Hinton a declarat că unul dintre pericolele aduse de dezvoltarea inteligenței artificiale sunt „destul de înfricoșătoare”.
Referindu-se la chatboți, el a spus că „în acest moment, nu sunt mai inteligenți decât noi, din câte îmi dau seama. Dar cred că în curând ar putea fi”.
Cercetările de pionierat ale lui Geoffrey Hinton în domeniul învățării profunde și al rețelelor neuronale au deschis calea pentru sistemele actuale de inteligență artificială precum ChatGPT, precizează BBC.
În acest context, psihologul cognitiv și informaticianul britanic-canadian a declarat că chatbotul ar putea depăși în curând nivelul de informații pe care îl deține un creier uman.
„În acest moment, ceea ce vedem este că lucruri precum GPT-4 eclipsează o persoană în ceea ce privește cantitatea de cunoștințe generale pe care o are și o eclipsează cu mult. În ceea ce privește raționamentul, nu este la fel de bun, dar face deja raționamente simple. Și, având în vedere ritmul de progres, ne așteptăm ca lucrurile să se îmbunătățească destul de repede. Așa că trebuie să ne facem griji în această privință”, a explicat Geoffrey Hinton.
Anterior, informaticianul s-a referit, într-o declarație pentru New York Times, la „actorii răi” care ar încerca să folosească inteligența artificială pentru „lucruri rele”.
Acesta este doar cel mai rău scenariu, un fel de scenariu de coșmar. Vă puteți imagina, de exemplu, că un actor rău, cum ar fi Putin, a decis să dea roboților capacitatea de a-și crea propriile subobiective.
Geoffrey Hinton, psiholog cognitiv și informatician, pentru BBC:
Totodată, omul de știință a precizat că tipul de inteligență dezvoltat în prezent este diferit de inteligența umană.
„Noi suntem sisteme biologice, iar acestea sunt sisteme digitale. Iar marea diferență este că, în cazul sistemelor digitale, sunt multe copii ale aceluiași set de sarcini, același model al lumii. Și toate aceste copii pot învăța separat, dar își pot împărtăși cunoștințele instantaneu”, a spus Hinton.
Este ca și cum ai avea 10.000 de oameni și, de fiecare dată când o persoană învață ceva, toată lumea știe automat. Și așa pot acești chatboți să știe mult mai multe decât orice persoană.
Geoffrey Hinton, psiholog cognitiv și informatician:
Referindu-se la plecarea sa de la Google, Geoffrey Hinton a invocat două motive.
„Unul dintre ele este că am 75 de ani. Așa că este timpul să mă pensionez. Altul a fost, de fapt, acela că vreau să spun câteva lucruri bune despre Google. Iar acestea sunt mai credibile dacă nu lucrez pentru Google”, a spus Hinton, adăugând că gigantul tehnologic a fost „foarte responsabil”.
La rândul său, Jeff Dean, cercetătorul șef al companiei online, a dat asigurări că cei de la Google rămân „dedicați unei abordări responsabile a inteligenței artificiale. Învățăm continuu pentru a înțelege riscurile emergente, inovând în același timp cu îndrăzneală”.
Geoffrey Hinton nu este primul cercetător care a atras atenția asupra riscurilor dezvoltării inteligenței artificiale. La finalul lunii martie, Elon Musk și un grup de experți în domeniu și directori din industrie au cerut o pauză de șase luni, într-o scrisoare deschisă, invocând potențialele riscuri pentru societate și umanitate.
mihai0987 • 03.05.2023, 05:20
Mintea Umana nu are limite iar eu cand pun intrebari normale oamenii stiu sa raspunda iar chatbotii nu mai ales ca se blocheaza punand aceeasi intrebare fara sens sau prin programare unde nu pot raspunde abandoneaza persoana cu care comunica.
267890 • 02.05.2023, 12:28
Nu în curând. Deja Chat GPT e mult mai inteligent decât majoritatea oamenilor. Să vă dau exemple? Căutați în guvern, în parlament. Să vă dau și nume: Ciolacu, Ciucă, Becali - aceștia fiind cei mai vizibili.
Mazavalt • 02.05.2023, 11:23
Geoffrey Hinton, „nașul inteligenței artificiale”, părăsește Google și avertizează că, în curând, chatboții ar putea fi mai inteligenți decât noi Cea mai mre tampenie declarata vreodata. Orice forma de inteligenta artificiala .. pentru profani.... Este un sir lung de linii de COD scrise de UN OM.... CUm dracu sa depaseasca un Chatbot liniile de cod?