UPDATE ora 19.00 Audierea ambasadorului României în SUA a durat peste 6 ore. La final, Maior a precizat că în cadrul audierii au fost foarte multe întrebări privind relaţia SRI cu Justiţia.
„Dacă anticorupţia este o problemă de securitate naţională, aşa cum a fost definită de CSAT, de întâlnirile cu membri ai Guvernului, oameni politici, de aserţiunile unor persoane care au venit la comisie în legătură cu presa. Toate aceste detalii vă vor fi date de domnul preşedinte, care a fost extrem de activ şi energic în a genera o dezbatere foarte serioasă în comisie. Am rămas înţeleşi că la orice altă problemă suplimentară voi răspunde întotdeauna cu bună-credinţă şi acum mă întorc la post în SUA”, a afirmat fostul şef al SRI.
Și președintele comisiei SRI, Claudiu Manda a declarat, după audiere, că George Maior fost întrebat despre relaţia cu presa şi implicarea în presă.
”Domnia sa spune că a avut întâlniri şi discuţii cu persoane din conducerea instituţiilor media. Nu a vrut să dea nume, dar atunci când a fost întrebat de nume, a răspuns că, în general, aceste discuţii erau la iniţiativa unor persoane din conducerea instituţiilor de presă, nu la iniţiativa domniei sale, că nu a solicitat ajutorul în vreun fel pentru a fi sprijinit în contextul promovării intereselor României în ceea ce priveşte acţiuni de contraterorism, că nu a dat niciodată dispoziţii în ceea ce priveşte politici locale de a sprijini nici măcar campanii de promovare a SRI sau partizanat politic”, a detaliat Manda.
Potrivit lui Manda, George Maior a confirmat că a avut discuţia cu Adrian Sârbu.
„A confirmat că a avut acea discuţie cu domnul Sârbu, că l-a rugat sau i-a spus dacă poate să-i dea vreun sfat domnului Ghiţă. A spus că nu vede nimic rău în acest lucru, că nu a făcut o presiune în calitate de director al SRI. În ceea ce priveşte întâlnirea cu Elan Schwartzenberg, la fel a spus că a avut o singură întâlnire la iniţiativa domnului Schwartzenberg. A fost întrebat dacă domnia sa, SRI sau dacă are cunoştinţă că s-ar fi implicat cu parte tehnică, informaţională sau parte decizională în ceea ce priveşte conflictul între Ghiţă şi Vântu şi a spus că nu”, a adăugat Manda.
UPDATE ora 11.20 George Maior a declarat la sosorea la comisia SRI că, din punctul său de vedere, consideră să și-a făcut datoria.
”Consider că mi-am făcut foarte bine datoria în funcția de director al SRI. Serviciul a ajuns una dintre cele mai respectate instituții în comunitatea de servicii și informații occidentală și nu numai. Consider că întotdeauna am acționat în spiritul legalității”, a spus fostul director al SRI.
Întrebat despre afirmația președintelui comisiei SRI, Claudiu Manda, potrivit căreia ANI a solicitat Serviciului Român de Informaţii o notă secretă la care a făcut referire fostul preşedinte al ANI, Horia Georgescu, în care figura şi Klaus Iohannis, primar al municipiului Sibiu la vremea respectivă, precizând că „suprinzător sau nu” este faptul că nota aceasta a plecat de la SRI către ANI „exact” în ziua în care Iohannis devenea membru al PNL, Maior a răspuns: ”Aceea nu este o acuzație, Serviciul Român de Informații transmite ionformaii, nu transmite directorului informații. Am veitnit de bună credință, să răspund la toate întrebările comisiei”.
Pe 2 februarie, ambasadorul României în SUA a avut o întâlnire la Parlament cu Claudiu Manda, la finalul căreia a afirmat că „a avut o discuţie foarte bună cu preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI și precizând că „este în interesul tuturor” să fie clarificate anumite aspecte prezentate în spaţiul public.
”Este în interesul tuturor să clarifice anumite aspecte pe care le-aţi văzut în spaţiul public. Nu am nicio reţinere, cum nu am avut de fapt niciodată, în a mă prezenta la invitaţia unei comisii pentru a discuta orice aspecte ridicate de membrii acelei comisii. Aştept cu nerăbdare să încheiem această discuţie şi, în acelaşi timp, să realizez foarte bine mandatul de ambasador în Statele Unite”, a declarat Maior, la finalul întâlnirii cu Manda.
„A fost o discuţie de o oră. Ştia, cred, în mare parte, care sunt subiectele, pentru că subiectele au apărut în spaţiul public. Am spus că vom discuta şi vom aborda subiectele pe care le-am avut aduse în atenţia comisiei de cei care au venit la comisie, subiecte care sunt inclusiv în spaţiul public. Din punctul meu de vedere, ce a apărut în spaţiul public ştia destul de bine sau în mare parte, ştie la ce să se aştepte sau să răspundă, nu am discutat în detaliu niciun fel de subiect, nu am trecut în revistă vreun subiect, pentru că eu cred că aceste lucruri trebuie să le facem în cadrul comisiei”, a precizat la rândul său Claudiu Manda.
În comisie a foast audiat deja Călin Popescu-Tăriceanu şi urmează să mai vină la discuții Traian Băsescu și Victor Ponta. Și Liviu Dragnea va fi audiat în mod sigur, la o dată ce va fi stabilită anterior, a spus președintele comisiei. Liderul PSD afirmase că dorește să meargă la comisie, pentru a face declarații despre ceea ce știe, în privința statului paralel.
Și Traian Băsescu a confirmat că va veni la audieri. „Mă voi duce, categoric, dar aștept să-i cheme pe Coldea, pe Maior, pe Dumbravă (generalul SRI Dumitru Dumbravă — n.r.) să-și epuizeze tot ce are de povestit; mai sunt mulți alții și după ei, mă duc, o să mă duc și eu”, a declarat Traian Băsescu, recent.