La începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, SUA, Regatul Unit și Uniunea Europeană au impus sancțiuni împotriva multora dintre oligarhi ruși.

Acest lucru înseamnă interdicții de călătorie și active înghețate, așa încât multe dintre afacerile lor internaționale au fost blocate.

Regimul de la Kremlin ar putea ajunge la „un sfârșit dramatic”, când oligarhii loiali lui Vladimir Putin „vor rămâne fără numerar”, a avertizat fostul comandant al armatei americane în Europa.

General-locotenent Ben Hodges crede că rușii bogați care îl susțin liderul de la Moscova ar putea ajunge să se întoarcă împotriva lui Putin dacă acesta refuză să oprească războiul din Ucraina.

Hodges spune că sancțiunile în vigoare „ar putea fi un factor esențial în doborârea lui Putin, deoarece magnații continuă să fie frustrați de restricții”.

„La un moment dat, oligarhii din cercul lui interior se vor sătura de toate restricțiile asupra lor, inclusiv asupra averilor lor”, insistă Hodges, care este mentor principal NATO pentru logistică

La un moment dat, ei vor spune „Nu pot să mă văd pe amanta mea pe Marea Adriatică sau pe Coasta de Azur” sau „Nu-mi mai pot trimite copiii la școală la Londra sau la Stanford”. Atunci cred că se poate întâmpla revolta.

Un mod-cheie prin care Occidentul poate învinge Rusia în războiul său împotriva Ucrainei este „izolarea de restul lumii”, susține Hodges.

Hodges spune că „acum este momentul să menținem presiunea asupra Rusiei și a oamenilor săi bogați și puternici”.

„Trebuie să izolăm Rusia din punct de vedere diplomatic, economic, politic și militar de restul lumii. Înfrângerea Rusiei trebuie să fie obiectivul nostru strategic, asta înseamnă că vom face tot ce este necesar pentru a-l atinge”, a mai afirmat generalul.

Cine sunt oligarhii apropiați lui Putin

Leonid Mihelson, avere netă: 24,8 de miliarde de euro

Mihelson, 69 de ani, este CEO-ul Novatek, care este al doilea mare producător de gaze naturale din Rusia. Deține, de asemenea, o participație de 30,6% în Zao Sibur, cea mai mare companie de petrochimie din Rusia.

Vladimir Lisin, avere netă: 23,7 de miliarde de euro

Lisin, 68 de ani, deține Novolipețk Steel, una dintre cele mai mari companii siderurgice din Rusia. În 2010 era cel mai bogat om din Rusia.

Vladimir Potanin, avere netă: 22,5 miliarde de euro

Potanin a fost considerat, în trecut, al doilea cel mai bogat om din Rusia și al zecelea cel mai bogat om din lume. Deține Interros, un conglomerat rus cu participații în minerit, energie, finanțe, retail și alte sectoare.

Ghenadi Timcenko, avere netă: 20,4 miliarde euro

Timcenko, 71 de ani, a fost un aliat apropiat cu Putin încă din anii 90. El a avut bunurile înghețate și i s-a interzis să călătorească în Marea Britanie și în UE din cauza legăturii sale cu invazia Ucrainei. Timcenko a cofondat Gunvor, al patrulea cel mai mare comerciant de țiței.

Roman Abramovici, avere netă: 8,8 miliarde de euro

Fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea este unul dintre cei mai cunoscuți oligarhi ruși. Politicianul de 57 de ani a fost forțat să vândă Chelsea în 2022, după ce a fost lovit de sancțiuni, dar nu a obținut veniturile din vânzare. El deține participații la gigantul rus de oțel Evraz și la producătorul de nichel Norilsk.

Vladimir Litvinenko, avere netă: 2,7 miliarde de euro

Litvinenko, 69 de ani, a fost directorul de campanie al lui Putin, deține acțiuni la compania chimică rusă PhosAgro. Este rectorul Universității de Mine din Sankt Petersburg din anii 90.

Boris Rotenberg, avere netă: 1 miliard de euro

Rotenberg, 68 de ani. prietenul din copilărie și partenerul de judo al lui Putin, este coproprietar al SMP Bank și a fost sancționat din cauză că și-a folosit resursele pentru a sprijini guvernul rus.

Urmărește-ne pe Google News