Creditul de 50,65 milioane de euro a fost acordat pe 11 decembrie 2017 companiei Ana Tower Offices SRL, deținut de un off-shore cipriot Ana Holding Limited, reprezentat de Elena Copos, actuala soție a omului de afaceri, cu 99,68% și Gheorghe (George) Copos, cu 0,32% din acțiuni.
Contractul a fost încheiat la doi ani de la eliberarea condiționată a omului de afaceri din închisoare, unde a executat o treime din cei patru ani primiți prin contopirea a două pedepse primite în Dosarul Transferurilor și în Loteria I.
Banii au fost acordați pentru a ridica o clădire de birouri de 25 de etaje în apropiere de Casa Presei. Trei ani mai târziu, în 2020, CEC Bank a închiriat zece dintre etaje pentru propriile birouri.
Iar aceste contracte de închiriere au fost depuse de companie drept garanție suplimentară pentru împrumutul contractat deja, la aceeași bancă.
Astfel, dacă firma lui Copos nu ar mai putea să ramburseze ratele la bancă pentru împrumut, banca își încasează banii pe care îi plătește drept chirie.
Contractele de închiriere
Primul contract de închiriere a fost încheiat pe 10 iulie 2020, când banca de stat a închiriat pentru 5 ani primele 3 etaje la un cost total de 18 euro/metru pătrat incluzând și taxa de servicii. În plus, erau luate 20 de locuri de parcare cu o taxă lunară de 75 euro.
La scurt timp, CEC încheie un alt contract de închiriere pentru încă șase etaje în clădirea lui Copos. De această dată, a închiriat 7910 metri pătrați și 80 de locuri de parcare pe 10 ani, tot la prețul de 18 euro/metru pătrat.
La parterul aceleiași clădiri funcționează și o agenție CEC, alături de cafenele și spații de relaxare.
La finalul celor 10 ani de relație contractuală cu CEC, suma încasată de compania controlată de Copos va fi de 46 milioane de euro.
În plus, compania mai are 15 etaje libere pe care le-a închiriat altor clienți. De exemplu, al doilea chiriaș important al clădirii este PriceWaterHouse Coopers, care a rezervat cinci etaje chiar când compania era condusă de Ionuț Simion, finul lui George Copos.
Reacția lui George Copos
Contactat de Newsweek, omul de afaceri a precizat că „nu era implicat, la vremea respectivă, în decizii legate de managementul operațional” al companiei.
Liliana Mateiaș, director financiar al Ana Tower Offices SRL, a declarat, pentru sursa citată, că CEC a impus condiții împovărătoare pentru acest credit.
Dovada o constituie faptul că, pentru creditul acordat, plătim o marjă de dobândă aproape dublă față de marja de dobândă pe care o plătim la credite similare acordate de alte bănci grupului de societăți Ana.
Liliana Mateiaș, director financiar al Ana Tower Offices SRL
Ea mai precizează că „spațiile propuse spre închiriere din clădirea Ana Tower au fost comunicate în piața de profil prin toate mijlocele, atât direct, cât și prin agențiile imobiliare, spre știința tuturor persoanelor interesate, în fond scopul edificării acestei clădiri fiind acela de închiriere”.
„Vă asigurăm că valoarea chiriei pe care o plătește CEC Bank este mult mai mică decât valoarea chiriei pe care o plătesc ceilalți chiriași”, a mai precizat directoarea.
CEC invocă secretul bancar
CEC Bank nu a răspuns la întrebările trimise de Newsweek și a invocat secretarul bancar când a fost întrebat despre contractele încheiate cu compania lui Copos.
„Valoarea chiriei plătite este în linie cu prețurile practicate pentru acest tip de clasă de birouri. Relocarea angajaților în clădirea Ana Tower s-a decis în urma unei analize riguroase având drept scop optimizarea costurilor, creșterea eficienței și îmbunătățirea mediului de lucru pentru colegii noștri, care anterior mutării într-un sediu modern și conform celor mai bune standarde, își derulau activitatea în mai multe sedii din locații diferite”, a mai precizat banca de stat.
În schimb, potrivit Newsweek, Curtea de Conturi a demarat o investigație privind această afacere.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
user1231241rf • 11.04.2023, 14:00
De Copos stim ca e un puscarias. De la CEC nu aveti niciun nume? Faptul ca "este mult mai mică decât valoarea chiriei pe care o plătesc ceilalți chiriași". E clar ca s-a facut la discount la chirie pt alte beneficii (contractul de chirie e fost pus gaj).
pikpik • 11.04.2023, 12:16
UN fost securist...el si cu Cataramå cu råsårit cu milioane imediat dupå 1989
Bigfoool • 11.04.2023, 06:58
Ce nu vrea sa spuna nimeni e faptul ca aceea cladire este construita pe fostele terenuri de tenis ale hotelului din proximitate iar terenurilor de sport nu li se pot schimba destinația!!👍👍🍾🍾la mulți ani cu executare