„Prioritate: folosiți atacuri de precizie cu rază lungă de acțiune pentru a izola Crimeea, apoi faceți-o imposibil de păstrat pentru forțele ruse. Vizați flota Mării Negre din Sevastopol cu lovituri de precizie zilnice. Idem pentru Forțele Aeriene Ruse la Saki”, a scris luni, 27 februarie, într-un mesaj publicat pe Twitter, locotenent-generalul în rezervă, care a comandat forţele armate ale SUA din Europa între 2014 şi 2017.
Priority: use long-range precision strike to isolate Crimea, then make it untenable for Russian forces. Drive Black Sea Fleet from Sevastopol with daily precision strikes. Ditto for Russian Air Force at Saky, etc. Allow no sanctuary for Drone lunches. Land forces can come later. https://t.co/uHGfD0qol6
— Ben Hodges (@general_ben) February 27, 2023
Ben Hodges a adăugat că Ucraina trebuie să se asigure că în Crimeea nu va mai fi „un sanctuar” din care forțele ruse să lanseze atacuri, inclusiv cu drone, asupra teritoriului ucrainean.
Conform generalului american, faza desfășurării forțelor terestre poate fi abordată mai târziu.
Peninsula Crimeea a fost anexată ilegal de Moscova în 2014, iar flota rusă de la Marea Neagră își are baza în portul Sevastopol.
Baza aeriană de la Saki situată pe țărmul vestic al peninsulei, la nord de Sevastopol, a fost vizată de atacuri aeriene care au distrus în august 2022 10 avioane militare rusești. În septembrie, generalul Valeri Zalujnîi, comandantantul-șef al armatei ucrainene, a recunoscut că Kievul a desfășurat acele atacuri.
Ben Hodges și-a mai prezentat, în urmă cu câteva zile, planul privind Crimeea, afirmând că Ucraina va avea „o șansă reală” să elibereze acest teritoriu „până la sfârșitul verii”, dacă va primi rachete cu rază lungă de acțiune.
Rachetele cu rază lungă de acțiune, esențiale în strategia propusă de Hodges
Generalul american afirmase anterior că Ucraina nu va fi niciodată sigură, dacă Rusia va păstra Peninsula. Crimeea este „terenul decisiv pentru acest război”, a declarat el în ianuarie, adăugând: „Trebuie eliberată și trebuie să-i dăm Ucrainei orice îi este necesar pentru a putea face asta până la sfârșitul anului.”
În scenariul prezentat de Hodges, rachetele cu rază lungă de acțiune sunt vitale, precum și sistemele ATACMS, pe care administrația Biden a refuzat să le furnizeze Kievului, ca să nu existe riscul utilizării lor în atacuri în adâncimea teritoriului Federației Ruse.
Generalul consideră că refuzul Washingtonului a oferit „un sanctuar” pentru sistemele rusești din Crimeea și din alte zone de unde sunt lansate atacuri împotriva ucrainenilor nevinovați. În ultima vreme, Casa Albă a devenit, însă, dispusă să ajute Ucraina să-i atace pe ruși în Crimeea.
La mijlocul lunii ianuarie, cea mai importantă voce importantă din armata Statelor Unite, șeful Statului Major, generalul Mark Milley, și-a exprimat însă rezervele cu privire la capacitatea Kievului de a elibera complet teritoriile ocupate de ruși.
„Expulzarea pe cale militară a forțelor ruse” din toate teritoriile ucrainene controlate de Moscova, inclusiv din Crimeea, va fi „foarte, foarte dificilă”, a spus șeful armatei americane.
Foto: Shutterstock
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina