Întrebat despre alegerea Kremlinului de a minimiza ofensiva ucraineană din regiunea rusă Kursk, generalul în rezervă Hodges pune această abordare pe faptul că atacul transfrontalier și cucerirea a 1.200 de kilometri din teritoriul rus au constituit „o catastrofă” pentru Vladimir Putin, iar liderul de la Kremlin nu și-a dorit să fie amplificată în mass-media. „Este o catastrofă pentru Kremlin să fie luat prin surprindere astfel. Nu se potrivește cu povestea pe care a susținut-o. Și cred că a numit-o «operațiune teroristă ucraineană» și a însărcinat FSB (Serviciul Federal de Securitate – n.r.) cu răspunsul, pentru a se potrivi cu această poveste”, a explicat el.

„Cred că o parte din surpriză a fost provocată de faptul că Statul Major (al armatei ruse – n.r.) nu credea ceea ce vedea. Și din cauza acestei infrastructuri de comandă confuze și concurente, în care FSB și forțele armate rus se urăsc reciproc. Rosgvardia (Garda Națională din Rusia – n.r.) este destul de independentă. Există, probabil, cantități incredibile de corupție în rândul forțelor de frontieră. Toate acestea sunt expuse acum”, a adăugat generalul american în rezervă.

În opinia fostului comandant al trupelor SUA în Europa, Putin a eșuat în a apăra Rusia. „Președintele Putin a vorbit mereu despre faptul că el este singurul care poate proteja Rusia. Și a eșuat”, a subliniat el.

În timp ce a salutat modul în care Ucraina a gestionat ofensiva din Kursk, generalul în rezervă Hodges a insistat asupra „răspunsului Rusiei”. Rușii „au fost incompetenți, lenți, confuzi. Din fericire, au fost surprinși, încă au probleme de comandă și control. Cine este la conducere? FSB? Statul Major? Rosgvardia, forțele de frontieră? Acest tip de confuzie și ura dintre diferitele părți ale forțelor de securitate ruse au contribuit la reacția lor lentă și inegală”, a precizat el.

Generalul american crede că această „contraofensivă”, cum o numește el, „este doar o parte dintr-o operațiune mai amplă, menită să schimbe ritmul, să schimbe narațiunea unui fel de inevitabilitate rusă”. Totuși, avertizează el, există posibilitatea ca rușii să își revină și „să exercite din ce în ce mai multă presiune prin diferite tipuri de lovituri”.

În ceea ce privește avansul rușilor în regiunea Donețk, spre orașul strategic Pokrovsk, fostul comandant al trupelor SUA în Europa nu se declară îngrijorat. „Peste tot în media occidentală se spune: «Doamne, Pokrovsk!» și «rușii avansează». Păstrez o hartă a Ucrainei cu mine tot timpul. Și mă uitam ieri la ea, încercând să măsor distanța de la Avdiivka la Pokrovsk – este de doar aproximativ 60 de kilometri. Deci, în șase luni, Rusia s-a deplasat doar 60 de kilometri, pierzând mii de soldați în fiecare săptămână”, a declarat el. „Dacă au mai rămas 10 kilometri, atunci probabil că vor fi încă 10.000 de soldați ruși morți”, a adăugat Ben Hodges.

„Senzația mea este că Statul Major ucrainean este mai puțin îngrijorat de ceea ce face Rusia în est. Acest atac în direcția Kursk va avea în cele din urmă un efect semnificativ”, anticipează generalul american în rezervă.

Evocând posibilitatea retragerii unor trupe ruse din Ucraina pentru a respinge ofensiva ucraineană din Kursk, Hodges a declarat că „este prea devreme” pentru a vorbi despre o eventuală relocalizare de forțe. „Și, bineînțeles, pentru că Statul Major rus urăște FSB, nu se grăbesc să devieze forțele din est pentru a ajuta FSB în Kursk”, a comentat el.

În schimb, fostul comandant al trupelor SUA în Europa s-a declarat îngrijorat de „baza de recrutare din Ucraina”. „Baza de recrutare și formare nu este ceea ce ar trebui să fie. Ucraina are destui oameni. Există probabil două milioane de femei și bărbați de vârstă militară care ar putea servi. Dar guvernul nu a făcut încă o treabă suficient de bună cu recrutarea și formarea”, a conchis Ben Hodges.

Urmărește-ne pe Google News