”.
Generalul Virgil Bălăceanu: E revoltător să ai sumele alocate pentru forţele navale şi să nu poţi face asta
„Deci este revoltător să ai sumele alocate ani de zile pentru a-ţi realiza capabilităţi pentru forţele navale şi să nu poţi face un asemenea lucru”, a afirmat generalul Bălăceanu, care a subliniat lipsa de interes față de problemele majore ale apărării naționale.
Generalul crede că, dacă şi-ar fi propus, preşedintele Klaus Iohannis ar fi găsit o soluţie pentru deblocarea contractului, în discuţiile cu preşedintele francez Emmanuel Macron.
Programul de achiziție a corvetelor a început în 2016, cu o accelerare în 2018.
În 2019, Naval Group (Franța) și Șantierul Naval Constanța au câștigat licitația pentru un contract de 1,2 miliarde de euro, care însă nu a fost semnat.
În 2022, s-a semnat contractul pentru corvetele României, în august 2023, Ministerul Apărării a anulat procedura de atribuire, iar în primăvara următoare, Guvernul a abrogat hotărârea privind achiziția.
Virgil Bălăceanu: Decizia de deblocare trebuie luată la nivel politic
Generalul Bălăceanu consideră că decizia de deblocare trebuie luată la nivel politic.
El sugerează că președintele Klaus Iohannis ar fi putut găsi o soluție în discuțiile cu președintele francez Emmanuel Macron, dacă și-ar fi propus acest lucru.
„Decizia trebuie luată, în primul rând, la nivel politic, pentru că presupune o acţiune politică majoră. Eu am convingerea că dacă preşedintele Iohannis şi-ar fi propus, în discuţiile cu preşedintele Macron, să deblocheze contractul, devenit un adevărat dosar eşuat al construirii corvetelor multifuncţionale şi al modernizării fregatelor, s-ar fi ajuns la o soluţie”, a declarat Virgil Bălăceanu.
Reprezentantul României la Comandamentul NATO de la Bruxelles, despre situația forțelor navale
Bălăceanu a criticat și starea actuală a fregatelor românești, afirmând că acestea nu pot executa misiuni de apărare maritimă eficiente.
„Nu poţi să te aperi împotriva agresivităţii flotei ruse la Marea Neagră cu un tun. Unde sunt sistemele de rachete, de rachete antinavă, unde sunt sistemele de apărare antiaeriană, unde sunt torpilele perfecţionate, unde sunt, eventual, dacă se va ajunge ca la bordul navelor de luptă să fie şi drone maritime şi aşa mai departe”, a subliniat el, evidențiind lipsa sistemelor moderne de armament.
Situația corvetelor multifuncționale și a modernizării fregatelor rămâne o problemă critică pentru apărarea maritimă a României.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro