Geoinginerii de la Carnegie Institution for Science au analizat cum va fi influenţată natura dacă vor răspândi în atmosferă particule de sulfat, pentru a opri procentual razele soarelui care pot fi agresive şi care duc la încălzire globală.
În primul rând, cerul nu va mai fi albastru, ci aproape alb, în funcţie de stratul de particule de sulfat care se vor afla în suspensie în calea razelor solare.
Din păcate, acesta nu este singurul efect negativ. Sistemele care produc energie, cum sunt panourile solare, vor deveni mai puţin productive.
La fel, plantele care au nevoie de lumină şi de căldură pentru a se dezvolta, vor avea şi ele de suferit, chiar dacă se preconizează că numai 2% din razele soarelui nu vor mai ajunge pe Terra. Dar, pe de altă parte, va creşte procesul de fotosinteză, deoarece planetele vor absorbi mai mult dioxid de carbon, în prezenţa razelor difuze de care au nevoie.
Astfel, părerile cercetătorilor sunt împărţite cu privire la geoingineria care poate lupta împotriva încălzirii globale dar, pe de altă parte, poate schimba lumea aşa com o ştim, cea mai observabilă schimbare fiind culoarea cerului, care din albastru va deveni aproape alb.