«Statul Islamic» se va întinde pe trei continente
Într-o înregistrare audio difuzată pe internet, “Statul Islamic” l-a desemnat ca şef pe Abu Bakr Al-Baghdadi drept “calif” şi implicit “şeful musulmanilor de pretutindeni”.
Conform planului SIIL de ocupare a lumii, califatul se va extinde iniţial de la regiunea Alep, din nordul Siriei, până în provincia Diyala din estul Irakului, în regiunile deja cucerite de gruparea radicalilor islamişti în aceste două ţări, unde au reuşit să preia controlul unor largi teritorii.
“Transmit întregii lumi un avertisment: trăim sub drapelul islamic, al califatului islamic. Şi suntem dispuşi să murim pentru a elibera toate teritoriile ocupate, din Jakarta până în Andaluzia”.
În acest moment, jihadiştii obţin venituri considerabile din contrabanda cu petrol. Potrivit Iraqi Oil Report, militanţii vând zilnic combustibil în valoare de un milion de dolari. În acest context, intenţia lor de a cuceri lumea devine destul de îngrijorătoare.
«Boeingul 777 a fost distrus în scop politic»
La scurt timp după doborârea avionului, pe 17 iulie, autorităţile de la Kiev au anunţat că ştiu cu exactitate ce tip de rachetă a fost folosit şi de unde a fost lansat focul.
“Fiecare rachetă are o amprentă electronică specifică şi poate fi detectată imediat după lansare. Este normal să se ştie de unde şi cu ce s-a tras. De asemenea, se poate spune, fără frică de eroare, că toţi cei care au doborât avionul Boeing 777 au ştiut cu exactitate ce fac, nu poate fi vorba despre vreo eroare. Scopul a fost unul politic, menit să discrediteze una din forţele combatante din zonă. Ucrainenii au lăsat spaţiul aerian deschis pentru zboruri civile deasupra zonei de conflict din Doneţk, pe considerent că insurgenţii nu ar avea arme care să bată la 10.000 de metri înălţime, acolo unde sunt culoarele civile de zbor. Uite că au avut, şi aici este vina ruşilor, pentru că au înarmat cu sistemul de rachete antiaeriene Buk asemenea trupe, dar şi vina Ucrainei, că nu a suspendat zborurile în acea zonă periculoasă de pe teritoriul ei”, este de părere generalul Emil Străinu.
«Este exclusă eroarea umană»
În legătură cu doborârea avionului de pasageri Boeing 777 în estul Ucrainei, s-a lansat şi ipoteza unei erori de manevrare a sistemului de rachete antiaeriene Buk M1 de către forţele proruse, care nu fuseseră bine instruite să folosească aceste arme.
“Este exclusă eroarea umană, deoarece instalaţia, complexă, cu aparatură sofisticată, conţine mai multe trepte de siguranţă, care nu permit plecarea rachetei prin eroare. Acela care nu este specializat în folosirea acestei instalaţii nu poate trage, adică nu o poate porni. De asemenea, Buk M1 permite identificarea avioanelor de pasageri prin coduri specifice, care nu pot fi confundate”, a mai explicat generalul Emil Străinu.
Şefii serviciilor ruseşti de informaţii, sancţionaţi
Uniunea Europeană i-a sancţionat ieri pe şefii serviciilor ruseşti de informaţii şi pe mai mulţi membri din conducerea Consiliului rus de Securitate pentru implicarea în criza din Ucraina. Potrivit jurnalului oficial al UE, pe listă figurează şeful Serviciului Federal de Securitate (FSB), Nikolai Bortnikov, şeful serviciilor de informaţii, Mihail Fradkov, şi preşedintele cecen Ramzan Kadîrov. Lor le vor fi blocate averile şi li se interzic călătoriile în UE. Acestea sunt doar câteva din sancţiunile impuse de UE, după doborârea lângă Doneţk, pe 17 iulie, a avionului Malaysia Airlines ce avea 298 de oameni la bord.
Un primar din Ucraina a fost asasinat
Locuitorii din Kremenchuk, Ucraina, sunt în stare de soc, după ce Oleg Babaev, primarul oraşului, a fost asasinat. Oficialul a fost împuşcat în piept în faţa casei sale. Babaev avea cea mai mare rată de încredere din istoria oraşului. Nu se ştie încă dacă această crimă are legătură cu starea de război din estul Ucrainei sau dacă e vorba de o răzbunare personală.
Separatiştii au luat un tanc din muzeu
Un tanc şi două tunuri lipsesc de mai multe zile dintr-un muzeu de la Doneţk dedicat celui de-al Doilea Război Mondial, aflat în faţa stadionului de fotbal Şahtior. Acestea au fost luate, potrivit agenţilor de pază, de separatiştii proruşi.
“În urmă cu două săptămâni, oameni din «republica » de la Doneţk au venit să caute un tanc şi două tunuri. Aveau o autorizaţie scrisă să le ia”, a declarat calm bărbatul însărcinat cu securitatea instalaţiei. “Au venit cu utilaje pentru a le ridica şi le-au pus într-un camion enorm. Cred că acum le folosesc în lupte”, a adăugat paznicul.