Din start, Marcel Ciolacu i-a pus vicepreședinți pe Claudiu Manda (Sud-Vest) și Lia Olguța Vasilescu (Muncă și Protecție Socială), oamenii care controlează filiala din Dolj – care a luat cele mai multe voturi la precedentele alegeri, un bazin electoral important.

Vicepreședinte pe zona Sud a fost ales Corneliu Ștefan, șeful PSD Dâmbovița, organizația care a obținut cel mai mare procent la ultimele alegeri, adică aproximativ 58%.

Garnitura de aleși locali

PSD a mers pe simbolistica oamenilor cu priză la public și pentru alte funcții. Daniel Băluță (sectorul 4), primarul social-democrat cu cel mai mare număr de voturi, a fost preferat de Marcel Ciolacu pentru funcția de prim-vicepreședinte, în timp ce alți cinci vicepreședinți, pentru Dezvoltare Regională, Administrație și Infrastructură, Sud-Est, Vest și Nord-Vest, au fost preferați Gheorghe Șoldan (care l-a învins pe Gheorghe Flutur în cursa pentru șefia CJ Suceava), Gabriel Zetea (care a revenit la șefia CJ Maramureș, după o pauză de patru ani), Ionuț Pucheanu (primar al Galațiului, dintr-unul din județele performante ale PSD din Moldova), Laurențiu Nistor (CJ Hunedoara) și Radu Moldovan (Bistrița-Năsăud, una dintre cele mai importante organizații din Ardeal).

În cazul lui Șoldan, acesta preia funcția de la Doina Fedorovici, Botoșani, dar care nu a mai candidat la funcția de președinte al CJ. Mai mult, social-democratul care a încercat să recâștige la Botoșani această funcție pentru PSD a ieșit pe locul al doilea, fiind învins de liberalul Valeriu Iftime.

Doi oameni importanți, mai ales în ceea ce privește organizarea și funcționarea partidului, au rămas în echipa de conducere a PSD, Mihai Tudose (președinte al Consiliului Național) și Paul Stănescu (secretarul general). De asemenea, în formula de conducere îl regăsim pe Dragoș Benea, vicepreședinte pe Nord-Est, singurul europarlamentar care a reușit să obțină o funcție de președinte de comisie în Parlamentul European în noua legislatură.

Cu profil de tehnocrați au fost preferați Vasile Dîncu (ca vicepreședinte pentru Afaceri Europene, după ce anterior a fost președinte al Consiliului Național al PSD) și Mihnea Costoiu (Educație), rector al Politehnicii București. Zona București-Ilfov a trecut în responsabilitatea lui Marian Neacșu, după ce înainte responsabil era Daniel Băluță.

Un nume de lider regional mai slab, dar care a fost preferat mai ales în contextul apropierii celor din familie de unii lideri UDMR, este Dumitrița Gliga, fata lui Vasile Gliga, fost baron de Mureș.

Lărgirea reprezentativității

Singurele persoane venite din exteriorul oamenilor cu funcții de demnitar sunt Victoria Stoiciu (consilieră a lui Marcel Ciolacu, cunoscută ONG-istă mai ales în mediile de stânga, pentru politicile sociale), Florin Jianu (președinte al Consiliului Național al IMM-urilor și în ultimii ani președinte al Consiliului de Administrație de la Fondul pentru Garantare), Elisabeta Lipă (simbol al sportului românesc și șefă a Agenției Naționale pentru Sport).

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește-ne pe Google News