Dacă Ucraina cade, Rusia își poate îndrepta „expansionismul imperialist” spre Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, avertizează consilierul lituanian pentru securitate națională Kestutis Budrys.

Generalul Rajmund Andrzejczak, 56 de ani, fostul șef al Statului-Major polonez (2018-2023), a expus un plan de a descuraja Rusia.

„Dacă atacă un centimetru din teritoriul lituanian, răspunsul va veni imediat. Nu în prima zi, ci în primul minut! Vom atinge toate țintele strategice pe o rază de 300 de kilometri. Vom ataca Sankt Petersburg direct”, a spus generalul polonez.

„Ar însemna și sfârșitul lui Putin”

Apelul său urgent: „Trebuie să schimbăm narațiunea și să preluăm inițiativa”. Rusia trebuie să știe că „un atac asupra Poloniei, asupra statelor baltice sau asupra altei țări din Europa de Est ar însemna și sfârșitul lui”.

Vladimir Putin. Foto: Hepta

Chiar și fără utilizarea bombelor atomice, spune oficialul de grad înalt. „Acesta este singurul mod în care Kremlinul poate fi descurajat de la o astfel de agresiune”, a insistat Andrzejczak.

În acest scop, Polonia achiziționează în prezent „800 de rachete cu o rază de acțiune de 900 de kilometri” care ar fi folosite în cazul unui atac rusesc.

Comandantul armatei lituaniene: „Să fim capabil să ripostăm pe cont propriu, fără să așteptăm decizia NATO”

Comandantul armatei lituaniene, Raimundas Vaiksnoras, spune și el că, în cazul unui atac rusesc asupra țării sale, „trebuie să fim capabili să ripostăm imediat pe cont propriu, fără a trebui să așteptăm decizia în anumite capitale NATO cu privire la a declara sau nu articolul 5”.

Lituania achiziționează în prezent numeroase sisteme HIMARS din SUA, precum și alte arme grele. Ei vor să poată lovi înapoi la câteva sute de kilometri adâncime în cazul unui atac rusesc.

Articolul 5 din Tratatul Alianței Nord-atlantice prevede că un atac armat împotriva unuia dintre statele semnatare va fi considerat un atac împotriva tuturor şi, în consecinţă, în virtutea dreptului la legitimă apărare, „va asista partea sau părţile astfel atacate, întreprinzând de îndată, individual şi de comun acord cu celelalte părţi, acţiunea pe care o consideră necesară, inclusiv utilizarea de forţă armată pentru restabilirea şi menţinerea securităţii”.

„Moscova va fi paralizată”

În fine, un expert cibernetic dintr-o țară din Europa de Est a dezvăluit, pentru Bild: „Dacă Rusia ne atacă, suntem bine pregătiți. Nu va mai exista nici un metrou sau lift funcțional la Moscova.”

Țara sa a dezvoltat un concept pentru a oferi Rusiei „un șoc sistemic”. Va paraliza capitala rusă și va împiedica Kremlinul să se angajeze „într-un război de uzură pe care nu-l putem câștiga într-un timp foarte scurt”.

Urmărește-ne pe Google News