„Dacă Rusia ar crea un incident nuclear la Zaporojie (centrala nucleară din Zaporojie este cea mai mare din Europa – n.r.) și ar câștiga un anumit avantaj de pe urma acestuia, pentru a crea dezordine în guvernul ucrainean sau ar face ca forțele ucrainene să încerce să salveze oamenii din regiune, de toate acestea ar beneficia în mare măsură Rusia. Dar asta nu distruge armata ucraineană; nu împiedică o ofensivă ucraineană în cele din urmă în altă parte a țării sau imediat după ce accidentul este limitat”, a declarat Ryan.
Folosirea unei arme nucleare de către președintele Putin s-ar întâmpla dacă ar pierde fâșia de uscat sau provinciile pe care le-a luat sau dacă va pierde Crimeea, iar asta s-ar putea întâmpla indiferent de ce se întâmplă la Zaporojie.
Generalul american în retragere Kevin Ryan:
Generalul american a precizat că a perceput ca pe niște eșecuri încercările occidentale de a-l convinge pe liderul de la Kremlin să nu apeleze la o potențială utilizare a armelor nucleare.
„Sunt unul dintre puținii oameni care au spus că aceste amenințări (ale Rusiei de a recurge la arma nucleară, n.r.) nu sunt doar grave, dar sunt probabil să se întâmple. Asta face ca o amenințare să fie urgentă, ceva ce alții nu spun. Dacă aceste amenințări sunt recunoscute ca urgente, atunci guvernele vor face ceva în privința asta; dacă nu sunt urgente sau dacă nu sunt probabile, atunci guvernele au multe alte lucruri de făcut, de care vor să se ocupe și care sunt urgente”, a adăugat Kevin Ryan, care în prezent este membru senior la Centrul Belfer pentru Știință și Afaceri Internaționale de la Harvard Kennedy School.
Generalul punctează că pentru oamenii care trăiesc în regiunile ocupate, ucraineni și ruși deopotrivă, discuția privind potențiala folosire a armelor nucleare nu este una teoretică.
„Audiența mea e formată din liderii politici din Moscova, Washington, Kiev și capitalele NATO. Ei subestimează probabilitatea ca Putin să dea curs amenințărilor sale de a folosi arme nucleare. Când subestimează asta, când consideră că aceste amenințări sunt improbabile, ei lasă deoparte întrebarea ce să facă în privința asta. Nu mai avem acest lux. Trebuie să ne gândim în viitor și să ne gândim acum la ce să facem pentru pregătirea medicală, pregătirea pentru ajutor umanitar, pregătirea militară pentru a opera pe un câmp de luptă nuclear. Toate aceste lucruri… e nevoie să facem mai mult în privința asta”, a explicat Ryan în interviu.
„Nu cred că Occidentul i-a oferit cu adevărat sau i-a arătat ceva care l-ar descuraja să folosească o armă nucleară în Ucraina. Sunt sancțiuni economice? Acestea nu au oprit ceea ce a făcut el până acum. Este o lovitură militară catastrofală? Occidentul ar putea face asta, dar nu sunt pregătiți să facă asta. Ei nu și-au organizat forțele și nu le-au mutat în interiorul granițelor pentru a lovi. Și guvernul Statelor Unite a spus categoric că nu va ataca soldații ruși și nu va începe al treilea război mondial”, a continuat generalul american.
Cum va afecta spargerea barajului de la Kahovka contraofensiva ucraineană
El a vorbit și despre cine ar fi distrus barajul-cheie de la Nova Kahovka, controlat de ruși în regiunea sudică Herson, și de ce ambele părți – ucraineană și rusă – ar fi avut interese să o facă, dar și despre cum ar putea afecta acest lucru o contraofensivă ucraineană sau alte planuri de luptă.
„În mod real (distrugerea barajului, n.r.) nu aduce beneficii Ucrainei (…). Nici Rusiei nu aduce beneficii; deși, dacă Rusia a spart barajul și l-a aruncat în aer, ceea ce îmi arată despre Rusia și liderii militari ruși este că au foarte puțină încredere în apărarea lor din regiunea Herson, apărare pe care au construit-o constant încă din vară și care este extinsă. Dacă aș fi fost în locul lor, nu aș fi inundat această zonă încă, până nu aș fi văzut că, în primul rând, atacurile vin în această zonă și, în al doilea rând, că apărarea mea nu putea să facă față unui atac”, a mai spus Ryan.
Potrivit acestuia, „ar părea a fi un act de disperare, dacă rușii au făcut-o”.
„Și aș fi de acord că rușii au făcut asta pentru că ei sunt cei care vor beneficia cel mai mult din punct de vedere tactic și operațional de pe urma acelor inundații”, a adăugat generalul american.
El arată că pentru armata ucraineană, inundațiile ar întârzia orice operațiune sau mișcare majoră în regiunea Herson.
„S-ar putea ca Ucraina să fi prevăzut inundarea și ruperea barajului și poate că nu plănuiseră ca ofensiva lor majoră să fie în acea zonă. Dar orice a fost planificat va fi cel puțin amânat și încetinit”, a punctat generalul american.
În ceea ce privește implicațiile pentru partea rusă, distrugerea barajului de la Nova Kahovka creează „o problemă mai serioasă” decât era atunci când Ucraina deținea această zonă și tăiase canalul pentru a priva Crimeea de apă dulce.
„Va dura mult timp pentru ca Rusia să recâștige apa din nord, principala sursă de apă în regiune, iar acest lucru va avea un impact nu numai asupra oamenilor și comunităților civile, ci și asupra armatei și a operațiunilor sale din afara Peninsulei Crimeea”, a mai explicat Kevin Ryan.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Jumbo • 11.06.2023, 17:33
Patriotul Putin se lupta cu SUA si cu haita ei de 40 de hiene nato. De unul singur, precum cavalerul Lancelot. DREPTATEA VA INVINGE, E TARA LOR NU A LUI ROTSCHILD. SLAVA ROSSIAAAAAAA