Prin analiza imaginilor satelitare în colaborare cu Centrul pentru Reziliență Informațională (CIR ) și investigații la sol, jurnaliștii au identificat unitatea care a bombardat orașul și pe comandantul ei.
La sfârșitul lunii februarie, în timp ce armata lui Putin lupta pentru a pune mâna pe Harkov, au fost trase obuze de 300 de milimetri în zonele rezidențiale ale celui de-al doilea oraș al Ucrainei, cu un lansator de grenade propulsat Tornado. Obuzele, care trăgeau 72 de focoase (până la 32.832 de fragmente în total) pe o zonă de mărimea unui teren de fotbal, au dat o lovitură devastatoare populației civile. Exploziile au distrus case și au ucis și rănit oameni.
CNN a urmărit 11 bombe lansate de Tornado care au căzut în Harkov pe 27 și 28 februarie. Și toate aparțineau Brigăzii 79 de artilerie cu reacție rusă, cu sediul în regiunea Belgorod.
Această unitate raportează direct conducerii Districtului Militar de Vest (ADM) al Forțelor Armate Ruse, unul dintre cele cinci districte militare ale armatei lui Putin din partea de vest a țării. Și este condus de general-colonelul Alexander Juravliov.
Mai mulți experți militari spun că el este singurul ofițer autorizat să ordone atacul cu rachetă Tornado în zona sa, pentru că este o armă scumpă și e nevoie de aprobarea celui mai mare ofițer din zonă.
Oficialii de la Kremlin și de la Ministerul rus al Apărării nu au putut confirma acest lucru, deoarece nu au răspuns solicitărilor trimise de CNN.
„Dar pentru cei care au supraviețuit războiului civil de lungă durată din Siria, scena de la Harkov rezonează cu multe alte evenimente comise de Rusia după ce a intervenit în 2015 pentru a-l ajuta pe președintele Bashar al-Assad”, au făcut o analogie jurnaliștii.
Alexander Juravliov, în vârstă de 57 de ani, a fost promovat la gradul de ofițer în anii 80, în timp ce slujea într-un grup de trupe rusești în fosta Cehoslovacie. După prăbușirea URSS, s-a întors acasă, servind mai întâi în unități de tancuri.
A fost trimis de trei ori în Siria și a devenit pentru prima dată comandantul trupelor rusești în această țară în timpul celei de-a doua misiuni, în iulie 2016. Înainte de a prelua mandatul, Moscova a fost implicată în bătălii sângeroase pentru estul Alepului, deținut de rebeli, care avansau constant, în ciuda opoziției armate.
Sub comanda lui Juravliov, trupele ruse au năvălit în Alep. După ce a preluat inițiativa, armata rusă și-a intensificat rapid atacurile asupra teritoriului deținut de rebeli și a pus capăt asediului orașului dens populat. Acest lucru a dus la un număr mare de victime și la lansarea unor tactici care au determinat intervenția Rusiei în Siria: să asedieze, să înfometeze, să bombardeze și să forțeze să se supună.
În timpul mandatului său, numărul de atacuri documentate cu muniții cu dispersie în Alep a crescut, de asemenea, dramatic. Potrivit Centrului de documentare a încălcărilor drepturilor omului în Siria, munițiile cu dispersie au fost folosite în oraș de 137 de ori între 10 septembrie și 10 octombrie 2016, ceea ce este cu 791% mai mult decât media din ultimele opt luni.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina