Sâmbătă, 16 decembrie 2017. Ziua în care toți ochii lumii au fost ațintiți asupra României, care și-a condus ultimul rege pe ultimul drum. O ceremonie plină de simboluri, cu o încărcătură emoțională deosebită, dar și de o mare importanță socială și politică. Un eveniment care trebuia să iasă perfect. Și, așa a fost.
Libertatea a făcut demersuri pentru a afla cine a stat în spatele organizării minuțioase a ceremoniei întinsă pe parcursul a aproape douăsprezece ore. Au fost implicate Casa Regală, Guvernul, forțele de ordine. Practic, toate instituțiile statului român și-au dat concursul ca evenimentul să decurgă impecabil. Dar a existat și o persoană care a coordonat personal toate operațiunile. Este vorba despre actualul șef de cabinet al lui Mihai-Viorel FIFOR, ministru al Apărării, și anume generalul Gelaledin Nezir. Un nume extrem de cunoscut tuturor celor din sistemul de apărare și nu numai.
Gelaledin Nezir a ocupat, pe rând, funcții importante în Ministerul Afacerilor Interne, la MapN sau în Ministerul Justiției. Și-a început cariera de ofițer în 1987, în cadrul Ministerului Apărării Naționale, unde a fost, pe rând, comandant de pluton, locțiitor al comandantului Regimentului 40 Mecanizat “Călugăreni”, comandant de pluton la Liceul Militar de Marină “Alexandru Ioan Cuza”, din Constanța, ofițer cu probleme de evidență și mobilizare la Statul Major al Marinei Militare, șef al compartimentului de Relații Publice al Statului Major General, director al Direcției de Comunicare și Relații Publice a MApN, consilier al șefului Statului Major General, consilier al ministrului apărării, locțiitor al comandantului Școlii de Aplicație pentru logistică “General Constantin Zaharia”.
Generalul Gelaledin Nezir a coordonat funeraliile Regelui Mihai la cererea Casei Regale
Potrivit surselor noastre, dupa moartea regelui Mihai, reprezentanții Casei Regale au avut o primă discuție cu autoritățile române și au cerut, în mod special ca generalul Nezir să fie cel care să se ocupe personal de planul și coordonarea funeraliilor regale. Și asta pentru că Neizir este unul dintre puținii ofițeri din Romînia care cunoaște bine protocolul pentru un astfel de eveniment, dar și pentru că reprezentanții Casei Regale au mai colaborat cu el la înmormântarea Reginei Ana.
Așadar, generalul a preluat coordonarea uneia dintre cele mai importante ceremonii desfășurate vreodată în România: funeraliile regelui Mihai I. Casa Regală nu a greșit alegându-l. Gelaledin Nezir a dat impresia, pe parcursul întregii zile, că s-a clonat și e peste tot. Activ, permanent în alertă, cu ochii în patru, șeful de cabinet al ministrului Apărării a oscilat între o suparveghere atentă și o implicare directă atunci când situația a cerut-o. Apare în aproape toate imaginile, fie că e vorba despre Palatul Regal, la procesiunea de pe Calea Victoriei, slujba de la Patriarhie, trenul Regal sau mânăstirea Curtea de Argeș. Indiferent de loc și de moment, coordonatorul evenimentului e prezent.
Libertatea a încercat să ia legătura cu el pe parcusul drumului dintre București și Curtea de Argeș, dar ni s-a transmis că generalul se află în trenul regal și…nu are mobilul cu el, tocmai ca să nu-i distragă atenția de la misiunea ce o avea de îndeplinit.
Revenind la biografie, trebuie precizat și că Gelaledin Nezir este unul dintre cei mai titrați ofițeri ai MAI: a absolvit Școala Militară de Ofițeri Activi “Nicolae Bălcescu”, din Sibiu – Arma Infanterie, Facultatea de Istorie și Științe Administrative a Universității Ovidius – Constanța, fiind licențiat în istorie, dar și în managementul organizației la Academia Forțelor Terestre din Sibiu, are un master în comunicare și relații publice, dar și unul în combaterea criminalității organizate, a absolvit Colegiul Național de Apărare și Colegiul Național de Afaceri Interne. În plus, stăpânește foarte bine trei limbi străine.
Nezir a fost decorat de cinci ori în cariera sa: Ordinul Naţional “Pentru merit” în grad de Cavaler – 2004; Semnul onorific “În serviciul Patriei”, pentru ofiţeri, XX ani de activitate – 2007; Semnul onorific “În serviciul Patriei”, pentru ofiţeri, XV ani de activitate – 2002; Emblema de Onoare a Armatei României – 2007; Emblema de Onoare a Forţelor Terestre – 2008.Oricare dintre aceste distincții i-ar fi putut aduce avansarea la gradul general, care a venit, însă, abia după 26 de ani de carieră. Asta, în timp ce alți angajați ai MAI, care s-au făcut remarcați doar prin scandaluri “la vârf” , au primit stele pe umeri an de an.