Dvornikov a fost trimis în Ucraina în aprilie, pe fondul unei schimbări de conducere care a fost interpretată pe scară largă ca o recunoaștere de către președintele rus Vladimir Putin că planul de război al Moscovei a eșuat în primele luni.

The Times a citat anterior oficiali americani spunând că, înainte de numirea lui Dvornikov, generalii ruși au condus războiul din Moscova, fără un comandant central pe câmpul de luptă.

Desemnarea lui Dvornikov ca noul comandant la sol a fost menită să schimbe situația. Unul dintre obiectivele sale principale a fost îmbunătățirea coordonării dintre unitățile din Ucraina, a raportat anterior BBC, citând oficiali occidentali.

Potrivit surselor The New York Times, Dvornikov, după ce a preluat comanda, a încercat să îmbunătățească coordonarea acțiunilor unităților terestre și aeriene ruse. Cu toate acestea, potrivit experților militari intervievați de publicație, deficiențele sistemice ale armatei ruse sunt „profunde și fundamentale” și sunt imposibil de remediat în câteva săptămâni.

În special, ei cred că în armata rusă, la nivelul cel mai de jos, nu are cine să ia decizii independente. În țările occidentale, acest rol este preluat de subofițeri care au pregătirea și autoritatea corespunzătoare. În forțele armate ruse, a spus sursa Pentagonului, totul este încă organizat după aceleași principii ca pe vremea armatei sovietice, când toate comenzile erau date de sus.

„Noile tactici ale generalului Dvornikov, preluarea comenzii și controlului, astfel încât să existe un factor de decizie, au fost în regulă”, a declarat pentru publicație generalul Philip Breedlove, fost comandant al Comandamentului European al SUA și Comandant Suprem al Forțelor Aliate NATO în Europa. Cu toate acestea, a adăugat el: „chiar și armatei noastre i-ar fi greu să se regrupeze și să se reorganizeze în două săptămâni după ce a primit o bătaie atât de bună”.

Trupele ruse, potrivit lui Breedlove, au fost prea repede aruncate în luptă în Donbas. El sugerează că o astfel de decizie „a venit de la Moscova”.

Evelyn Frakas, care conduce grupul de reflecție McCain Institute, a remarcat, la rândul său, că, potrivit informațiilor occidentale, președintele rus Vladimir Putin este din ce în ce mai implicat personal în luarea deciziilor tactice cu privire la acțiunile trupelor rusești în Ucraina. „Știm că amestecul președinților în stabilirea obiectivelor și a tacticilor operaționale este o rețetă pentru dezastru”, a adăugat ea.

Alexandr Dvornikov și Vladimir Putin, în 2016, când președintele rus l-a decorat pe general pentru participarea sa la luptele din Siria. Foto: Profimedia Images

Nu se știe dacă Dvornikov continuă să conducă trupele rusești în Ucraina. De la mijlocul lunii mai, scrie NYT, nu au existat rapoarte despre locul în care se află. Conflict Intelligence Team a raportat pe 26 mai că, potrivit unor rapoarte, comanda trupelor ruse în bătălia pentru Donbas a fost transferată viceministrului apărării, șeful Direcției Principale Militaro-Politice a Forțelor Armate, generalul colonel Ghenadi Jidko. Nu este posibilă confirmarea sau infirmarea acestei informații. Oficial, autoritățile ruse nici măcar nu au anunțat numirea lui Dvornikov.

Înainte de războiul din Ucraina, Dvornikov a fost supranumit „Măcelarul Siriei” pentru rolul său în bombardamentul rusesc asupra țării, în sprijinul președintelui Bashar al-Assad.

În mod similar, teritoriile deținute de Ucraina din regiunea Donbas au suferit bombardamente puternice ca parte a noii ofensive a Rusiei sub conducerea lui Dvornikov, un oraș fiind lovit de „200 de ori pe oră”, potrivit oficialilor ucraineni.

Cu toate acestea, eforturile lui Dvornikov nu au dat încă rezultate semnificative.

Săptămâna trecută, un oficial american a declarat că Rusia a pierdut aproximativ 1.000 de tancuri, un număr substanțial de trupe, mijloace de luptă și avioane de când a început războiul pe 24 februarie.

Invazia Rusiei a continuat să se blocheze sub Dvornikov, deoarece liderii țării „nu au reușit să schimbe caracterul armatei ruse”, a declarat pentru The Times Frederick W. Kagan, directorul Critical Threats Project de la American Enterprise Institute.

 
 

Urmărește-ne pe Google News