Preşedintele Volodimir Zelenski a recunoscut pierderea oraşului Vuhledar, afirmând că problema principală este retragerea trupelor şi protejarea vieţilor.

Guvernatorul regiunii Doneţk numit de Rusia a declarat că ambele părţi recunosc valoarea strategică a oraşului, adăugând că eforturile de reconstrucţie vor lua timp.

Trupele ruse avansează în mod constant în diferite sectoare din estul Ucrainei, în ciuda incursiunii-surpriză a Kievului în regiunea Kursk din vestul Rusiei, în luna august, în care îşi pusese speranţa că va încetini avansul ruşilor.

Sîrski a declarat pe social media că lucrează în „unul dintre cele mai fierbinţi sectoare ale frontului” cu Brigada 25 aeropurtată Siceslav.

El nu a dat detalii cu privire la locaţie, dar brigada operează pe frontul Pokrovsk, o zonă unde atacurile ruseşti se intensifică.

„În timp ce lucram în brigadă, am luat o serie de decizii menite să consolideze stabilitatea şi eficacitatea apărării noastre”, a declarat Sîrski.

„Vieţile soldaţilor trebuie să fie salvate”

După mai mult de doi ani şi jumătate de război la scară largă, trupele ucrainene sunt în defensivă. Armata ucraineană a anunţat, miercuri, că retrage trupele din oraşul minier Vuhledar, un bastion poziţionat pe teren mai înalt, care a rezistat atacurilor intense după invazia Rusiei în Ucraina în 2022.

Comandamentul militar din estul Ucrainei a declarat că a ordonat retragerea din Vuhledar pentru a evita încercuirea de către trupele ruse şi pentru a „păstra personalul şi echipamentul militar”.

Rusia a utilizat pe scară largă această tactică pentru a-şi asigura controlul asupra altor aşezări ucrainene.

„Vieţile (soldaţilor) trebuie să fie salvate pentru că sunt oamenii noştri, sunt cetăţeni ai Ucrainei”, a declarat Zelenski, adresându-se reporterilor alături de noul secretar general al NATO, Mark Rutte.

„Prin urmare, este foarte corect ca ei să se poată retrage şi să se salveze”, a adăugat preşedintele.

Pokrovsk, teatrul celor mai violente lupte

Forţele Moscovei controlează în prezent puţin sub o cincime din Ucraina. Vladimir Putin a declarat că obiectivul tactic principal al Moscovei este să cucerească în întregime regiunile Doneţk şi Luhansk.

Forţele ruse au înaintat spre vest în puncte-cheie de-a lungul a aproximativ 150 km de front în Doneţk, centrul logistic de la Pokrovsk fiind o ţintă-cheie.

Într-un raport privind situaţia de pe câmpul de luptă, Statul Major al Ucrainei a declarat că sectorul Pokrovsk a rămas teatrul celor mai violente lupte.

Acesta a declarat că forţele ruse au lansat 28 de atacuri asupra forţelor ucrainene în acest sector şi alte 23 în sectorul Kurakove din apropiere.

Urmărește-ne pe Google News