Comentariile privind poziționarea României vine după ce Klaus Iohannis a fost în vizită la Kiev alături de președintele francez Emmanuel Macron, de cancelarul german, Olaf Scholz și de premierul italian Mario Draghi.
„Poziția noastră e ușor asociată cu cea a Franței și Germaniei. Noi avem o legătură specială și cu Germania. Președintele nostru e vorbitor de limbă germană. Sigur că suntem mai apropiați de cele două țări pentru că acestea sunt și condițiile interne ale României. Și atunci, o poziție mai europeană spre Germania și Franța, în sensul că oferim tot ce putem, dar nu armament deosebit sau sisteme militare sofisticate sau grele.
Pe de altă parte, n-am putut opri nici micul nostru import de gaze naturale din Rusia, pentru că nu avem o altă posibilitate. N-am putut să ne aliniem imediat din punctul de vedere al transformării industriale, plus că pentru noi să oprim centre de producție ar reprezenta un dezastru economic”, a spus Barbu pentru SpotMedia.
„Suntem la fel de șovăielnici ca întotdeauna”
Generalul crede că „Suntem cea mai expusă țară la acest conflict”.
„Odată, pentru că la Marea Neagră suntem lipsiți de apărare. Aceasta e realitatea. Acel grup de luptă avansat al NATO și cu ce se mai poate aduna ca forță de apărare nu depășește cifra de 4.000 de soldați străini, iar ca forță militară națională avem ce avem, dar nu putem să ne mândrim și, de aceea, cred că poziția noastră este una destul de rațională. Nu convingătoare, ci șovăielnică. Noi am mai avut poziții șovăielnice și în alte conflicte militare, dar și de data aceasta, chiar dacă nu ne vizează direct partea militară, partea economică tot ne vizează și suntem la fel de șovăielnici ca întotdeauna”, spune Cristian Barbu.
El dă drept contraexemplu Polonia, despre care spune că „a făcut câteva lucruri interesante”.
„Și-a schimbat strategia, apoi, și-a adaptat industria la noile condiții cu privire la apărare și securitate. A făcut și achiziții corecte din punctul de vedere al probabilității că ar putea fi un factor de pericol în această zonă. Și pe partea terestră și pe partea aviatică a fost foarte activă și atentă. Și, nu în ultimul rând, din punct de vedere economic, a știut să-și reducă gradual dependența de materiile prime de la ruși și iată că în acest moment stă mult mai bine decât țara noastră”, a explicat generalul.
Foto: Agerpres
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro