Moartea generalului Jean-Louis Georgelin a fost anunțată de presa franceză și confirmată ulterior de președintele Emmanuel Macron.

„Națiunea a pierdut unul dintre marii săi soldați. Franța a pierdut (de asemenea) pe unul dintre marii săi slujbași. Și Notre-Dame (îl pierde) pe artizanul renașterii sale”, a afirmat Macron, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X ( fosta Twitter).

Un reper celebru, catedrala a fost închisă pentru ample lucrări de restaurare după ce incendiul din aprilie 2019 i-a distrus acoperișul și turla, într-un incident care i-a uimit pe oamenii din Paris și din întreaga lume.

Cum a murit generalul Georgelin

Georgelin, un general de armată care avea 74 de ani, a fost numit de către președintele Macron, în decembrie 2019, să conducă organismul înființat pentru renovarea catedralei în urma incendiului. Autoritățile speră să redeschidă Notre-Dame până în 2024, când capitala franceză va găzdui Jocurile Olimpice.

Generalul Georgelin a fost şef al Statului Major General al Armatei Franceze între 2006 şi 2010. Din funcţia de preşedinte al organismului care se ocupa de renovarea emblematicului monument din capitala Franței, principalele sale misiuni au fost să garanteze desfăşurarea corectă a lucrărilor, cu respectarea termenelor stabilite, şi să informeze publicul şi donatorii cu privire la progresul lucrărilor, notează agenția spaniolă de presă EFE, potrivit Agerpres.

Se crede că Georgelin a căzut în gol în apropierea portului Faustin, aflat la o altitudine de 2.650 de metri, în departamentul Ariege (din sudul Franţei, situat în regiunea Occitania, au declarat surse din Jandarmerie, citate de France Televisions. „PGHM (plutonul de jandarmi de munte, n.r.) a intervenit pe pantele Muntelui Valier (…) şi a descoperit cadavrul unui bărbat care a fost identificat oficial drept generalul Georgelin”, a declarat un reprezentant al parchetului local, precizând că este privilegiată pista unui accident.

Notre-Dame va fi readusă la designul său anterior, urmând să fie reconstruită inclusiv turla de 96 de metri proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc la mijlocul anilor 1800.

Foto: Profimedia Images

Urmărește-ne pe Google News