„Sunt sigur că (rușilor – n.r.) le-ar plăcea să facă ceva la Chișinău”, a spus generalul american, precizând că dacă forțele Moscovei ar fi avut succes cu invazia din Ucraina, cu siguranță și-ar fi dorit să cucerească și Republica Moldova, și Georgia și să se extindă și în Belarus.

„Este parte a eforturilor Rusiei. Dar cred că și ei știu că dacă ajung în Moldova, atunci riscul unei probleme cu România, ceea ce înseamnă tot NATO, ar fi devastator pentru Rusia”, a explicat Ben Hodges, adăugând că „este puțin probabil ca Rusia să încerce ceva”.

Generalul american a mai spus că prezența președintelui Joe Biden la Kiev la aproape un an de la declanșarea războiului a reprezentat un mesaj pentru Kremlin și „sigur a fost o mare dezamăgire pentru președintele Rusiei”.

Iar discursul de a doua zi de la Varșovia în care Joe Biden și-a exprimat respectul pentru Republica Moldova „a fost un lucru foarte important”.

„Kremlinul cred că este îngrozit că președintele american a vorbit despre Moldova”, a adăugat Ben Hodges.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care s-a întâlnit la Varșovia cu Joe Biden, a avertizat recent în privința „planurilor Rusiei de destabilizare” a țării sale.

„Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa- numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, a declarat Maia Sandu pe 13 februarie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News