Fostul candidat la alegerile prezidențiale din 2009, Mircea Geoană, a stat, miercuri, în postura de martor în fața judecătorului care soluționează dosarul de corupție al fostului primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie.
Încă din capul locului Geoană a fost pus de către noul judecător, din dosarul fostului edil, să spună tot ce știe despre cadourile primite de la Vanghelie, respectiv, trei ceasuri de lux.
Le-am primit de ziua mea și a soției
Geoană a răspuns prompt dar nu înainte de a preciza că își menține declarația de la DNA, unde spune că nu a resimțit vreo presiune sau vreo forțare din partea ofițerilor sau a procurorului.
„Tot ce vreau să adaug suplimentar privind aceste cadouri, trei ceasuri, e că acestea au fost simple cadouri de onomastică, la aniversarea a 50 de ani. Sub nicio formă nu au făcut obiectul unor alte discuții. Mi le-a oferit în calitate de coleg, fără nicio legătură politică sau administrativă. Le-am primit cu ocazia două onomastici, respectiv a mea și a soției. Nu cunosc nimic referitor la proveniența lor”, a spus Geonă în fața judecătorului.
Astfel, el a arătat că două dintre ceasuri au fost primite de ziua sa iar un al treilea de ziua soției sale, la o anume distanță în timp.
Dezinteres
Întrebat de procurorul DNA de la ce branduri de renume erau ceasurile Geoană a arătat că nu știe nici acum de la ce firme proveneau ceasurile și a amintit că ele se află în continuare în posesia DNA, la camera de corpuri delicte.
„Nu știu nici acum mărcile dar potrivit ofițerului DNA ele sunt neatinse, în custodia procurorilor”, a mai spus Mircea Geoană.
Întrebat de avocații lui Vanghelie dacă a avut vreodată sentimentul că ceasurile provin din activități ilicite sau dacă i s-a cerut vreodată ceva în schimbul acestor ceasuri Geoană a negat categoric. „Niciodată nu am avut astfel de suspiciuni”, a spus Geoană care a mai precizat: „Nu sunt specialist și nu pot distinge valoarea. Am considerat că e un cadou normal la o aniversare a unei vârste rotunde. Nu sunt nici amator de podoabe”.
Vanghelie a intrat înstărit în politică
Avocații lui Vanghelie i-au mai cerut lui Geoană să povestească instanței situația materială a clientului lor la momentul intrării sale în politică. Ei au explicat că este relevant, pentru a se putea observa că Vanghelie era deja „bogat” când a început să cocheteze cu scena politică.
„Nimeni nu are acces la fișa de stare financiară a cuiva în calitate de lider politic. Privind la percepția exterioară nu mi s-a părut ceva ieșit din comun acel cadou. Nu-mi caut colegii pe site-ul de la ANI (Agenția Națională de Integritate – n.r.). Percepția mea e ca domnul Vanghelie a venit cu o stare materială bună în politică. Nu era o noutate sau vreo uimire pentru noi faptul că avea resurse financiare suficiente pentru un trai peste medie. Nu am avut nici curiozitatea și nici informații directe”, a răspuns fostul senator în fața instanței.
Pus să aducă darurile de la fostul edil la DNA
Martorul Geoană a detaliat și momentul chemării sale la DNA.
„Ceasurile au fost solicitate telefonic de un ofițer DNA care m-a întrebat dacă dețin aceste ceasuri sau alte cadouri de la Vanghelie. Am fost punct ochit punct lovit. Știau. Am mers atunci cu ceasurile la DNA. A fost un dialog instituțional civilizat cu domnii de la DNA atât cu mine sau cu persoane din anturajul meu sau importante mie. Nu s-au exercitat presiuni”, a dezvoltat fostul demnitar.
Oprea, Ponta, Coldea și dosarul pre-fabricat
Marian Vanghelie a avut posibilitatea de a-i adresa în mod direct o întrebare martorului astfel că el a vrut să știe de la Mircea Geoană ce detalii știe despre culisele formării dosarului său penal.
„Domnul Oprea, domnul Coldea și domnul Ponta se ocupau temeinic de mine. Toată încrengătură dintre procurorul de la DNA și procurorul de la PTB care l-a cercetat pe denunțător s-a făcut la Oprea în birou. Domnul Geoană își amintește despre discuțiile avute de mine cu mai mulți colegi, cărora le-am spus că mă temeam că voi fi arestat?”, a fost întrebarea fostului edil.
În replică, după ce a primit acordul instanței de a răspunde, Geoană a spus: „Eu am spus că în lupta politică de după 2009, a existat și comisia de anchetă a alegerilor prezidențiale, care a adus informații că între actori ai statului a existat o conivență nedemocratică, și așadar consider că nu este exclus ca Vanghelie și alții să fi avut de suferit. S-a constatat că au existat imixtiuni nepermise în justiția din România. Însă, nu am informații ca în această speță să fi existat influențe”.
Tribunalul București va relua audierile de martori în 18 octombrie, iar până atunci se va decide dacă dispune reaudierea martorilor și a inculpaților, după schimbarea judecătorului de caz.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro